CategoriesAktualności

Barszcz biały czy żur? Co wybierasz?

Barszcz biały czy żur? Co wybierasz?

Żurek czy barszcz biały? Co częściej gości na Waszym stole? Wbrew pozorom nie jest to łatwe pytanie. Niektórzy uważają, że różnice między tymi dwoma zupami już się zatarły, a więc jest to obojętne, na którą z nich się skusimy. A jednak kulinarne autorytety nie zgadzają się z takim podejściem. To nie to samo! – mówią pedanci i tradycjonaliści. A więc jak? Żurek, czy jednak barszcz biały? Czym różnią się obie zupy?

Według tradycji żurek to zupa, która powstaje na bazie zakwasu z mąki żytniej. Barszcz biały ma bardziej skomplikowaną genezę. Niegdyś przyrządzano go z kiszonych liści barszczu zwyczajnego, rośliny należącej do rodziny selerowatych. Jednak ta receptura odeszła w zapomnienie, przynajmniej w większości domostw – dziś barszcz biały najczęściej powstaje na bazie zakwasu mąki, ale pszennej.

To podstawowa różnica między żurkiem a barszczem białym. Nie znaczy jednak, że jedyna – chociaż w przypadku pozostałych rozbieżności nie ma już wśród smakoszy pełnej zgody. W niektórych regionach żurek uważany jest za zupę postną – nie dodaje się do niego ani wędzonki, ani kiełbasy, dozwolone jest jedynie jajko, choć i to nie zawsze. W innych miejscach dokładnie tym samym charakteryzuje się barszcz biały, gotowany na włoszczyźnie i zabielany śmietaną.

Czy naprawdę czuć różnicę?

Sporo osób uważa, że zakwas żytni czyni żurek ostrzejszym. Analogicznie: barszcz biały powinien się charakteryzować łagodniejszym smakiem. Z drugiej strony wielu amatorów tych zup nie widzi różnicy w smaku samego zakwasu, tylko w sposobie ich przyprawienia. My jednak nie zamierzamy tutaj rozstrzygać, która wersja żuru, czy barszczu, jest prawdziwsza – preferujemy kulinarną wolność. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzać je na ostro lub łagodnie, na lekko albo na bogato, z mięsną wkładką lub bez. O tym, co ostatecznie wrzucić do żurku czy barszczu powinny decydować nasze smakowe preferencje i – oczywiście – domowe zwyczaje.

Dlaczego warto jeść zupy na zakwasie?

W pierwszej kolejności dlatego, że zakwas posiada mnóstwo prozdrowotnych właściwości, nie bez przyczyny nazywany jest naturalną multiwitaminą!

Naturalne zakwasy:

  • zawierają witaminy i sole mineralne, m.in.: potas, cynk, magnez, wapń i witaminę B1
  • są solidnym źródłem błonnika
  • pozytywnie wpływają na stan kości i układ nerwowy
  • pomagają w leczeniu nadkwasoty i zgagi
  • pobudzają pracę przewodu pokarmowego
  • dobrze wpływają na działanie układu odpornościowego.

Jako że zakwasy pozyskujemy na drodze fermentacji, stanowią one również źródło bakterii kwasu mlekowego, które pielęgnują naszą mikrobiotę jelitową. Co to oznacza w praktyce?

Dobra zupa na zakwasie:

  • wpływa na równowagę kwasowo-zasadową organizmu
  • stymuluje prawidłową pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego, wspierając procesy trawienne
  • usprawnia przyswajanie wapnia i żelaza
  • wspiera procesy oczyszczania organizmu z toksyn
  • łagodzi dolegliwości związane ze schorzeniami żołądka, nerek i trzustki oraz stanami zapalnymi jelit
  • dobrze wpływa na układ nerwowy
  • ma właściwości nawadniające, wzmacniające i poprawiające przemianę materii.

Cenne właściwości żurku i barszczu białego zależą również od dodatkowych składników. Należy do nich choćby czosnek, uważany za naturalny antybiotyk.

Inne zalety barszczu białego i żurku to:

  • jako że są to zupy treściwe, są też sycące i można traktować je jako samodzielny obiad – energia, której dostarczają, wystarczy na dłuższy czas
  • jako potrawy z babcinego repertuaru, tzw. polskie specjały, stanowią uniwersalną propozycję zarówno w gronie rodzinnym, jak i w przypadku wizyty wygłodniałych gości
  • możesz przygotowywać je w różnych wariantach – mięsnym, jak i wegetariańskim, eksperymentować z dodatkami i przyprawami. Barszcz biały i żurek to doskonała baza dla kulinarnych testów.

Dbaj o zdrowie, gotując tradycyjne zupy!

Jeśli szukasz sposobu na wzmocnienie po zimie, postaw na sprawdzoną, bogatą w składniki dietę. Zmęczenie możesz zwalczać różnymi metodami: sportem, suplementacją, redukcją stresu, snem, a także kulinarnymi metodami. Używaj do tego sprawdzonych produktów – choćby od Charsznickich Pól Natury.

W naszej ofercie znajdziesz:

  • ekologiczne barszcz biały
  • ekologiczny żur

Obie te zupy są przygotowane na zakwasie, zgodnie z naturą, według tradycyjnych receptur. Charsznickie produkty nie posiadają konserwantów, regulatorów kwaśności i przeciwutleniaczy. Znajdziesz je w dwóch wariantach: w butelce lub torebce. Nasze żury i barszcze zdecydowanie ułatwią ci przygotowanie garnka przepysznej, zdrowej, wzmacniającej zupy. Nigdy wcześniej nie było to takie proste!