CategoriesEko blog

Letnia sałatka z kapusty kiszonej

Letnia sałatka z kapusty kiszonej

Jeśli tak, jak my jesteście fanami szybkich i pełnych smaku dań, tej sałatki nie może zabraknąć na Waszym stole! Jest chrupiąca i orzeźwiająca. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek oraz dań głównych. Można przygotować ją dzień wcześniej i z powodzeniem przechowywać w lodówce. O czym mowa? O sałatce z kiszonej kapusty.

Do jej wykonania potrzeba następujących składników:

– 1 kilograma ekologicznej kapusty kiszonej
– 1 marchewki
– 1 cebuli
– 4 łyżek ekologicznego soku z kiszonej kapusty
– 2 łyżek oleju roślinnego
– 1 łyżeczki cukru
– soli i pieprzu do smaku

Wykonanie:

Ekologiczną kapustę kiszoną pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do dużej miski.

Na grubych oczkach tarki zetrzyj marchew. Dołóż do kapusty.

Cebulę pokrój w cienkie pióra. Przełóż do miski z kapustą i marchewką.

Do niewielkiego słoika wlej sok z ekologicznej kiszonej kapusty. Dodaj olej, cukier, sól i pieprz. Zakręć i energicznie wymieszaj.

Tak stworzonym dressingiem polej kapustę. Całość delikatnie wymieszaj. Przełóż do pojemnika i odstaw do lodówki przynajmniej na pół godziny (a najlepiej na całą noc), by smaki się przegryzły.

I … gotowe!

PS Do wykonania sałatki najlepiej użyć ekologicznej kapusty kiszonej oraz ekologicznego soku z kiszonej kapusty. Produkty oznaczone symbolem Euroliścia nie zawierają sztucznych konserwantów czy barwników. Jest w nich znacznie mniej azotanów niż w żywności konwencjonalnej[i]. Mają również mniej metali ciężkich i innych niekorzystnych substancji. W produkcji żywności BIO nie wolno bowiem stosować pestycydów, herbicydów, fungicydów ani regulatorów wzrostu.

Ekologiczna kapusta kiszona bio
Ekologiczny sok 100% z kiszonej kapusty bio

Źródło:
[i] Rutkowska B. (2001): Azotany i azotyny w ziemniakach z gospodarstw ekologicznych i konwencjonalnych. Rocznik PZH, 52, NR 3, 231–236