CategoriesAktualności

Poznasz je po kolorze. Wartości odżywcze zielonych, czerwonych i żółtych warzyw

Poznasz je po kolorze. Wartości odżywcze zielonych, czerwonych i żółtych warzyw

Kuszą nie tylko smakiem, ale i kolorami. Kuchnię wypełniają na równi aromatem, co radością. Powiedzieć, że są potrzebne w codziennej diecie, to nic nie powiedzieć – to one powinny stanowić jej podstawę. Posiadają mnóstwo związków bioaktywnych, takich jak: witaminy, foliany, flawonoidy, izoflawony, błonnik czy selen. Intensywnie wspomagają zdrowie i dobre samopoczucie. Warzywa to kuchenni superbohaterowie. Ich supermoce można rozpoznać na pierwszy rzut oka. Jak? Oczywiście po kolorze!

Istnieje pięć grup kolorystycznych warzyw. Dzieli się je na: zielone, czerwone, białe, niebiesko-czarne oraz żółto-pomarańczowe. Każda z nich wyróżnia się składem. Ich kolor determinowany jest przez określone składniki odżywcze – to one chronią roślinę przed promieniowaniem UV i negatywnym działaniem owadów oraz grzybów. Kolory są więc nie tylko efektowne, ale posiadają też określone znaczenie – każdy z nich na swój sposób oddziałuje na zdrowie.

Czerwone, niebieskie i czarne

Superbohaterowie:

  • czerwone to przede wszystkim pomidory i papryka
  • fioletowe to czerwona kapusta, bakłażan i oczywiście burak

Właściwości:

Warzywa w tych barwach posiadają antocyjanidyny i antocyjaniny. To flawonoidy, które zwalczają wolne rodniki, pozytywnie wpływają na stężenie cholesterolu, mogą też poprawić wrażliwość komórek na działanie insuliny. Sugeruje się, że ich częste spożywanie opóźnia zaburzenia poznawcze, w tym rozwój demencji. Znane są również ze swoich antyrakowych właściwości – hamują rozwój i wzrost komórek nowotworowych.

Z warzyw z tej grupy znajdziecie w naszej ofercie przede wszystkim buraka pod różnymi postaciami: w ekologicznym 100% soku, w barszczu czerwonym na naturalnym zakwasie, w ekologicznych surówkach.

Buraki, oprócz wspomnianych wartości, zawierają również duże ilości witamin: C, A i witamin z grupy B. To także bogate źródło minerałów: żelaza, wapnia, magnezu, potasu i cynku. Znajdują się w nim pektyny i kwasy organiczne.

Jak wpływają na organizm? Wspomagają serce, poprawiają krążenie krwi, przeciwdziałają zwapnieniu naczyń krwionośnych, przywracają równowagę kwasowo zasadową i ułatwiają detoksykację. A do tego budują odporność i wydolność organizmu, pozytywnie wpływają też na samopoczucie, zmniejszając napięcia nerwowe.

Zielone i białe

Superbohaterowie:

  • zielone to przede wszystkim ogórki i kapusta, ale też natka pietruszki, jarmuż, szpinak, szczaw, sałata, zielona papryka i cukinia
  • białe to m.in. cebula, czosnek, kalafior, rzodkiewka i ziemniak

Właściwości:

Zielony kolor to sygnał, że warzywo zawiera chlorofil. Jest to składnik, który chroni organizm przed wolnymi rodnikami i uszkodzeniami DNA, skutecznie też ułatwia usuwanie toksyn. Zielone warzywa stanowią nieocenione źródło kwasu foliowego, przydatnego w procesie tworzenia czerwonych krwinek, a także w pracy mózgu i układu nerwowego.

Zielone warzywa korzystnie wpływają na działanie żołądka, wątroby, trzustki i jelit. Wyróżnia je duża zawartość beta-karotenu i luteiny, składników odpowiedzialnych za wzrok, stan skóry oraz budowanie odporności przed rakiem i problemami sercowo-naczyniowymi.

W naszej ofercie królują zwłaszcza: ogórek i kapusta, tradycyjnie ukiszone. Bogactwo zielonych warzyw znajdziecie również w naszych ekologicznych surówkach.

Czy kiszone warzywa posiadają te same wartości co surowe?

Tak! A nawet więcej.

Warto wiedzieć, że kiszenie to jeden z najstarszych sposobów utrwalania żywności, który nie tylko zachowuje jej wartości odżywcze, ale też nadaje inne, prozdrowotne cechy.

Kiszenie polega na fermentacji z udziałem bakterii mlekowych, co czyni kiszone ogórki i kapustę znakomitym probiotykiem. Poza wspomnianym dobroczynnym działaniem zielonych i białych warzyw, ich kiszone wersje pomagają utrzymać równowagę flory bakteryjnej w jelitach, skutecznie poprawiając trawienie i zapewniając lepsze wchłanianie substancji odżywczych.

Odpowiedni poziom dobrych bakterii w układzie pokarmowym polepsza też funkcjonowanie układu odpornościowego. Poza tym kiszona kapusta to wspaniałe, pyszne i bogate źródło witaminy C.  

Żółte i pomarańczowe

Superbohaterowie:

  • żółte to przede wszystkim kukurydza, dynia i papryka
  • pomarańczowe to zwłaszcza marchewka

Właściwości:

Żółte i pomarańczowe warzywa zawierają przede wszystkim karotenoidy. Jest to związek posiadający działanie przeciwutleniające i antyrakowe.

Ale to nie wszystko. To grupa warzyw, która obniża cholesterol i zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej. Do najbardziej aktywnych karotenoidów zalicza się beta-karoten, likopen i luteinę. To zestaw związków, który opóźnia starzenie, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i narządu wzroku, a także chroni przed infekcjami.

Pomarańczowe i żółte warzywa są również bogate w witaminę C, wapń, magnez oraz cynk.

W naszej ofercie te słoneczne kolory obecne są w ekologicznych surówkach: zwłaszcza charsznickiej, królewskiej czy firmowej. Nasze surówki polecamy jako pyszny i wygodny dodatek do obiadów.

Pamiętajmy, że według standardów żywieniowych Światowej Organizacji Zdrowia codziennie powinno się spożywać co najmniej 400 g owoców i warzyw – dzięki temu można zmniejszyć ryzyko wielu chorób i dolegliwości, w tym raka czy depresji. O ile słodkie owoce łatwo wpadają nam w ręce między posiłkami, o tyle warzywa nie zawsze traktujemy priorytetowo. Świeże, zdrowe surówki na talerzu + kiszony ogórek to jeden z prostszych sposobów, by wzbogacić jadłospis o mnóstwo składników odżywczych.