CategoriesEko blog

Dlaczego warto pić kombuchę w okresie jesienno-zimowym?

Dlaczego warto pić kombuchę w okresie jesienno-zimowym

Nie tylko doskonale gasi pragnienie, ale wspiera również odporność i zdrowie jelit. Kombucha, bo o niej mowa, to napój wyjątkowy. Warto ją pić nie tylko latem, ale przez cały rok. A w kapryśnym pogodowo okresie jesienno-zimowym szczególnie!

Tradycja przyrządzania fermentowanego napoju herbacianego, zwanego kombuchą, sięga starożytnych Chin i znana jest od ponad 2000 lat. Legenda głosi, że jej nazwa pochodzi od koreańskiego medyka (Kombu), który uzdrowił Cesarza Japonii za pomocą sfermentowanej herbaty (Cha). Naturalna fermentacja sprawia, że kombucha jest bogata w witaminy i probiotyki. Przyczynia się tym samym do poprawy trawienia, zwiększenia odporności i odzyskania naturalnej równowagi w organizmie.

Jak powstaje kombucha?

Kombucha to fermentowany napój otrzymywany z herbaty słodzonej cukrem z dodatkiem grzyba herbacianego (tzw. SCOBY), zawierającego bakterie mlekowe oraz drożdże. Dzięki słodkiemu roztworowi, w którym się go umieszcza, możliwe jest przeprowadzenie procesu fermentacji trwającego od kilku dni do kilku tygodni. W tym czasie cukier z herbaty przekształcany jest przez drożdże i bakterie w kwasy organiczne, w tym kwas octowy, mlekowy i glukonowy, a także w dwutlenek węgla i małe ilości alkoholu. Kwas glukonowy z kolei może być dodatkowo przekształcany w kwas glukuronowy o działaniu detoksykacyjnym[1]. W wyniku fermentacji grzyb herbaciany wytwarza tzw. matę, która ma galaretowatą strukturę i służy potem za starter do kolejnych partii napoju. Tak powstała kombucha jest butelkowana i poddawana procesowi drugiej fermentacji.

Kombucha wspiera odporność jesienią i zimą

Ze względu na potencjalne korzyści prozdrowotne, kombucha zyskała z czasem miano „eliksiru długiego życia”. I chociaż nie wszystkie jej właściwości są potwierdzone badaniami naukowymi, wiemy, że dzięki wysokiej zawartości kwasów organicznych doskonale sprawdza się m.in. jako tonik odtruwający organizm. Co ciekawe, zaobserwowano także korzystny wpływ tego napoju na czynności układu pokarmowego oraz florę jelitową[2]. Kombucha zawiera dodatkowo witaminę C, magnez, cynk, żelazo i witaminy z grupy B. Dzięki takiemu zestawowi pomaga ona w odbudowaniu bariery immunologicznej, podnosząc w ten sposób ogólną odporność. Co więcej, w okresie jesienno-zimowym fermentowana herbata może być również stosowana pomocniczo w przypadku lekkich przeziębień. Należy jednak pamiętać o tym, by nie łączyć jej z innymi lekami, ponieważ w składzie zawiera alkohol.

Dlaczego warto wybierać ekologiczną kombuchę?

Ekologiczną kombuchę wytwarza się nie tylko z ekologicznych, naturalnych składników, takich jak herbata i cukier, ale także ekologicznych kultur starterowych. W uprawach ekologicznych zakazane jest stosowanie pestycydów i sztucznych nawozów chemicznych, dzięki czemu jest ona wolna od szkodliwych składników, barwników, aromatów i konserwantów. Szukając na półkach sklepowych ekologicznej kombuchy, upewnij się, że na etykiecie widnieje symbol Euroliścia – międzynarodowego oznaczenia gwarantującego, że produkt powstał zgodnie z europejskim systemem rolnictwa ekologicznego i spełnia wszystkie rygorystyczne standardy ekologiczne:

Kombucha Karate Suguri
Kombucha Karate Gurepu
Kombucha Karate Kurashikku

Ważne!

Kombuchę można przyrządzić samodzielnie w domu. Warto jednak mieć na uwadze, że nieodpowiednio przygotowana, zanieczyszczona lub nadmiernie sfermentowana – może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie. Domowa kombucha może również zawierać aż do 3 proc. alkoholu, a przygotowując ją samodzielnie, nie ma możliwości dokładnego zbadania jej składu. Najbezpieczniejszą opcją jest kupienie gotowego napoju ze sprawdzonego źródła.


Źródła:

  1. Frank G.W., Kombucha, cudowny grzyb herbaciany o leczniczych właściwościach. Kompletny poradnik, Wydawnictwo Vital, Białystok 2015.
  2. “Kombucha – historia, zastosowanie i wpływ na zdrowie człowieka”, Kamila Bytnar, publikacja w czasopiśmie “Przegląd Lekarski”, 2015 rok.
  3. Waszkiewicz-Romak, E. Biller, K. Kulik, M. Bazarnik, M.W. Obiedziński, “Funkcjonalny i pokrzepiający napój kombucza – właściwości prozdrowotne i bezpieczeństwo zdrowotne”, Problemy Higieny i Epidemiologii 2016

[1] https://www.medonet.pl/zdrowie,kombucha—wlasciwosci–sposob-przygotowania–przeciwwskazania-do-spozywania,artykul,1729365.html#wlasciwosci-zdrowotne-kombuchy

[2] Tamże.