CategoriesAktualności

Jak rozpoznać prawdziwą kombuchę ?

Oczyszcza nasz organizm z toksyn, przyspiesza metabolizm i wzmacnia naszą odporność. Nie bez powodu bywa nazywana… szampanem życia! Mowa o kombuchy – japońskiej sfermentowanej herbacie, która w końcu dotarła do Polski. 

PRAWDZIWA KOMBUCHA, Z ZIELONEJ HERBATY SENCHA. 

Najzdrowsza na świecie herbata? To japońska sencha – zielona herbata o charakterystycznym zapachu i delikatnym smaku. Sencha w dosłownym tłumaczeniu oznacza parzona herbata i wskazuje bezpośrednio jak istotny jest sposób parzenia tego napoju. Japończycy dbają o odpowiednią temperaturę i długość parzenia, tak by zachować walory smakowe i właściwości senchy.

Jakie właściwości? Napary z wąskich, zielonych liści mają liczne właściwości prozdrowotne. To właśnie dlatego przy wyborze herbaty, którą w procesie fermentacji zamieniamy w kombuchę, najlepiej postawić na senchę. Jej regularne spożywanie m.in.:

    • oczyszcza organizm z toksyn
    • podnosi poziom energii
  • wzmacnia odporność
  • opóźnia starzenie się organizmu
  • poprawia zdolności poznawcze
  • wspomaga układ krwionośny 

Połączenie senchy z głównym składnikiem kombuchy to istne, prozdrowotne kombo! 

ENIGMATYCZNY GŁÓWNY SKŁADNIK…

Grzybek herbaciany, zwany też japońskim. Na wschodzie jego działanie jest znane od tysięcy lat. To galaretowata struktura o intrygującym wyglądzie. Przypomina meduzę, pływającą sobie spokojnie w słojach herbacianych. Co ciekawe, jego nazwa jest myląca – z grzybami nie ma bowiem zbyt wiele wspólnego, jest za to układem współżyjących ze sobą drożdży i bakterii. To właśnie one są przyczyną procesu fermentacji, który przemienia zwykłą, słodzona herbatę w kombuchę!

Grzybek zjada cukier znajdujący się w herbacie i przerabia go na morze drogocennych związków odżywczych. Właśnie dlatego podczas produkcji kombuchy konieczne jest dodanie odrobiny cukru trzcinowego do naparu z zielonej herbaty. 

Kombucha jest m.in. bogata w:

  • witaminy z grupy B
  • kwasy organiczne
  • antyutleniacze

Jednak by kombucha posiadała powyższe właściwości prozdrowotne, musi powstać w prawidłowy, tradycyjny sposób. 

JAK ROZPOZNAĆ PRAWDZIWĄ KOMBUCHĘ?

Uważajmy na produkty kombucho-podobne: słodzone napoje, nie powstające z naparów herbacianych, sztucznie zakwaszane octem z dodatkiem dwutlenku węgla. 

Prawdziwa kombucha jest lekko gazowana, dzięki procesowi fermentacji, za który odpowiada grzybek herbaciany – absolutnie nie ma konieczności dodawania do niej CO2 i octu. Nie zawiera dodatków chemicznych, a jej składniki jesteśmy w stanie policzyć na palcach i zrozumieć bez sprawdzania znaczenia ich nazw. 

Brakowało nam prawdziwej kombuchy na polskim rynku. Takiej, której skład i proces produkcji nie ingeruje w tradycję, dzięki czemu zachowuje swoje właściwości i można ją słusznie nazwać szampanem życia. Dlatego zdecydowaliśmy się stworzyć naszą własną Kombuchę Karate.

KOMBUCHA KARATE TO KOMBUCHA PRAWDZIWA

Skład Kombuchy Karate to: kombucha (woda strukturyzowana, zaczyn herbaciany*, cukier trzcinowy*, konsorcjum mikroorganizmów – kombucha, 0,5% zielona herbata*, 0,5% pokrzywa*) oraz soki z ekologicznych, polskich owoców, w zależności od wariantu smakowego kombuchy. 

Gwiazdki przy wyrazach powyżej wyglądają groźnie? Nic bardziej mylnego! Wskazują one te składniki, które są pochodzenia ekologicznego. Zielona herbata to oczywiście sencha, dzięki czemu pomnożyliśmy prozdrowotne właściwości naszej kombuchy. A skąd pochodzi główny bohater kombuchy – grzybek herbaciany? Sami hodujemy i namnażamy grzybka, by mieć pewność co do jego jakości.

Kombucha Karate to prawdziwa kombucha, którą tworzymy według tradycyjnych, japońskich metod, z ekologicznych składników. 

A CO WSPÓLNEGO MA HERBATA I KARATE? 

Karate to słynna na całym świecie, japońska sztuka walki. Może być rozumiana jako sposób samoobrony lub psychofizycznego doskonalenia się. Kombucha Karate wzmacnia nasz organizm, udoskonala odporność i broni nas przed chorobami. W ten prosty sposób chcemy zaznaczyć korzenie kulturowe tego napoju oraz podkreślić jego prozdrowotne działanie, zamknięte w mieszance ekologicznych składników w szklanych butelkach z karatekami.