CategoriesEko blog

EKO kiszonki na wielkanocnym stole

EKO kiszonki na wielkanocnym stole

Wielkanoc to święto, w trakcie którego na naszych stołach zgodnie z tradycją królują jaja, kiełbasy, pieczone mięsa. Warto, by obok nich znalazły się dodatki ułatwiające trawienie. A do tych należą kiszonki, które pomagają w wydzielaniu kwasów żołądkowych. Kiszonki idealnie regulują przemianę materii. Pomagają trawić węglowodany, tłuszcze i białka.[1] Przedstawiamy Wam kilka pomysłów na dania z ich wykorzystaniem.

  1. Biała kiełbasa na ekologicznej kiszonej kapuście

Znasz to połączenie? Jeśli nie – w tym roku koniecznie się na nie zdecyduj! 

Składniki:

1 kg białej surowej kiełbasy
500 g ekologicznej kapusty kiszonej
1 marchew
1 cebula
szklanka bulionu
przyprawy – 4 ziarnka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, po pół łyżeczki soli i pieprzu
łyżka suszonego majeranku
2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 180°C (góra / dół). Białą kiełbasę umyj pod bieżącą wodą. Do naczynia żaroodpornego wlej bulion. Włóż białą kiełbasę i piecz pod przykryciem przez ok. pół godziny.

W tym czasie obierz marchew i zetrzyj ją na tarce na grubych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę. Ekologiczną kapustę kiszoną pokrój na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzej olej. Włóż marchew, cebulę oraz przyprawy i smaż przez ok. 3 min. Dołóż ekologiczną kiszoną kapustę i smaż od czasu do czasu mieszając przez kolejne 5 minut.

Naczynie z kiełbasą ostrożnie wyjmij z piekarnika. Dołóż przesmażone warzywa i piecz całość – już bez przykrycia – przez 40 min. Kiełbasę posyp suszonym majerankiem i zapiekaj kolejne 5 minut.

I … gotowe!

  1. Szybka sałatka z ekologicznych kiszonych ogórków 

Składniki:

10 ekologicznych ogórków kiszonych
100 g cebuli
2 łyżki oleju lnianego
szczypta chilli pieprz cayenne
łyżka posiekanego koperku

Wykonanie:

Ekologiczne ogórki kiszone pokrój w plastry. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Włóż do miski, dołóż pozostałe składniki. Całość wymieszaj i … gotowe.

  1. Jaja faszerowane pieczarkami i ekologicznymi kiszonymi ogórkami

Faszerowane jaja to klasyka Wielkiej Nocy. Tym razem podkręć ich smak ekologicznymi kiszonymi ogórkami. Zaskoczy Cię jak dużą różnicę zrobi ta mała zmiana.

Składniki:

10 jaj
5 ekologicznych ogórków kiszonych
6 średniej wielkości pieczarek
pół średniej wielkości cebuli
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
2 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki majonezu
koper do dekoracji

Wykonanie:

Jaja zagotuj na twardo. Delikatnie obierz każde z nich, przekrój na pół, wyjmij żółtka i włóż je do średniej wielkości miski.

Obierz pieczarki i zetrzyj je na dużych oczkach tarki. Cebulę posiekaj na drobno.

Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij cebulę, włóż starte pieczarki i podsmażaj, aż puszczą sok i ładnie się przyrumienią. Zdejmij z ognia i zostaw na kilka minut do przestudzenia.

Ogórki kiszone zetrzyj na grubych oczkach tarki. Przełóż je do miski z żółtkami. Dodaj zawartość patelni, dopraw solą i pieprzem. Dołóż majonez i wymieszaj.

Gotowy farszem wypełnij białka jaj. Wierzch udekoruj koperkiem.

Smacznego!

  1. Szybki biały barszcz na ekologicznej kapuście kiszonej

Co powiesz na lekko kwaśny barszcz, który przygotujesz bez konieczności robienia zakwasu? Wiedzieliśmy, że ten pomysł przypadnie Ci do gustu;)

Składniki:

500 g ekologicznej kapusty kiszonej
biała kiełbasa surowa – 6 szt.
6 ekologicznych jaj
2 litry wody
1 średniej wielkości cebula
4 ząbki czosnku
6 ziemniaków
1 marchew
1 pietruszka
pół średniej wielkości selera
2 łyżki oleju
przyprawy – 4 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, łyżeczkę tymianku, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu mielonego
2 łyżki majeranku
100 ml śmietany 18%

Wykonanie:

W średniej wielkości garnku ugotuj na twardo jaja. Przelej zimną wodą i odstaw.

Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj, odstaw. Obierz i pokrój w cienkie plastry marchewkę, pietruszkę i selera. Na patelni rozgrzej olej. Przesmaż krótko cebulę i czosnek. Wrzuć pokrojone w plastry warzywa i obsmażaj ok. 5 minut. Całość przełóż do garnka. Zalej wodą, dodaj umytą białą kiełbasę, pokrojone w średniej wielkości kostkę ziemniaki, przyprawy i gotuj pod przykryciem przez ok. pół godziny.

Ekologiczną kapustę kiszoną pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do garnka, w którym gotuje się zupa. Gotuj przez ok. 20 min. Po tym czasie ostrożnie wyjmij białą kiełbasę. Pokrój ją na plastry i włóż na nowo do zupy. Zahartuj śmietanę. Wlej do garnka z zupą. Dodaj majeranek. Całość delikatnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw do smaku.

Podawaj z kawałkami jajka.

Smacznego!


Źródło:
[1] https://sklep.biofood.pl/dlaczego-warto-jesc-kiszonki-10-powodow