Europejski Zielony Ład zakłada, że do 2030 roku 25% wszystkich upraw w UE będzie uprawami ekologicznymi. Mamy więc powody przypuszczać,…

Dlaczego warto pić kombuchę w okresie jesienno-zimowym?
Nie tylko doskonale gasi pragnienie, ale wspiera również odporność i zdrowie jelit. Kombucha, bo o niej mowa, to napój wyjątkowy. Warto ją…

Wszystko, co musisz wiedzieć o znakowaniu produktów ekologicznych
Czy łatwo odróżnić produkt ekologiczny od konwencjonalnego? Choć wydawać by się mogło, że tak, co dziesiąty internauta przyznaje, że ma…

Kombucha nie tylko do picia. Jak w nieoczywisty sposób wykorzystać w kuchni ten wyjątkowy napój?
Kombucha to musujący napój o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Powstaje dzięki procesowi fermentacji, któremu poddana jest słodzona cukrem herbata z…

Rozgrzewające zupy na pierwsze jesienne chłody
Jesień sprzyja pichceniu. O wiele przyjemniej spędzać czas w buchającej parą kuchni, gdy na zewnątrz zimno i pada, niż gdy…

Przedjesienne budowanie odporności za pomocą buraka
Czerwony burak to bomba odżywcza, która oferuje niesamowite korzyści zdrowotne – aktywnie wspiera m.in. układ odpornościowy. To superwarzywo, które warto…

Kiszone przetwory – jeśli nie domowe, to jakie?
Kiszenie warzyw jest praktykowane przez ludzi najprawdopodobniej od czasów starożytnych. Wprawdzie nie zachowały się na ten temat pisemne źródła, jednak…

Kombucha bez tajemnic
Ma charakterystyczny, kwaśny smak, w zależności od preferencji producenta łagodzony lub wzmacniany dodatkiem soków owocowych lub innych substancji słodzących. Miewa także lekko…

Yerba mate czy Kombucha? Może lemoniada? A ty czym się orzeźwiasz?
W ostatnich latach te dwa napoje – yerba mate i kombucha – wyraźnie zyskały na popularności. Oba, przyrządzane na bazie…

Witaj szkoło! Jak wzmocnić odporność rodziny u progu nowego roku szkolnego?
Budowanie odporności to proces długotrwały i powinien trwać cały rok. Jednak tuż przed wkroczeniem w okres jesienno-zimowy warto w szczególny…