Wielkanoc to święto, w trakcie którego na naszych stołach zgodnie z tradycją królują jaja, kiełbasy, pieczone mięsa. Warto, by obok…
10 zastosowań soku z kiszonej kapusty
Czy wiecie, że sok z kiszonej kapusty ma wiele zastosowań? Dziś przedstawiamy Wam 10 z nich. Ciekawi jesteśmy, czy znaliście…
Odżywcza bomba witaminowa na talerzu – dlaczego warto jeść kiszone ogórki?
Zimą wiele osób poszukuje naturalnych metod wsparcia odporności, by chronić organizm przed drobnoustrojami. Jednym z sekretów zachowania dobrego zdrowia i…
Ciąża a kiszonki
Kobiety w ciąży dość często miewają ochotę na kiszonki. I … dobrze! Stanowią one bowiem źródło witamin, minerałów i probiotycznych…
Trendy na polskim rynku żywności ekologicznej
Czy wiecie, że jedynie 3,5% obszarów rolnych w naszym kraju uprawiana jest ekologicznie, a statystyczny Polak wydaje na produkty opatrzone…
Kwaśnica w stylu EKO
Przed nami ferie zimowe. Dla wielu to czas białego szaleństwa – szusowania po górach, jazdy na łyżwach, ślizgania się na…
Świąteczny bigos na eko-kapuście
Co kojarzy Wam się z hasłem „menu bożonarodzeniowe”? Sałatka jarzynowa z chrupiącymi, kiszonymi ogórkami, barszcz z uszkami wypełnionymi postną kapustą…
Żywność ekologiczna vs. konwencjonalna – poznaj różnice
Żywność ekologiczna jest droższa od tzw. żywności konwencjonalnej. Zastanawialiście się kiedyś z czego to wynika i czy rzeczywiście za eko…
5 faktów na temat żywności ekologicznej
Europejski Zielony Ład zakłada, że do 2030 roku 25% wszystkich upraw w UE będzie uprawami ekologicznymi. Mamy więc powody przypuszczać,…
Dlaczego warto pić kombuchę w okresie jesienno-zimowym?
Nie tylko doskonale gasi pragnienie, ale wspiera również odporność i zdrowie jelit. Kombucha, bo o niej mowa, to napój wyjątkowy. Warto ją…