„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Instytucja zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
100% Naturalne
Bez konserwantów
100% Ekologiczne
Produkty oznaczone certyfikatem ekologicznym
100% Wegańskie
Bez mięsa
100% Produkt polski
Uprawa i produkcja w Polsce
O projekcie
Rynek polskiej żywności ekologicznej pod względem wielkości sprzedaży produktów znajduje się na 14. miejscu i na 7. miejscu, jeśli chodzi o liczbę gospodarstw i przetwórców ekologicznych w Europie[1].
Niestety Polacy nie sięgają po produkty ekologiczne tak często jak po konwencjonalne z dwóch powodów: ekonomicznego i niewystarczającego poziomu świadomości na temat tego, jakie realne korzyści niosą ze sobą produkty ze znakiem Euroliścia.
W 2022 r. Polska Izba Żywności Ekologicznej przeprowadziła badania, z których wynika, że aż 59% respondentów nie kupuje produktów ekologicznych ze względu na wysoką cenę, ale dla 47% Polaków kluczową zaletą tych produktów jest ich naturalność i brak zawartości substancji chemicznych, 30% respondentów podkreśla istotę aspektów zdrowotnych, zaś 25% wskazuje jako zaletę kwestie związane z dobrostanem środowiska, a tylko 20% – wysoką jakość produktów ekologicznych. Niestety aż 41% badanych uważa, że produkt ekologiczny to produkt z naturalnym składem lub taki, który pochodzi od rolnika czy hodowcy (39%) – nie wiążąc ekologii z certyfikacją.
[1] źródło: Raport Polskiej Izby Żywności Ekologicznej, 2021
Cel projektu
Celem projektu “Ekologia, Tradycja, Nowoczesność” jest upowszechnienie wiedzy konsumentów na temat zalet rolnictwa ekologicznego i produktów z certyfikacją Euroliścia. Szczególnie istotny jest aspekt poszerzenia świadomości konsumentów na temat walorów żywieniowych i jakościowych certyfikowanych produktów ekologicznych, wynikający ze sposobu ich produkcji, która odbywa się z poszanowaniem środowiska oraz z zachowaniem bioróżnorodności.
Działania realizowane w ramach operacji mają na celu budowanie przekonania o tym, że symbol Euroliścia jest znakiem rozpoznawczym rolnictwa ekologicznego Unii Europejskiej, co daje gwarancję wyboru produktów najwyższej jakości. Dodatkowym celem operacji jest poszerzenie grona odbiorców certyfikowanych produktów ekologicznych o konsumentów spoza Polski. W ciągu niespełna dwóch lat prowadzenia działań, spodziewany jest wzrost świadomości certyfikacji i znajomości produktów objętych wsparciem operacji na poziomie 12% – 15%.
Tłem działań informacyjno – promocyjnych będą produkty wytwarzane w systemie rolnictwa ekologicznego, z certyfikacją BIO i znakowane Euroliściem – kapusta kiszona, ogórki kiszone, sok 100% z kiszonej kapusty oraz kombucha.
Realizacja działań przewidziana jest w okresie lipiec 2023 – marzec 2025.
Ekologiczna Kombucha Karate
Ekologiczne produkty kiszone
Eko blog
![Letnia sałatka z kapusty kiszonej](https://chpn.pl/wp-content/uploads/2024/07/Letnia-salatka-z-kapusty-kiszonej-410x250.jpg)
![Certyfikacja żywności ekologicznej](https://chpn.pl/wp-content/uploads/2024/07/Certyfikacja-zywnosci-ekologicznej-410x250.jpg)
![Ogórkowa jak u babci](https://chpn.pl/wp-content/uploads/2024/06/Ogorkowa-jak-u-babci-410x250.jpg)
![Kiszona kapusta do potraw z grilla](https://chpn.pl/wp-content/uploads/2024/05/Kiszona-kapusta-do-potraw-z-grilla-410x250.jpg)
![Żywność EKO w diecie dzieci](https://chpn.pl/wp-content/uploads/2024/05/Zywnosc-EKO-w-diecie-dzieci-410x250.jpg)
![Kiszonki wiosną? To ma sens!](https://chpn.pl/wp-content/uploads/2020/08/Kiszonki-wiosna_-To-ma-sens-410x250.jpg)
![EKO kiszonki na wielkanocnym stole](https://chpn.pl/wp-content/uploads/2020/08/EKO-kiszonki-na-wielkanocnym-stole-410x250.jpg)
![10 zastosowań soku z kiszonej kapusty](https://chpn.pl/wp-content/uploads/2020/08/10-zastosowan-soku-z-kiszonej-kapusty-410x250.jpg)
![Ciąża a kiszonki](https://chpn.pl/wp-content/uploads/2020/08/Ciaza-a-kiszonki-410x250.png)
![Trendy na polskim rynku żywności ekologicznej](https://chpn.pl/wp-content/uploads/2024/01/Trendy-na-polskim-rynku-zywnosci-ekologicznej-410x250.jpg)
![Kwaśnica w stylu EKO](https://chpn.pl/wp-content/uploads/2024/01/Kwasnica-w-stylu-EKO-410x250.jpg)
![Świąteczny bigos na eko-kapuście](https://chpn.pl/wp-content/uploads/2020/08/Swiateczny-bigos-na-eko-kapuscie-410x250.png)
![5 faktów na temat żywności ekologicznej](https://chpn.pl/wp-content/uploads/2023/11/5-faktow-na-temat-zywnosci-ekologicznej-410x250.png)
![Kiszone przetwory – jeśli nie domowe, to jakie?](https://chpn.pl/wp-content/uploads/2023/09/kiszone-przetwory-jesli-nie-domowe-to-jakie-410x250.png)
![Kombucha bez tajemnic](https://chpn.pl/wp-content/uploads/2020/08/Kombucha-bez-tajemnic-410x250.png)
![10 powodów, dla których warto jeść kiszone warzywa](https://chpn.pl/wp-content/uploads/2020/08/10-powodow-dla-ktorych-warto-jesc-kiszone-warzywa-410x250.webp)
![Kiszonki – naturalne superfoods](https://chpn.pl/wp-content/uploads/2020/08/kiszonki-naturalne-superfoods-410x250.png)
![Chłodnik na gorące dni z kiszonką w tle](https://chpn.pl/wp-content/uploads/2020/08/chlodnik-na-gorace-dni-z-kiszonka-w-tle-410x250.webp)
![Dlaczego warto pić kombuchę?](https://chpn.pl/wp-content/uploads/2020/08/dlaczego-warto-pic-kombuche-410x250.webp)
![Czy latem warto jeść i pić kiszonki?](https://chpn.pl/wp-content/uploads/2020/08/czy-latem-warto-jesc-i-pic-kiszonki-410x250.webp)
![Czym jest Euroliść](https://chpn.pl/wp-content/uploads/2023/07/Czym-jest-Eurolisc-410x250.png)
![Żywność ekologiczna, czyli jaka?](https://chpn.pl/wp-content/uploads/2020/08/zywnosc-ekologiczna-czyli-jaka-410x250.webp)