Jelita to potężny organ – pisaliśmy o tym nie raz. To on daje nam energię do życia i motywuje organizm…
9 naturalnych probiotyków, które wiosną warto włączyć do swojej diety
Być może już to wiesz, ale chyba warto powtórzyć. Jedną z najważniejszych części naszego organizmu są jelita, a konkretnie mikrobiom,…
Wielkanoc z kiszonkami
Tradycji wielkanocnych jest całe mnóstwo. Ich dobór zależy w znacznej mierze od regionu, ale też od osobistych preferencji. Niektórzy co…
Co warto wiedzieć o przetworzonym jedzeniu?
Czy buszując po spożywczaku, zawsze zwracasz uwagę na składniki, które znajdują się w żywności? Warto zachować czujność: sprawdzać etykiety, wybrzydzać,…
9 zdrowych przekąsek, które zapobiegają przejadaniu się
Niektórzy eksperci twierdzą, że koncepcja „zdrowych przekąsek” jest fałszywa. Uważają, że dieta powinna mieć wyraźny podział na kilka dobrze skomponowanych…
8 sposobów na „wiosenne porządki” w diecie
Wiosną rośnie w nas chęć sprzątania, wietrzenia, upiększania. Otwieramy szafy, pozbywamy się starych butów i swetrów, odkurzamy omijane zimą kąty,…
Jak wyrobić w sobie zdrowe nawyki żywieniowe? Pięć praktycznych porad
Zdrowe odżywianie. Jest czymś, co wielu z nas chciałoby wprowadzić do swojego życia na stałe, ale mało kto robi to…
Z czym jeść kiszoną kapustę?
Kapuśniak, pierogi, łazanki, bigos – wszyscy doskonale znamy klasyczne, ale też czasochłonne potrawy z wykorzystaniem kiszonej kapusty. Skoro jednak kapusta…
Jak (i po co) odżywić swój mikrobiom jelitowy?
Mówi się, że szacowany ciężar mikroorganizmów, które bytują w błonach śluzowych człowieka, może ważyć nawet 2 kilogramy. Najbardziej aktywną wśród…
Jak jeść, żeby nie oszaleć? Zasady dietetyczne, które wspomagają dobry nastrój
Słodycze i fast-foody – jedzenie, na które często mamy ochotę, gdy jesteśmy zestresowani lub przygnębieni, pociesza jedynie na moment. W…