CategoriesAktualności

Letnie grillowanie Andrzeja Polana

Przyszła po cichu. Gdzieś między deszczem, ciemnymi chmurami a nieśmiałymi promieniami słońca. Kto, co? Cudowna pogoda, aby grillować!

Zapraszam was serdecznie, abyście w tym sezonie poszli o krok dalej. Kiełbaski z grilla? Kto ich nie kocha!? Ja uwielbiam! Ale też uwielbiam eksperymentować. Kładźcie więc na ruszt zamarynowane sezonowe warzywa, owoce (naprawdę!), nie bójcie się łączyć składników już po obróbce termicznej – na przykład usmażonych uprzednio na patelni – z surowizną. Grill kocha wszystko!

Sezon na szparagi w rozkwicie. Już w czasach starożytnych cieszyły się powodzeniem. A gdy będąc na bazarze w czerwcowy sobotni poranek rozejrzycie się dobrze, zobaczycie – zapewniam – że to właśnie one schodzą jak ciepłe bułeczki. Dla amatorów zielonych czy białych łodyżek, proponuję maksymalnie łatwy ale maksymalnie smaczny przepis: umyte szparagi owiń szynką dojrzewającą (wedle smaku i zasobności portfela, wybierz tę, którą najbardziej lubisz – parmeńską, szwarcwaldzką a może prosciutto?). Jeśli biesiadników jest wielu, możesz sobie ułatwić pracę nabijając szparagi na patyczki do grillowania. Zrobi się “szparagowa tratwa”.

Pieczarki (wybieraj te jak największe) kochają być faszerowane i grillowane. Dla fanów klasyki, proponuję wypełnić je… farszem z kiełbasy. Czerwonej lub białej. Odetnij pieczarce nóżkę, posiekaj. Na patelni przesmaż, dodaj przyprawy, zalej gorącym mlekiem. Powstanie coś na podobę sosu beszamelowego, nałóż go do kapeluszy. Kiełbaskę pokrój, przesmaż, ułóż jako kolejną warstwę. Jeśli kalorii wciąż ci mało, posyp wszystko żółtym serem. Ułóż na tacce i wrzucaj na grill. Zarumienione i aromatyczne mogą wcale nie być przekąską, a głównym bohaterem grillowej biesiady. Idealnie będą się komponować z grillowanymi ziemniaczkami.

Pełni smaku letniego grillowania dopełnić może ekologiczny ogóreczek kiszony Charsznickich Pól Natury w towarzystwie cebuli – dla tych, którzy lubią ostre smaki.  Ogórek pokrójcie w kostkę, cebulę drobniutko, sprószcie sola i pieprzem. Wolisz coś delikatniejszego? Wymień ją na szczypiorek.

Wszystkiego smacznego!
Andrzej Polan