Czy żywność, którą kupujemy, może jednocześnie dbać o nasze zdrowie i dobrostan przyrody? Tak, jeśli w naszym koszyku zakupowym znajdą…
Wszystkie zalety marchewki
W Charsznickich Polach Natury doceniamy właściwości marchewki – te zdrowotne, i te smakowe. Marchewkę znajdziesz w naszych surówkach, w duecie…
Przecier ogórkowy – nie tylko do zupy
Przecier ogórkowy najczęściej kojarzony jest jako składnik zupy – smakowitej szczególnie latem, świeżej, lekkiej, trochę kwaskowatej. Gdy mamy już gotowy…
Jak uniknąć zaparć podczas podróży
Twój przewód pokarmowy uwielbia rutynę. Gdy się z niej wyłamujesz – a to często zdarza się na wakacjach – zaburzasz…
7 imprezowych sposobów na ogórka
Przekąski na imprezę to rzecz niby błaha, ale bardzo istotna. Gości należy nie tyle sowicie nakarmić, co podsunąć im pod…
Kiszonkowy renesans! Które wybrać, by najlepiej nam służyły?
Kapusta, ogórki, buraki, patisony, rzodkiewki, czosnek – to tylko kilka przykładowych warzyw, które można zakisić. Lista produktów poddawanych procesowi fermentacji…
10 powodów, dla których warto jeść kiszone warzywa
Kiszenie warzyw jest tradycyjną metodą przechowywania żywności, która jest stosowana od setek lat na całym świecie, w tym także w…
Kiszonki – fermentowana żywność probiotyczna, za którą podziękuje ci twoja mikrobiota
Z uwagi na rosnące zjawisko problemów zdrowotnych związanych m.in. z nadmiernym spożyciem żywności wysoko przetworzonej i modyfikowanej genetycznie, konsumenci coraz częściej…
Kiszonki – naturalne superfoods
Zbilansowana dieta jest jednym z kluczowych elementów zdrowego stylu życia. Ważne, by była ona dostosowana do płci, wieku czy trybu pracy…
Chłodnik na gorące dni z kiszonką w tle
Chłodnik ma wiele ojczyzn – zupa z szatkowanych warzyw, podawana na zimno to danie występujące w menu narodowych kuchni, nie…