O firmie

CHPN: Tradycja, produkcja, ekofilozofia

W produkcji warzyw ważna jest dla nas tradycja oraz ekologia. Nasze produkty oznaczone są unijnym certyfikatem ekologicznym. Dzięki temu można mieć pewność, że są to towary pochodzące z upraw ekologicznych, wolne od pestycydów, GMO, antybiotyków i chemii. Stosujemy specjalne metody ochrony gleby i wody, a także nie korzystamy z chemicznych środków pielęgnacji roślin, nasion i sadzonek. Mamy certyfikowane: gospodarstwo rolne, kwaszarnię i zakład produkcyjny oraz zakład konfekcjonowania warzyw i kiszonek.

Odtwórz wideo

Nasza filozofia

Filozofia firmy bazuje nie tylko na zapewnieniu ekologicznych i tradycyjnych produktów, ale także na zachęceniu ludzi do dobrych wyrobów oddziałujących korzystnie na organizm. Chcemy zaszczepić wśród naszych konsumentów przekonanie, że zdrowe odżywianie jest elementem codziennej profilaktyki zdrowego życia. Jak wynika z badań, aż 50% sukcesu w walce z chorobami cywilizacyjnymi zależne jest od naszego stylu życia. Dlatego proponujemy polskie super-food w postaci kiszonek, naturalnych probiotyków, które skutecznie wzmacniają organizm.

Stawiamy na ekologię

Na każdym etapie produkcji i dystrybucji naszej żywności dbamy o środowisko naturalne.

Produkowana przez nas żywność ekologiczna jest wolna od pestycydów, nawozów syntetycznych i azotanów. Zawiera więcej minerałów, witamin oraz przeciwutleniaczy, które zapobiegają nowotworom i opóźniają procesy starzenia.

Jesteśmy członkiem Polskiej Izby Żywności Ekologicznej, organizacji zrzeszającej przedstawicieli rynku żywności ekologicznej (rolników przetwórców, handlu detalicznego i hurtowników). Obecnie, jak wszyscy zrzeszeni w PIŻE, wspieramy kampanię propagującą zrównoważoną produkcję, dystrybucję i konsumpcję żywności ekologicznej JEMY EKO.

Nasz nowy zakład produkcyjny jest budowany w oparciu o rozwiązania proekologiczne: wykorzystujemy fotowoltaikę, wprowadziliśmy system odzyskiwania wody do ponownego użycia co pozwala zmniejszyć jej zużycie o 70%, a nasi Handlowcy jeżdżą elektrycznymi samochodami.

Charsznica: kapuściana stolica Polski

Charsznickie pola kapuściane zajmują powierzchnię ponad 2,5 tys. hektarów. Uprawiamy około 10% całej polskiej kapusty.

Co roku w drugim tygodniu września odbywają się u nas Dni Kapusty, na których spośród przodujących rolników wybierana jest nowa Kapuściana Para Królewska.

28 listopada 2006 roku charsznicka kapusta kwaszona została wpisana na listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Proces kiszenia kapusty pozostaje u nas niezmienny od pokoleń, a tradycja przekazywana jest z ojca na syna.

Innowacyjne opakowania

bio-logo

To rozwiązanie pozwala na zachowanie naturalnego procesu dojrzewania bez użycia chemicznych substancji konserwujących i przeciwutleniaczy, zatrzymujących proces fermentacji.

Dzięki zastosowaniu specjalnych wentyli kapusta w torebkach dojrzewa, a powstający w procesie fermentacji gaz jest wypuszczany na zewnątrz.

Opakowania na kapustę i ogórki wyposażone są w zamknięcia strunowe, pozwalające na wielokrotne otwieranie i zamykanie torebek.

Opakowania mają przezroczyste okienka, przez które można zobaczyć produkt.

Torebki są stabilne i można trzymać je w lodówce w pozycji stojącej.

Nasze marki

Charasznickie Pola Natury

Ekologiczne produkty z warzyw kiszonych.

Kombucha Karate

Ekologiczny napój na bazie fermentowanej herbaty i soków z polskich owoców, naturalny probiotyk i źródło witamin.

Mate Moc

Pierwszy w Polsce napój yerba mate powstały z naparu, nie ekstraktu.

Don Agresto

Ekologiczna lemoniada z 60% wyciskanego soku z owoców.

Bio Sok

Ekologiczne 100% soki NFC z owoców i warzyw.

Odtwórz wideo

KISZMAN

Oto on! Nadchodzi prosto z legendarnej Charsznicy – polskiej stolicy kapusty.
KIszman! Na misji przeciwko niezdrowemu odżywianiu, Kiszman pokazuje, że drogą do bycia superbohaterem jest spożywanie… kiszonek! Wzmacniają odporność, witalizują B-witaminowo i dają kopa energii!
 
Wybierz mądrze. Jedz kiszonki! 
logo-chpn
bio-logo
eko-logo
global_gap-logo
haccp-logo
ifs_food-logo