CategoriesAktualności

Wielkanoc z kiszonkami

Wielkanoc z kiszonkami

Tradycji wielkanocnych jest całe mnóstwo. Ich dobór zależy w znacznej mierze od regionu, ale też od osobistych preferencji. Niektórzy co roku urządzają święta „jak u babci” i nie wyobrażają sobie, żeby było inaczej. Inni regularnie wprowadzają na stół nowoczesne przepisy (również w wydaniu wegańskim), chętnie eksperymentują. Niezależnie jednak od opcji – tradycyjnej lub nowoczesnej – co do jednego nie ma wątpliwości. W Wielkanoc sprawdzają się zwłaszcza dwa smaki: słodki i kwaśny. My skupimy się oczywiście na kwaśnym.  

Żur wielkanocny z chrzanem, ogórki kiszone w tradycyjnej sałatce lub faszerowanych jajkach, pierogi z kapustą, gołąbki, bigos – kwaskowate potrawy królują na świątecznym stole. Kwaskowatość to domena polskiej tradycji, kiszonki też są w niej od zawsze. Dzisiaj podsuwamy Wam trzy przepisy z kiszonkami, które można wykorzystać przy okazji Świąt, ale oczywiście nie tylko. Nie są to propozycje tradycyjne, ale nawiązujące do tradycji. I banalne w przygotowaniu. Każdy sobie z nimi poradzi!

Prosty barszcz biały na kapuście

To barszcz, który spodoba się zwolennikom lżejszego jedzenia. Jest subtelny, lekko kwaśny, z sycącą wkładką w postaci białej kiełbasy. Wiele osób przygotowuje barszcz na bazie zakwasu. Ciekawą alternatywą (i preferowaną w niektórych regionach) jest jednak przygotowanie tej samej potrawy na bazie kapusty kiszonej. To ekspresowa wersja, łatwa w wykonaniu.

Czego potrzebujesz?

  • 400 g charsznickiej kapusty kiszonej
  • 2 litry wody
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 białe kiełbasy
  • 4 ziemniaki
  • 4 jajka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • tymianek
  • sól i pieprz
  • mała śmietana 30%

Jak to zrobisz?

Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Marchew, seler i pietruszkę obierz i pokrój w kostkę. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej i wrzuć cebulę, czosnek, podsmaż chwilę, potem dorzuć marchew, pietruszkę i seler. Smaż na niewielkim ogniu przez kilka minut. Następnie dodaj kapustę i zalej 1 ½ litrem wrzątku. Wywar posól i popieprz, dorzuć liście laurowe i ziele angielskie, gotuj około 20 minut. W tym czasie ugotuj jajka. Obierz też ziemniaki i pokrój je w większą kostkę. Ziemniaki dodaj do wywaru razem z łyżeczką majeranku. Dolej ½ litra wody i gotuj przez kolejne 20 minut. W tym czasie pokrój kiełbasy w plasterki. W osobnym garnku delikatnie je opiecz, podlewając wodą z kapusty, która ci została. Gdy ziemniaki w zupie będą już miękkie, dodaj śmietanę i wymieszaj całość. Posól w razie potrzeby. Barszcz podawaj z kiełbasą, jajkiem przekrojonym na pół i (najlepiej świeżym) tymiankiem.

Biała kiełbasa na kiszonej kapuście

Oto kolejny przepis z kapustą – łatwy, ale wykorzystujący największe hity ze świątecznego repertuaru. Kapusta kiszona stanowi wspaniałe (i zdrowe) urozmaicenie dla białej kiełbasy, która najczęściej na stole pojawia się w żurze, barszczu, z jajkiem albo solo. Tym razem możesz podać ją inaczej – w doborowym towarzystwie!

Czego potrzebujesz?

  • 1 kg charsznickiej kapusty kiszonej
  • 5 białych kiełbas
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • ulubione zioła
  • sól + pieprz

Jak to zrobisz?

Kapustę posiekaj i podgotuj z odrobiną wody. Cebulę pokrój w piórka, a następnie podsmaż na oliwie, aż się zaszkli. Do cebuli dodaj kiszoną kapustę wraz z liściem laurowym. Smaż przez kilka minut. Całość dopraw solą i pieprzem, dodaj koncentrat pomidorowy i zamieszaj. Gdy kapusta będzie już gotowa, przełóż ją do naczynia żaroodpornego. Na kapuście ułóż białą kiełbasę. Znowu dopieprz i dodaj ulubione zioła. Naczynie włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz do momentu, gdy kiełbasa będzie zarumieniona.

Różowa (i banalna) sałatka z ogórkiem kiszonym

Na świątecznym stole królują tradycyjne sałatki, w pierwszej kolejności oczywiście jarzynowa. My proponujemy małą odmianę. Oto banalna sałatka z samych tradycyjnych składników. Wyróżnia ją przede wszystkim obecność buraczków, dzięki którym nabiera nie tylko ciekawego smaku, ale też różowego koloru. Sałatka rzuca się w oczy na świątecznym stole.

Czego potrzebujesz?

  • 5 gotowanych niewielkich buraków
  • 4 ugotowane jajka
  • 3 charsznickie ogórki kiszone
  • 2 jabłka
  • 1 czerwona cebula
  • majonez
  • sól + pieprz

Jak to zrobisz?

Buraki, cebulę i jabłka obierz i pokrój w kostkę. Pokrój w kostkę również ogórki i jajka (możesz je ugotować podczas krojenia). Wszystko wymieszaj i dodaj majonez (tyle, ile lubisz). Na koniec dopraw całość i zamieszaj jeszcze raz. Sałatkę schowaj do lodówki, podawaj schłodzoną (najlepiej na następny dzień, wówczas jest najsmaczniejsza!).

Wesołych (i smakowitych) Świąt!