CategoriesAktualności

9 naturalnych probiotyków, które wiosną warto włączyć do swojej diety

9 naturalnych probiotyków, które wiosną warto włączyć do swojej diety

Być może już to wiesz, ale chyba warto powtórzyć. Jedną z najważniejszych części naszego organizmu są jelita, a konkretnie mikrobiom, czyli biliony bakterii, które na nich żyją. Naukowcy dowodzą, że mają one wpływ niemal na wszystko: od utrzymania odpowiedniej wagi po trądzik.

Dbanie o mikrobiom – czyli zachowanie odpowiedniego balansu między korzystnymi bakteriami a bakteriami sprzyjającymi chorobom – to klucz do utrzymania dobrego samopoczucia na dłużej. Na wiosnę proponujemy wziąć sobie tę radę do serca i wprowadzić do diety 9 produktów pełnych probiotyków, które dobrze działają na jelita… a więc i na całe zdrowie.

Skład mikrobiomu kształtujemy za pomocą codziennej diety. Wiele z wymienionych poniżej produktów jest bogatych w składniki odżywcze (jak choćby błonnik). Te z kolei wytwarzają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które wchłaniają się do krwioobiegu i zmniejszają stany zapalne, jednocześnie wzmacniając układ odpornościowy. Ale to nie wszystko! Rekomendowane produkty są również czymś na kształt naturalnych probiotyków. Spożywane regularnie, pomagają zachować właściwą różnorodność bakterii jelitowych.

Kapusta kiszona

Probiotyczna królowa. Jej prozdrowotne właściwości znane są już od czasów starożytnych. Kapusta kiszona nie tylko utrzymuje równowagę w układzie pokarmowym, ale zawiera również błonnik, mnóstwo witamin i związki, które skutecznie wzmacniają układ odpornościowy.

Jak ją jeść? Pobuszuj po naszym blogu, a znajdziesz sporo inspiracji. Polecamy dodawać kapustę niemal do wszystkiego. Tym jednak, którzy preferują bardziej tradycyjne, a zarazem lekkie połączenia, zalecamy na początek kosztować ją w ramach obiadu, w towarzystwie chudego mięsa.

Twarożek

Miłośnicy nabiału powinni być zadowoleni. Twaróg to doskonały wybór dla jelit. Podobnie jak inne fermentowane produkty, posiada w sobie bakterie probiotyczne, ale jest też bogaty w wapń, czyli ważny budulec kości. Pamiętaj, aby przed zakupem sprawdzić skład! Dobry twarożek nie posiada spulchniaczy, soli czy oleju, ale wyłącznie mleko i kultury bakterii.

Jak go jeść? Twarożek stanowi doskonałą bazę zarówno do słodkich, jak i słonych przekąsek. Możesz go łączyć przykładowo z owocami i orzechami albo z ogórkiem, rzodkiewką, szczypiorkiem i pieprzem. Wybór należy do Ciebie!

Kimchi

Probiotyk z warzyw krzyżowych, takich jak kapusta pekińska, czasem w połączeniu z rzepą, papryką czy porem oraz przyprawami, jest przyjazny nie tylko dla jelit, ale ma również działanie antynowotworowe.

Jak to jeść? Kimchi można dodać dla smaku do niemal każdego jedzenia. Zmieszaj kimchi z brązowym ryżem lub po prostu ciesz się nim samodzielnie.

Jogurt naturalny

Jogurty naturalne zawierają wiele kultur probiotycznych wzmacniających przewód pokarmowy. Przed zakupem zwróć uwagę na skład! Nie każdy jogurt ma w sobie probiotyki, stanowią one jedynie bonus. Najlepiej, gdy na etykiecie widnieją nazwy konkretnych szczepów bakterii (jak na przykład Lactobacillus acidophilus i Lactobacillus casei).

Jak je jeść? Nie lubisz prosto z kubeczka? Przełóż jogurt do miseczki, dodaj świeże owoce, nasiona i trochę granoli. To idealna kompozycja na śniadanie lub w ramach sycącej popołudniowej przekąski.

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone doskonale wpływają na jelita, a oprócz tego zawierają witaminy A i K, ważne dla zdrowia krwi i komórek, a także potas, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania serca. Ale pamiętaj, że mają w sobie również sporo soli. Nie przesadzaj z ich ilością w ciągu dnia, podjadaj jednak regularnie na przestrzeni tygodnia.

Jak je jeść? Prosto z kubełka, na kanapce, do obiadu lub w sałatce: lekkiej, z pomidorem i sałatą albo pożywniejszej, ziemniaczanej.

Ocet jabłkowy

Kwas octowy wspomaga trawienie, a poza tym świetnie wpływa na skórę, obniża poziom cukru we krwi i poprawia pracę serca. Niektóre badania dowodzą wpływu octu jabłkowego na utratę wagi.

Jak go jeść? To ocet, który doskonale sprawdza się w sosach sałatkowych. Pamiętaj jednak, że eksperci zalecają utrzymanie całkowitego dziennego spożycia octu jabłkowego na poziomie najwyżej czterech łyżek stołowych.

Tempeh

To tradycyjny składnik kuchni indonezyjskiej wytwarzany z ziaren soi poddawanych fermentacji. Związki w nim zawarte są dobre dla jelit, a poza tym mogą mieć też działanie przeciwzapalne, a nawet przeciwnowotworowe. Tempeh posiada również porcję zdrowych tłuszczów jednonienasyconych i wielonienasyconych.

Jak go jeść? Zamiast mięsa. Jedz w towarzystwie frytek z warzywami i zdrowymi ziarnami oraz brązowym ryżem. Możesz nabić go również na szaszłyki albo zrobić pyszną pastę do kanapek.

Kombucha

Kombucha to sfermentowana herbata, pełna probiotyków i przeciwutleniaczy, które wspierają układ odpornościowy. Ma również działanie orzeźwiające.

Jak ją pić? Ciesz się kombuchą prosto z butelki lub szklanki. W naszej ofercie znajdziesz wiele odmian smakowych. Wypróbuj je wszystkie i wybierz swój ulubiony!

Parmezan

Niektóre sfermentowane sery, takie jak parmezan, zawierają bakterie kwasu mlekowego, które mają pozytywny wpływ na jelita. To produkt łatwostrawny, o wysokiej zawartości białka i wapnia.

Jak go jeść? Na różne sposoby! Polecamy na przykład posypać parmezanem popcorn, aby uzyskać zdrową i sycącą przekąskę.