Wielkanoc to święto, w trakcie którego na naszych stołach zgodnie z tradycją królują jaja, kiełbasy, pieczone mięsa. Warto, by obok nich znalazły się dodatki ułatwiające trawienie. A do tych należą kiszonki, które pomagają w wydzielaniu kwasów żołądkowych. Kiszonki idealnie regulują przemianę materii. Pomagają trawić węglowodany, tłuszcze i białka.[1] Przedstawiamy Wam kilka pomysłów na dania z ich wykorzystaniem.
- Biała kiełbasa na ekologicznej kiszonej kapuście
Znasz to połączenie? Jeśli nie – w tym roku koniecznie się na nie zdecyduj!
Składniki:
1 kg białej surowej kiełbasy
500 g ekologicznej kapusty kiszonej
1 marchew
1 cebula
szklanka bulionu
przyprawy – 4 ziarnka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, po pół łyżeczki soli i pieprzu
łyżka suszonego majeranku
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 180°C (góra / dół). Białą kiełbasę umyj pod bieżącą wodą. Do naczynia żaroodpornego wlej bulion. Włóż białą kiełbasę i piecz pod przykryciem przez ok. pół godziny.
W tym czasie obierz marchew i zetrzyj ją na tarce na grubych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę. Ekologiczną kapustę kiszoną pokrój na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzej olej. Włóż marchew, cebulę oraz przyprawy i smaż przez ok. 3 min. Dołóż ekologiczną kiszoną kapustę i smaż od czasu do czasu mieszając przez kolejne 5 minut.
Naczynie z kiełbasą ostrożnie wyjmij z piekarnika. Dołóż przesmażone warzywa i piecz całość – już bez przykrycia – przez 40 min. Kiełbasę posyp suszonym majerankiem i zapiekaj kolejne 5 minut.
I … gotowe!
- Szybka sałatka z ekologicznych kiszonych ogórków
Składniki:
10 ekologicznych ogórków kiszonych
100 g cebuli
2 łyżki oleju lnianego
szczypta chilli pieprz cayenne
łyżka posiekanego koperku
Wykonanie:
Ekologiczne ogórki kiszone pokrój w plastry. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Włóż do miski, dołóż pozostałe składniki. Całość wymieszaj i … gotowe.
- Jaja faszerowane pieczarkami i ekologicznymi kiszonymi ogórkami
Faszerowane jaja to klasyka Wielkiej Nocy. Tym razem podkręć ich smak ekologicznymi kiszonymi ogórkami. Zaskoczy Cię jak dużą różnicę zrobi ta mała zmiana.
Składniki:
10 jaj
5 ekologicznych ogórków kiszonych
6 średniej wielkości pieczarek
pół średniej wielkości cebuli
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
2 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki majonezu
koper do dekoracji
Wykonanie:
Jaja zagotuj na twardo. Delikatnie obierz każde z nich, przekrój na pół, wyjmij żółtka i włóż je do średniej wielkości miski.
Obierz pieczarki i zetrzyj je na dużych oczkach tarki. Cebulę posiekaj na drobno.
Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij cebulę, włóż starte pieczarki i podsmażaj, aż puszczą sok i ładnie się przyrumienią. Zdejmij z ognia i zostaw na kilka minut do przestudzenia.
Ogórki kiszone zetrzyj na grubych oczkach tarki. Przełóż je do miski z żółtkami. Dodaj zawartość patelni, dopraw solą i pieprzem. Dołóż majonez i wymieszaj.
Gotowy farszem wypełnij białka jaj. Wierzch udekoruj koperkiem.
Smacznego!
- Szybki biały barszcz na ekologicznej kapuście kiszonej
Co powiesz na lekko kwaśny barszcz, który przygotujesz bez konieczności robienia zakwasu? Wiedzieliśmy, że ten pomysł przypadnie Ci do gustu;)
Składniki:
500 g ekologicznej kapusty kiszonej
biała kiełbasa surowa – 6 szt.
6 ekologicznych jaj
2 litry wody
1 średniej wielkości cebula
4 ząbki czosnku
6 ziemniaków
1 marchew
1 pietruszka
pół średniej wielkości selera
2 łyżki oleju
przyprawy – 4 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, łyżeczkę tymianku, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu mielonego
2 łyżki majeranku
100 ml śmietany 18%
Wykonanie:
W średniej wielkości garnku ugotuj na twardo jaja. Przelej zimną wodą i odstaw.
Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj, odstaw. Obierz i pokrój w cienkie plastry marchewkę, pietruszkę i selera. Na patelni rozgrzej olej. Przesmaż krótko cebulę i czosnek. Wrzuć pokrojone w plastry warzywa i obsmażaj ok. 5 minut. Całość przełóż do garnka. Zalej wodą, dodaj umytą białą kiełbasę, pokrojone w średniej wielkości kostkę ziemniaki, przyprawy i gotuj pod przykryciem przez ok. pół godziny.
Ekologiczną kapustę kiszoną pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do garnka, w którym gotuje się zupa. Gotuj przez ok. 20 min. Po tym czasie ostrożnie wyjmij białą kiełbasę. Pokrój ją na plastry i włóż na nowo do zupy. Zahartuj śmietanę. Wlej do garnka z zupą. Dodaj majeranek. Całość delikatnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw do smaku.
Podawaj z kawałkami jajka.
Smacznego!
Źródło:
[1] https://sklep.biofood.pl/dlaczego-warto-jesc-kiszonki-10-powodow