CategoriesAktualności

Rozgrzewające zupy z kiszonek Andrzeja Polana

Rozgrzewające zupy z kiszonek Andrzeja Polana

Choć w kalendarzu lato jeszcze trwa, chłodne poranki i jeszcze chłodniejsze wieczory zwiastują nadejście złotej polskiej jesieni. Aby ogrzać organizm wystawiony na coraz niższe temperatury, polecamy przepisy na zupy z kiszonek według przepisów Andrzeja Polana.

Ekologiczne ogórki kiszone i ekologiczna kapusta kiszona Charsznickich Pól Natury to sposób na budowanie odporności. Warzywa pochodzą z certyfikowanych gospodarstw, a procesy produkcji są bliskie tradycji. Sięgajcie po zdrowie!

Ogórkowy krem z podsmażonymi kurkami

Składniki:

  • 10 ekologicznych ogórków Charsznickich Pól Natury
  • 250 ml zalewy z kiszonych ogórków
  • pietruszka
  • pół selera
  • 4 ziemniaki
  • cebula
  • 100 g kurek
  • masło klarowane do smażenia
  • koperek, szczypiorek
  • 300 ml śmietany kremówki
  • musztarda francuska z ziarnami gorczycy (do smaku)
  • sól, pieprz
  • ćwiartka jabłka
  • szpinak (do uzyskania koloru)

Przygotowanie:

Na maśle podsmażamy pokrojoną cebulę. Do niej dodajemy pietruszkę, seler, ziemniaki pokrojone w kostkę, ćwiartkę jabłka. Smażymy wg uznania i zalewamy wodą tak, żeby tylko wszystko zostało przykryte. Gotujemy do miękkości. Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do ugotowanych w wywarze warzyw. Jeszcze szpinak dla koloru. Wszystko miksujemy, dodajemy do smaku zalewy z ogórków i zabielamy śmietaną. Doprawiamy pieprzem, odrobiną cukru i na koniec musztardą z gorczycą. Dodajemy sporą ilość koperku i na wierzch kładziemy przesmażone kurki.

Ogórkowa z puree ziemniaczanym, boczkiem i grzankami

Składniki:

  • włoszczyzna
  • 10 ekologicznych ogórków kiszonych Charsznickich Pól Natury
  • 250 ml ekologicznego żuru tradycyjnego na zakwasie Charsznickich Pól Natury
  • 300 g boczku surowego
  • 4 pajdy chleba
  • koper
  • cebula
  • 8 ziemniaków

Przygotowanie:

Gotowy bulion warzywny doprawiamy ekologicznym żurem tradycyjnym na zakwasie Charsznickich Pól i zalewą z ogórków. Potem dodajemy śmietanę i zieleninę. Ogórki obieramy i kroimy, podsmażamy wszystko na maśle. Boczek kroimy i wysmażamy – musi być chrupiący! Na koniec dodajemy porwany chleb. Z ugotowanych ziemniaków przygotowujemy puree. Na talerz kładziemy porcję puree, grzanki, boczek, przesmażone ogórki i na sam koniec dopiero zalewamy zupą. Smacznego!

Zupa ogórkowa domowa

Składniki:

  • 800 g żeberek wieprzowych
  • 2 włoszczyzny
  • 10 ekologicznych ogórków kiszonych Charsznickich Pól Natury
  • 250 ml zalewy z ogórków kiszonych
  • 8 ziemniaków
  • 250 ml śmietany kremówki
  • spory pęczek koperku
  • sól, pieprz czarny
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Przygotowanie:

Żeberka zalewamy wodą, dodajemy sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie i oczywiście dodajemy włoszczyznę (uwaga – bez marchewki). Gotujemy do momentu, aż mięso będzie miękkie i z łatwością będzie odchodzić od kości. Wywar mięsno-warzywny odcedzamy. Do odcedzonego dodajemy pokrojoną marchewkę pokrojoną w kosteczkę. Teraz gotujemy około 20 minut. Dodajemy pokrojone lub starte ogórki kiszone. Ważne, muszą być przesmażone na łyżce masła. Dodajemy zalewę z ogórków do smaku. Na koniec śmietana, spora ilość zieleniny, mięso z obranych żeberek. Domowa ogórkowa a jednak trochę inna.

Smacznego!