Czy wiecie, że jedynie 3,5% obszarów rolnych w naszym kraju uprawiana jest ekologicznie, a statystyczny Polak wydaje na produkty opatrzone…
Kwaśnica w stylu EKO
Przed nami ferie zimowe. Dla wielu to czas białego szaleństwa – szusowania po górach, jazdy na łyżwach, ślizgania się na…
Świąteczny bigos na eko-kapuście
Co kojarzy Wam się z hasłem „menu bożonarodzeniowe”? Sałatka jarzynowa z chrupiącymi, kiszonymi ogórkami, barszcz z uszkami wypełnionymi postną kapustą…
Żywność ekologiczna vs. konwencjonalna – poznaj różnice
Żywność ekologiczna jest droższa od tzw. żywności konwencjonalnej. Zastanawialiście się kiedyś z czego to wynika i czy rzeczywiście za eko…
5 faktów na temat żywności ekologicznej
Europejski Zielony Ład zakłada, że do 2030 roku 25% wszystkich upraw w UE będzie uprawami ekologicznymi. Mamy więc powody przypuszczać,…
Dlaczego warto pić kombuchę w okresie jesienno-zimowym?
Nie tylko doskonale gasi pragnienie, ale wspiera również odporność i zdrowie jelit. Kombucha, bo o niej mowa, to napój wyjątkowy. Warto ją…
Wszystko, co musisz wiedzieć o znakowaniu produktów ekologicznych
Czy łatwo odróżnić produkt ekologiczny od konwencjonalnego? Choć wydawać by się mogło, że tak, co dziesiąty internauta przyznaje, że ma…
Kombucha nie tylko do picia. Jak w nieoczywisty sposób wykorzystać w kuchni ten wyjątkowy napój?
Kombucha to musujący napój o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Powstaje dzięki procesowi fermentacji, któremu poddana jest słodzona cukrem herbata z…
Rozgrzewające zupy na pierwsze jesienne chłody
Jesień sprzyja pichceniu. O wiele przyjemniej spędzać czas w buchającej parą kuchni, gdy na zewnątrz zimno i pada, niż gdy…
Przedjesienne budowanie odporności za pomocą buraka
Czerwony burak to bomba odżywcza, która oferuje niesamowite korzyści zdrowotne – aktywnie wspiera m.in. układ odpornościowy. To superwarzywo, które warto…