flag_yellow_low
logo-chpn
eko-logo
PROW-2014-2020-logo-kolor

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Instytucja zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

100% Naturalne

Bez konserwantów

100% Ekologiczne

Produkty oznaczone certyfikatem ekologicznym

100% Wegańskie

Bez mięsa

100% Produkt polski

Uprawa i produkcja w Polsce

O projekcie

Rynek polskiej żywności ekologicznej pod względem wielkości sprzedaży produktów znajduje się na 14. miejscu i na 7. miejscu, jeśli chodzi o liczbę gospodarstw i przetwórców ekologicznych w Europie[1].

 

Niestety Polacy nie sięgają po produkty ekologiczne tak często jak po konwencjonalne z dwóch powodów: ekonomicznego i niewystarczającego poziomu świadomości na temat tego, jakie realne korzyści niosą ze sobą produkty ze znakiem Euroliścia.

 

W 2022 r. Polska Izba Żywności Ekologicznej przeprowadziła badania, z których wynika, że aż 59% respondentów nie kupuje produktów ekologicznych ze względu na wysoką cenę, ale dla 47% Polaków kluczową zaletą tych produktów jest ich naturalność i brak zawartości substancji chemicznych, 30% respondentów podkreśla istotę aspektów zdrowotnych, zaś 25% wskazuje jako zaletę kwestie związane z dobrostanem środowiska, a tylko 20% – wysoką jakość produktów ekologicznych. Niestety aż 41% badanych uważa, że produkt ekologiczny to produkt z naturalnym składem lub taki, który pochodzi od rolnika czy hodowcy (39%) – nie wiążąc ekologii z certyfikacją.

 

[1] źródło: Raport Polskiej Izby Żywności Ekologicznej, 2021

Cel projektu

Celem projektu “Ekologia, Tradycja, Nowoczesność” jest upowszechnienie wiedzy konsumentów na temat zalet rolnictwa ekologicznego i produktów z certyfikacją Euroliścia. Szczególnie istotny jest aspekt poszerzenia świadomości konsumentów na temat walorów żywieniowych i jakościowych certyfikowanych produktów ekologicznych, wynikający ze sposobu ich produkcji, która odbywa się z poszanowaniem środowiska oraz z zachowaniem bioróżnorodności.


Działania realizowane w ramach operacji mają na celu budowanie przekonania o tym, że symbol Euroliścia jest znakiem rozpoznawczym rolnictwa ekologicznego Unii Europejskiej, co daje gwarancję wyboru produktów najwyższej jakości. Dodatkowym celem operacji jest poszerzenie grona odbiorców certyfikowanych produktów ekologicznych o konsumentów spoza Polski. W ciągu niespełna dwóch lat prowadzenia działań, spodziewany jest wzrost świadomości certyfikacji i znajomości produktów objętych wsparciem operacji na poziomie 12% – 15%.


Tłem działań informacyjno – promocyjnych będą produkty wytwarzane w systemie rolnictwa ekologicznego, z certyfikacją BIO i znakowane Euroliściem – kapusta kiszona, ogórki kiszone, sok 100% z kiszonej kapusty oraz kombucha. 

Realizacja działań przewidziana jest w okresie lipiec 2023 – marzec 2025.

Ekologiczna Kombucha Karate

Ekologiczne produkty kiszone

Eko blog

Kombucha dla zdrowych jelit CategoriesEko blog

Kombucha dla zdrowych jelit

Zadbaj o planetę – wybieraj żywność ekologiczną! CategoriesEko blog

Zadbaj o planetę – wybieraj żywność ekologiczną!

EKOlogicznie, czyli jak? Dlaczego warto sięgać po żywność BIO? CategoriesEko blog

EKOlogicznie, czyli jak? Dlaczego warto sięgać po żywność BIO?

Kto konserwuje, nie marnuje CategoriesEko blog

Kto konserwuje, nie marnuje

Kiszone przekąski na BACK TO SCHOOL! CategoriesEko blog

Kiszone przekąski na BACK TO SCHOOL!

Kiszonki a karmienie piersia CategoriesEko blog

Kiszonki a karmienie piersią

Kombucha – napój do zadań specjalnych CategoriesEko blog

Kombucha – napój do zadań specjalnych

Zupa krem z ekologicznych ogórków kiszonych CategoriesEko blog

Zupa krem z ekologicznych ogórków kiszonych

Letnia sałatka z kapusty kiszonej CategoriesEko blog

Letnia sałatka z kapusty kiszonej

Certyfikacja żywności ekologicznej CategoriesEko blog

Certyfikacja żywności ekologicznej

Kombucha – dobra alternatywa dla słodkich napojów gazowanych CategoriesEko blog

Kombucha – dobra alternatywa dla słodkich napojów gazowanych

Ogórkowa jak u babci CategoriesEko blog

Ogórkowa jak u babci

Kiszona kapusta do potraw z grilla CategoriesEko blog

Kapusta kiszona do potraw z grilla

Żywność EKO w diecie dzieci CategoriesEko blog

Żywność EKO w diecie dzieci

Kiszonki wiosną? To ma sens! CategoriesEko blog

Kiszonki wiosną? To ma sens!

Zrób Ziemi prezent z okazji jej święta – żyj EKOlogicznie CategoriesEko blog

Zrób Ziemi prezent z okazji jej święta – żyj EKOlogicznie

EKO kiszonki na wielkanocnym stole CategoriesEko blog

EKO kiszonki na wielkanocnym stole

10 zastosowań soku z kiszonej kapusty CategoriesEko blog

10 zastosowań soku z kiszonej kapusty

Odżywcza bomba witaminowa na talerzu – dlaczego warto jeść kiszone ogórki? CategoriesEko blog

Odżywcza bomba witaminowa na talerzu – dlaczego warto jeść kiszone ogórki?

Ciąża a kiszonki CategoriesEko blog

Ciąża a kiszonki

Trendy na polskim rynku żywności ekologicznej CategoriesEko blog

Trendy na polskim rynku żywności ekologicznej

Kwaśnica w stylu EKO CategoriesEko blog

Kwaśnica w stylu EKO

Świąteczny bigos na eko-kapuście CategoriesEko blog

Świąteczny bigos na eko-kapuście

Żywność ekologiczna vs. konwencjonalna – poznaj różnice CategoriesEko blog

Żywność ekologiczna vs. konwencjonalna – poznaj różnice

5 faktów na temat żywności ekologicznej CategoriesEko blog

5 faktów na temat żywności ekologicznej

Dlaczego warto pić kombuchę w okresie jesienno-zimowym CategoriesEko blog

Dlaczego warto pić kombuchę w okresie jesienno-zimowym?

Wszystko, co musisz wiedzieć o znakowaniu produktów ekologicznych CategoriesEko blog

Wszystko, co musisz wiedzieć o znakowaniu produktów ekologicznych

Kombucha nie tylko do picia. Jak w nieoczywisty sposób wykorzystać w kuchni ten wyjątkowy napój? CategoriesEko blog

Kombucha nie tylko do picia. Jak w nieoczywisty sposób wykorzystać w kuchni ten wyjątkowy napój?

Kiszone przetwory – jeśli nie domowe, to jakie? CategoriesEko blog

Kiszone przetwory – jeśli nie domowe, to jakie?

Kombucha bez tajemnic CategoriesEko blog

Kombucha bez tajemnic

Witaj szkoło! Jak wzmocnić odporność rodziny u progu nowego roku szkolnego? CategoriesEko blog

Witaj szkoło! Jak wzmocnić odporność rodziny u progu nowego roku szkolnego?

Żywność ekologiczna – dobra dla zdrowia i dla planety! CategoriesEko blog

Żywność ekologiczna – dobra dla zdrowia i dla planety!

Kiszonkowy renesans! Które wybrać, by najlepiej nam służyły? CategoriesEko blog

Kiszonkowy renesans! Które wybrać, by najlepiej nam służyły?

10 powodów, dla których warto jeść kiszone warzywa CategoriesEko blog

10 powodów, dla których warto jeść kiszone warzywa

Kiszonki – fermentowana żywność probiotyczna, za którą podziękuje ci twoja mikrobiota CategoriesEko blog

Kiszonki – fermentowana żywność probiotyczna, za którą podziękuje ci twoja mikrobiota

Kiszonki – naturalne superfoods CategoriesEko blog

Kiszonki – naturalne superfoods

Chłodnik na gorące dni z kiszonką w tle CategoriesEko blog

Chłodnik na gorące dni z kiszonką w tle

Ogórki kiszone – niezbędny dodatek do każdego grilla CategoriesEko blog

Ogórki kiszone – niezbędny dodatek do każdego grilla

Dlaczego warto pić kombuchę? CategoriesEko blog

Dlaczego warto pić kombuchę?

Czy latem warto jeść i pić kiszonki? CategoriesEko blog

Czy latem warto jeść i pić kiszonki?