Tradycyjną kuchnię polską często postrzega się jako tłustą i mięsną. Czy słusznie? Spójrzmy na wigilijne dania – bardzo polskie, a…
Soki z kiszonych warzyw, czyli najzdrowszy trend roku
O tym, że kiszonki stały się trendy, mówi się od kilku lat. Wcześniej, przez długi czas, nie doceniano ich swojskości…
Tajemnice Kombuchy. Czego jeszcze o niej nie wiesz?
Fermentacja jest w modzie, a fermentowane napoje – nie tylko mleczne, ale również te orzeźwiające – doskonale się w tę…
5 sposobów na wykorzystanie surówki (nie tylko do obiadu!)
Czy wiecie, że starożytni greccy lekarze, Hipokrates i Galen, traktowali surówki jako pełnowartościowe lekarstwo? Poszczególnym kompozycjom surowych warzyw przyporządkowywali różnego…
Czy kapusta kiszona pomoże ci schudnąć?
Czy wiecie, że najskuteczniejsza dieta to taka, którą bylibyście gotowi stosować do końca życia? Wszelkie głodówki, restrykcyjne jadłospisy, wmuszanie w…
Co jeść (i pić), żeby przestać się stresować?
Czy wiecie, że o jelitach mówi się czasem jako o naszym drugim mózgu? Układ pokarmowy to, podobnie jak mózg, centrum…
Ogórek kiszony. Dlaczego warto włączyć go do swojej diety?
Zielone ogórki zaliczane są do tzw. warzyw nietrwałych. Oznacza to, że – ze względu na wysoką zawartość wody (aż 96%!)…
Kiszonki i jelita – jak współpracują, by wzmocnić Twój organizm?
Kiszonki wyskakują dzisiaj z każdej lodówki. Dosłownie! Ostatnio mówi się wręcz o kiszonkowym renesansie. Walory kiszonych produktów to oczywiście żadna…
Jak dobrać surówkę do obiadu?
Poradnik komponowania smaków na talerzu Według zaleceń dietetycznych w każdym posiłku aż połowę talerza powinny stanowić warzywa (wymiennie owoce, ale…
Poznasz je po kolorze. Wartości odżywcze zielonych, czerwonych i żółtych warzyw
Kuszą nie tylko smakiem, ale i kolorami. Kuchnię wypełniają na równi aromatem, co radością. Powiedzieć, że są potrzebne w codziennej…