Kiszenie warzyw jest praktykowane przez ludzi najprawdopodobniej od czasów starożytnych. Wprawdzie nie zachowały się na ten temat pisemne źródła, jednak…
Kombucha bez tajemnic
Ma charakterystyczny, kwaśny smak, w zależności od preferencji producenta łagodzony lub wzmacniany dodatkiem soków owocowych lub innych substancji słodzących. Miewa także lekko…
Yerba mate czy Kombucha? Może lemoniada? A ty czym się orzeźwiasz?
W ostatnich latach te dwa napoje – yerba mate i kombucha – wyraźnie zyskały na popularności. Oba, przyrządzane na bazie…
Witaj szkoło! Jak wzmocnić odporność rodziny u progu nowego roku szkolnego?
Budowanie odporności to proces długotrwały i powinien trwać cały rok. Jednak tuż przed wkroczeniem w okres jesienno-zimowy warto w szczególny…
Żywność ekologiczna – dobra dla zdrowia i dla planety!
Czy żywność, którą kupujemy, może jednocześnie dbać o nasze zdrowie i dobrostan przyrody? Tak, jeśli w naszym koszyku zakupowym znajdą…
Wszystkie zalety marchewki
W Charsznickich Polach Natury doceniamy właściwości marchewki – te zdrowotne, i te smakowe. Marchewkę znajdziesz w naszych surówkach, w duecie…
Przecier ogórkowy – nie tylko do zupy
Przecier ogórkowy najczęściej kojarzony jest jako składnik zupy – smakowitej szczególnie latem, świeżej, lekkiej, trochę kwaskowatej. Gdy mamy już gotowy…
Jak uniknąć zaparć podczas podróży
Twój przewód pokarmowy uwielbia rutynę. Gdy się z niej wyłamujesz – a to często zdarza się na wakacjach – zaburzasz…
7 imprezowych sposobów na ogórka
Przekąski na imprezę to rzecz niby błaha, ale bardzo istotna. Gości należy nie tyle sowicie nakarmić, co podsunąć im pod…
Kiszonkowy renesans! Które wybrać, by najlepiej nam służyły?
Kapusta, ogórki, buraki, patisony, rzodkiewki, czosnek – to tylko kilka przykładowych warzyw, które można zakisić. Lista produktów poddawanych procesowi fermentacji…