CategoriesAktualności

Zupy na zakwasach i ich legendarne dobrodziejstwo

Zakwasy mogą kojarzyć co najmniej na dwa sposoby. Osobom aktywnym – z wysiłkiem. Amatorom gotowania – z głębią smaku. My oczywiście zajmiemy się tą drugą formą zakwaszania. Dlaczego zakwasy są w kuchni tak pożądane? Czemu zupy na naturalnym zakwasie są pyszne? I dlaczego, oprócz walorów smakowych, warto włączyć je do swojej diety?

Słynne dobrodziejstwo zakwasów to nie mit. Pomyśl o tradycyjnej zupie. Przypomnij sobie jej aromat. Sycący i rozgrzewający żurek, delikatniejsze, choć głębokie w smaku – barszcz biały i barszcz czerwony. To potrawy z babcinego repertuaru, polskie specjały, idealne na jesień i zimę. Na wsiach gotowane niegdyś nawet na śniadanie, dostarczały domownikom sił na cały dzień. Nie zawsze były wzbogacane mięsem, towarem deficytowym. Wystarczył zakwas – najważniejszy składnik receptury.

Dlaczego zakwasy są dobre, zdrowe i treściwe?

Zakwas to wyrazista mikstura o wartościach prozdrowotnych, naturalna multiwitamina. Pozyskiwany na drodze fermentacji, stanowi solidne źródło bakterii kwasu mlekowego. Ten z kolei pozytywnie wpływa na Twoją mikrobiotę jelitową: ułatwia trawienie, wchłanianie składników odżywczych i buduje odporność. Brzmi dobrze, prawda?

Zakwasy znajdziesz w produktach mlecznych, wybranym pieczywie i – oczywiście! – kiszonkach. Te z buraków czy ogórków możesz pić jako naturalne probiotyki, wzmocnić się po terapii antybiotykowej i podczas przeziębienia (zakwasy zwiększają namnażanie się korzystnych bakterii, natomiast hamują rozwój bakterii patogennych), także na co dzień, gdy chcesz wzbogacić swój jadłospis.

Genialnym sposobem „przemycania” zakwasów na stół jest stosowanie ich jako bazy do sycących zup.

Żurek i barszcz biały. Kwaśno, czyli zdrowo!  

Z żurkiem i białym barszczem sprawa jest dość skomplikowana. Obie zupy są często ze sobą mylone, ale nic w tym dziwnego – nie ma bowiem jedynej słusznej receptury ich przyrządzania. Wszystko zależy od tradycji regionu: inaczej będzie w Małopolsce, w Świętokrzyskim, inaczej na Podlasiu. Nawet w literaturze kulinarnej oba te dania bywają nierozróżniane. Niektórzy twierdzą, że ich odrębność to mit, inni, że wynika ona przede wszystkim z dodatków, którymi się je wzbogaca.

Pozostawiając kucharskie niuanse na boku, przybliżmy cechy żurku i barszczu białego, które akurat nie pozostawiają wątpliwości.

Utarło się, że żurek najczęściej powstaje na zakwasie z mąki żytniej, barszcz biały – pszennej.

A zakwas z mąki to dobra rzecz. Długo można by o jego zaletach:

  • zawiera witaminy i sole mineralne, w tym potas, cynk, magnez, wapń i witaminę B1
  • to także źródło błonnika
  • pozytywnie wpływa na stan kości i układ nerwowy
  • pomaga w leczeniu nadkwasoty i zgagi, pobudza pracę przewodu pokarmowego
  • dobrze wpływa na działanie układu odpornościowego

Tradycyjny żurek i barszcz biały wzmacniają organizm, rozgrzewają go, działa kojąco przy przeziębieniach. A poza tym świetnie smakują.

Barszcz czerwony na wzmocnienie

O genialnym działaniu czerwonego buraka można pisać referaty. Zakwas z buraków to nic innego jak esencja tego warzywa – potężna dawka dobroczynnych składników, które posiadają moc wzmacniania.

W zakwasie buraczanym znajdziesz:

  • mnóstwo żelaza i kwasu foliowego
  • drugie tyle witaminy B
  • betainę, która wspiera wątrobę i zwalcza wolne rodniki
  • świętą trójcę: potas, magnez i cynk

Czego możesz od niego oczekiwać?

  • że usprawni twoje trawienie
  • poprawi wydolność fizyczną
  • korzystnie wpłynie na przemianę materii, pracę nerek i wątroby
  • pomoże w oczyszczeniu organizmu
  • wzmocni twoją odporność
  • pomoże ci pokonać anemię i jesienne zmęczenie (buraki mają działanie pobudzające!)

Nic dziwnego, że są tacy, którzy barszcz czerwony nazywają zupą mocy. Nie ograniczaj się więc wyłącznie do wigilii – warto włączyć to danie do regularnego jadłospisu, zwłaszcza jesienią i zimą. Można je spożywać tradycyjnie, w talerzu, ale też w kubku, rozgrzewająco, na wieczór pod kocem. Niektórzy piją go nawet na zimno.

Dbaj o zdrowie, gotuj zupy

Jeśli walczysz z jesienno-zimowym zmęczeniem metodami kulinarnymi, polecamy Ci sprawdzone produkty z Charsznickich Pól Natury.

W naszej ofercie znajdziesz:

  • ekologiczne barszcze (czerwony i biały)
  • ekologiczny żur

Wszystko na zakwasie, przygotowane naturalnie, według tradycyjnych receptur. Bez konserwantów, regulatorów kwaśności i przeciwutleniaczy. Butelka naszego żuru lub barszczu ułatwi ci przygotowanie gara przepysznej, aromatycznej – co równie ważne – bogatej w prozdrowotne składniki mikstury.