Przekąski na imprezę to rzecz niby błaha, ale bardzo istotna. Gości należy nie tyle sowicie nakarmić, co podsunąć im pod…
Kiszonkowy renesans! Które wybrać, by najlepiej nam służyły?
Kapusta, ogórki, buraki, patisony, rzodkiewki, czosnek – to tylko kilka przykładowych warzyw, które można zakisić. Lista produktów poddawanych procesowi fermentacji…
10 powodów, dla których warto jeść kiszone warzywa
Kiszenie warzyw jest tradycyjną metodą przechowywania żywności, która jest stosowana od setek lat na całym świecie, w tym także w…
Kiszonki – fermentowana żywność probiotyczna, za którą podziękuje ci twoja mikrobiota
Z uwagi na rosnące zjawisko problemów zdrowotnych związanych m.in. z nadmiernym spożyciem żywności wysoko przetworzonej i modyfikowanej genetycznie, konsumenci coraz częściej…
Kiszonki – naturalne superfoods
Zbilansowana dieta jest jednym z kluczowych elementów zdrowego stylu życia. Ważne, by była ona dostosowana do płci, wieku czy trybu pracy…
Chłodnik na gorące dni z kiszonką w tle
Chłodnik ma wiele ojczyzn – zupa z szatkowanych warzyw, podawana na zimno to danie występujące w menu narodowych kuchni, nie…
Ogórki kiszone – niezbędny dodatek do każdego grilla
Kiełbasa, karkówka, musztarda i ketchup – ten grillowy zestaw potraw i dodatków powoli odchodzi do lamusa[i] . Jego miejsce zajmują…
Dlaczego warto pić kombuchę?
Kombucha podbija rynek produktów ekologicznych, podniebienia smakoszy i serca zwolenników zdrowego stylu życia. Nic dziwnego, bo energetyzujące i oczyszczające organizm…
Czy latem warto jeść i pić kiszonki?
Kiszonki to naturalne probiotyki pełne pożytecznych bakterii, witamin i mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu i wspierania jego odporności. Często jednak przypominamy sobie…
Dlaczego warto wybierać certyfikowaną żywność ekologiczną?
Jak wynika z badań zrealizowanych przez SW Research[1], 64% Polaków sięga po produkty ekologiczne. Najczęściej są to świeże warzywa i…