Fermentacja jest w modzie, a fermentowane napoje – nie tylko mleczne, ale również te orzeźwiające – doskonale się w tę…
5 sposobów na wykorzystanie surówki (nie tylko do obiadu!)
Czy wiecie, że starożytni greccy lekarze, Hipokrates i Galen, traktowali surówki jako pełnowartościowe lekarstwo? Poszczególnym kompozycjom surowych warzyw przyporządkowywali różnego…
Czy kapusta kiszona pomoże ci schudnąć?
Czy wiecie, że najskuteczniejsza dieta to taka, którą bylibyście gotowi stosować do końca życia? Wszelkie głodówki, restrykcyjne jadłospisy, wmuszanie w…
Co jeść (i pić), żeby przestać się stresować?
Czy wiecie, że o jelitach mówi się czasem jako o naszym drugim mózgu? Układ pokarmowy to, podobnie jak mózg, centrum…
Ogórek kiszony. Dlaczego warto włączyć go do swojej diety?
Zielone ogórki zaliczane są do tzw. warzyw nietrwałych. Oznacza to, że – ze względu na wysoką zawartość wody (aż 96%!)…
Kiszonki i jelita – jak współpracują, by wzmocnić Twój organizm?
Kiszonki wyskakują dzisiaj z każdej lodówki. Dosłownie! Ostatnio mówi się wręcz o kiszonkowym renesansie. Walory kiszonych produktów to oczywiście żadna…
Jak dobrać surówkę do obiadu?
Poradnik komponowania smaków na talerzu Według zaleceń dietetycznych w każdym posiłku aż połowę talerza powinny stanowić warzywa (wymiennie owoce, ale…
Poznasz je po kolorze. Wartości odżywcze zielonych, czerwonych i żółtych warzyw
Kuszą nie tylko smakiem, ale i kolorami. Kuchnię wypełniają na równi aromatem, co radością. Powiedzieć, że są potrzebne w codziennej…
Zupy na zakwasach i ich legendarne dobrodziejstwo
Zakwasy mogą kojarzyć co najmniej na dwa sposoby. Osobom aktywnym – z wysiłkiem. Amatorom gotowania – z głębią smaku. My…
Jak dbać o samopoczucie jesienią?
Kończący się wrzesień zwiastuje nadchodzącą zmianę czasu z letniego na zimowy. Mamy wpływ na to, jak przywitamy jesień. Korzystajmy z…