Maj w rozkwicie, za chwilę długo wyczekiwane wakacje. Duża część z nas o tej porze roku zaczyna pracować nad formą,…
Jedzenie, które leczy
Po długim zimowym stanie wyciszenia w naturze nadeszła upragniona wiosna. Drzewa kwitną, ptasim trelom nie ma końca. Temperatury i w…
Eko majówka, czyli sposoby na grilla + PRZEPIS na faszerowaną paprykę
Nadeszła wyczekiwana majówka, a to oznacza tylko jedno – sezon grillowy oficjalnie otwarty! Choć grill pachnie jak cieplutka wiosna, nie…
Jesteś tym, co jesz – czyli kilka słów o osi mózg-jelita
O osi mózg-jelita słyszy się coraz więcej. Choć jest to temat, który przez badaczy eksplorowany jest od niedawna, już w…
Żurek Wielkanocny – ciekawostki i PRZEPIS!
Czy można równocześnie dzielić i łączyć? Można! A specjalistą w tej kwestii jest… wielkanocny żur. Każda rodzina ma swój jedyny słuszny…
5 sposobów na ekologiczną Wielkanoc
Wielkanoc to najstarsze święto chrześcijańskie. Obchodzone jest już od prawie 1700 lat, a towarzyszące mu tradycje ulegały przez ten długi…
Soki z kiszonek – niezbędny element diety dużych i małych
Mało osób zdaje sobie sprawę z faktu, że duża część prozdrowotnych właściwości kiszonek znajduje się właśnie w soku. Bezpośrednio wytłoczony…
7 pozytywnych ciekawostek ekologicznych
Gdy czytamy o ekologii, najczęściej spotykamy się z serią nieprzyjemnych faktów. Dowiadujemy się o negatywnym wpływie plastiku na środowisko, przykrych kulisach…
Owijanie w bawełnę, czyli fakty o przemyśle odzieżowym
Ekologiczna odzież to nie tylko taka, która składa się z eko materiałów i której produkcja odbywa się w ekologicznych warunkach – to…
Jak zrobić polar z butelki, czyli segregacja śmieci w pigułce
Gdy myślimy o ekologii, temat segregacji śmieci i recyklingu pojawia się w naszych głowach niemal natychmiast. Intuicyjnie łączymy ze sobą…