Kiszenie warzyw jest tradycyjną metodą przechowywania żywności, która jest stosowana od setek lat na całym świecie, w tym także w…
Kiszonki – fermentowana żywność probiotyczna, za którą podziękuje ci twoja mikrobiota
Z uwagi na rosnące zjawisko problemów zdrowotnych związanych m.in. z nadmiernym spożyciem żywności wysoko przetworzonej i modyfikowanej genetycznie, konsumenci coraz częściej…
Kiszonki – naturalne superfoods
Zbilansowana dieta jest jednym z kluczowych elementów zdrowego stylu życia. Ważne, by była ona dostosowana do płci, wieku czy trybu pracy…
Chłodnik na gorące dni z kiszonką w tle
Chłodnik ma wiele ojczyzn – zupa z szatkowanych warzyw, podawana na zimno to danie występujące w menu narodowych kuchni, nie…
Ogórki kiszone – niezbędny dodatek do każdego grilla
Kiełbasa, karkówka, musztarda i ketchup – ten grillowy zestaw potraw i dodatków powoli odchodzi do lamusa[i] . Jego miejsce zajmują…
Dlaczego warto pić kombuchę?
Kombucha podbija rynek produktów ekologicznych, podniebienia smakoszy i serca zwolenników zdrowego stylu życia. Nic dziwnego, bo energetyzujące i oczyszczające organizm…
Czy latem warto jeść i pić kiszonki?
Kiszonki to naturalne probiotyki pełne pożytecznych bakterii, witamin i mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu i wspierania jego odporności. Często jednak przypominamy sobie…
Dlaczego warto wybierać certyfikowaną żywność ekologiczną?
Jak wynika z badań zrealizowanych przez SW Research[1], 64% Polaków sięga po produkty ekologiczne. Najczęściej są to świeże warzywa i…
Czym jest Euroliść?
Chcesz mieć pewność, że wybierasz dobrą żywność, wolną od pestycydów, antybiotyków i hormonów wzrostu? Szukaj Euroliścia! Dwanaście białych gwiazdek ułożonych…
Żywność ekologiczna, czyli jaka?
Szukasz w sklepie żywności ekologicznej? Na co zwrócisz uwagę? Na opakowanie produktu sugerujące, że jest wykonane z papieru eko? Zielony…