CategoriesAktualności

Sok z buraków kiszonych, czyli eliksir zdrowia

Sok z buraków kiszonych, czyli eliksir zdrowia

Sok z buraków kiszonych to prozdrowotny eliksir. Płynna forma tego warzywa sprawia, że możesz cieszyć się jego dobroczynnością w każdej chwili. Kiszone buraki posiadają cenne składniki odżywcze, błonnik, witaminy (zwłaszcza C i z grupy B), szereg minerałów i przeciwutleniacze (betacyjanin, flawonoidy i tlenek azotu), które stanowią doskonałe wsparcie w diecie (również odchudzającej!), wzmacniają kości, pomagają uregulować ciśnienie krwi, pracę układu pokarmowego, a także zmniejszą ryzyko chorób przewlekłych. I świetnie działają na urodę!

Pamiętaj, że burak nie zastąpi zdrowej diety – może ją jedynie uzupełnić. Nie stawiaj wszystkiego na jedną kartę, zadbaj, by twój jadłospis był bogaty i różnorodny. Nie opijaj się też sokiem z buraków do przesady. Wystarczy pół szklanki dziennie. Obserwuj reakcje żołądka. Jeśli czujesz, że twój układ pokarmowy nie znosi tego najlepiej – zmniejsz ilość.

Co dobrego znajdziesz w soku z buraka?

Energia

Buraki kiszone są umiarkowanie bogate w węglowodany, dlatego dostarczają energii. Sok z buraka świetnie sprawdzi się przed treningiem. Jako że zawarte w nim węglowodany są złożone, zapewnią ci bardziej stabilny poziom cukru we krwi. Badania dowodzą, że sok z buraka może zwiększyć wydolność i wytrzymałość w trakcie ćwiczeń.

Sok z buraków a dieta

Kiszone buraki praktycznie nie zawierają tłuszczu ani cholesterolu. Dzięki niskiej kaloryczności idealnie wpasują się do twojego programu odchudzania. Forma soku pomoże ci jednocześnie utrzymać nawodnienie a, dzięki błonnikowi, także uczucie sytości. To z kolei sprawia, że zmniejszysz ochotę na podjadanie, a także nie będziesz się przejadać, gdy już zaczniesz jeść. Zmniejszenie dziennego spożycia kalorii sprawi, że szybciej schudniesz.

Błonnik w burakach przyczynia się również do utrzymania dobrze funkcjonującego przewodu pokarmowego – wspiera trawienie i pomagają je uregulować. Sok z buraka to naturalny probiotyk. Jego dodatkową zaletą jest pomoc w uregulowaniu poziomu cholesterolu we krwi, co minimalizuje ryzyko chorób serca, udaru mózgu, a nawet cukrzycy typu 2.

Witaminy z grupy B dla mózgu i szczęścia

Sok z kiszonych buraków to doskonałe źródło witamin z grupy B, w tym niacyny, kwasu pantotenowego, ryboflawiny, kwasu foliowego, tiaminy i witaminy B6. Witaminy z grupy B są absolutnie niezbędne dla każdego aspektu funkcjonowania mózgu, w tym produkcji energii, syntezy i naprawy DNA/RNA oraz tworzenia neuroprzekaźników. Słusznie nazywa się je „witaminami antystresowymi”, gdyż są niezbędne do tworzenia serotoniny i dopaminy. Te z kolei zwiększają koncentrację i czujność, a także pozytywnie wpływają na samopoczucie. Jest ci smutno? Pij sok z buraka.

Dobre dla kości

Spożywanie kiszonych buraków w każdej formie wspomaga kości. Buraki zawierają składniki odżywcze, które przyczyniają się do zwiększenia ich gęstości w całym układzie kostnym. To zasługa obecnych w nim elektrolitów i innych dobroczynnych wartości: wapnia, magnezu, fosforu, potasu, miedzi, żelaza i cynku.

Sok z kiszonego buraka a ciśnienie krwi

Wysokie ciśnienie krwi lub nadciśnienie może prowadzić do chorób serca. Sok z kiszonego buraka posiada minerały, które pomogą ci utrzymać ciśnienie w ryzach, w tym potas, wapń i magnez, czyli świętą trójcę. Wapń nie tylko więc współtworzy prawidłową strukturę tkanki kostnej, ale jest też aktywatorem skurczu mięśni, z kolei magnez stymuluje ich relaksację. Magnez, wapń i potas wpływają na prawidłową pracę układu krążenia, przewodnictwo bodźców nerwowych oraz wspomaganie układu odpornościowego. Potas bierze udział w transporcie składników odżywczych do komórek organizmu i ma decydujący wpływ na gospodarkę wodno-elektrolitową. Działa w sposób przeciwstawny do sodu, który zwiększa ciśnienie krwi.

Przeciwutleniacze zawsze w cenie

Kiszone buraki są bogatym źródłem związków przeciwutleniających, które pomagają chronić organizm przed uszkodzeniami powodowanymi przez szkodliwe reaktywne cząsteczki tlenu zwane wolnymi rodnikami. Te korzystne przeciwutleniacze obejmują witaminy C, A i E, selen i flawonoidy. Mogą one odgrywać ważną rolę w leczeniu lub zapobieganiu niektórym nowotworom, zwyrodnieniu plamki żółtej, a także stanom związanym z zapaleniem stawów i chorobą Alzheimera.

Poza tym kwas foliowy obecny w kiszonych burakach zwiększa w organizmie poziom peptydu zwanego glutationem. Glutation jest przeciwutleniaczem, który odgrywa kluczową rolę we wzmocnieniu układu odpornościowego, a więc i zapobiega chorobom.  Ponadto witamina C pomaga podnieść poziom glutationu w krwinkach czerwonych. Kiszone buraki zawierają 30 różnych betalain, które wykazują silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Wykazano, że betalainy chronią przed stresem oksydacyjnym w leczeniu stanów zapalnych w komórkach raka płuc, skóry i wątroby.

Dobra wiadomość dla osób, które przejmują się zmarszczkami! Wysoka zawartość kwasu foliowego w burakach stymuluje produkcję i naprawę komórek, co pomaga chronić przed przedwczesnym starzeniem.

Sok z buraka tylko dobrej jakości

Pamiętaj, by zaopatrywać się w sok z buraka tylko ze sprawdzonych źródeł. W ofercie Charsznickich Pól Natury znajdziesz ekologiczny sok wyprodukowany w 100% z wysokiej jakości warzyw. Nasze produkty nie są pasteryzowane, nie zawierają żadnych konserwantów, regulatorów kwasowości ani przeciwutleniaczy. Nasz sok z buraka ma głęboki smak i przyjemnie łechcze podniebienie.