Choć w kalendarzu lato jeszcze trwa, chłodne poranki i jeszcze chłodniejsze wieczory zwiastują nadejście złotej polskiej jesieni. Aby ogrzać organizm wystawiony na coraz niższe temperatury, polecamy przepisy na zupy z kiszonek według przepisów Andrzeja Polana.
Ekologiczne ogórki kiszone i ekologiczna kapusta kiszona Charsznickich Pól Natury to sposób na budowanie odporności. Warzywa pochodzą z certyfikowanych gospodarstw, a procesy produkcji są bliskie tradycji. Sięgajcie po zdrowie!
Ogórkowy krem z podsmażonymi kurkami
Składniki:
- 10 ekologicznych ogórków Charsznickich Pól Natury
- 250 ml zalewy z kiszonych ogórków
- pietruszka
- pół selera
- 4 ziemniaki
- cebula
- 100 g kurek
- masło klarowane do smażenia
- koperek, szczypiorek
- 300 ml śmietany kremówki
- musztarda francuska z ziarnami gorczycy (do smaku)
- sól, pieprz
- ćwiartka jabłka
- szpinak (do uzyskania koloru)
Przygotowanie:
Na maśle podsmażamy pokrojoną cebulę. Do niej dodajemy pietruszkę, seler, ziemniaki pokrojone w kostkę, ćwiartkę jabłka. Smażymy wg uznania i zalewamy wodą tak, żeby tylko wszystko zostało przykryte. Gotujemy do miękkości. Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do ugotowanych w wywarze warzyw. Jeszcze szpinak dla koloru. Wszystko miksujemy, dodajemy do smaku zalewy z ogórków i zabielamy śmietaną. Doprawiamy pieprzem, odrobiną cukru i na koniec musztardą z gorczycą. Dodajemy sporą ilość koperku i na wierzch kładziemy przesmażone kurki.
Ogórkowa z puree ziemniaczanym, boczkiem i grzankami
Składniki:
- włoszczyzna
- 10 ekologicznych ogórków kiszonych Charsznickich Pól Natury
- 250 ml ekologicznego żuru tradycyjnego na zakwasie Charsznickich Pól Natury
- 300 g boczku surowego
- 4 pajdy chleba
- koper
- cebula
- 8 ziemniaków
Przygotowanie:
Gotowy bulion warzywny doprawiamy ekologicznym żurem tradycyjnym na zakwasie Charsznickich Pól i zalewą z ogórków. Potem dodajemy śmietanę i zieleninę. Ogórki obieramy i kroimy, podsmażamy wszystko na maśle. Boczek kroimy i wysmażamy – musi być chrupiący! Na koniec dodajemy porwany chleb. Z ugotowanych ziemniaków przygotowujemy puree. Na talerz kładziemy porcję puree, grzanki, boczek, przesmażone ogórki i na sam koniec dopiero zalewamy zupą. Smacznego!
Zupa ogórkowa domowa
Składniki:
- 800 g żeberek wieprzowych
- 2 włoszczyzny
- 10 ekologicznych ogórków kiszonych Charsznickich Pól Natury
- 250 ml zalewy z ogórków kiszonych
- 8 ziemniaków
- 250 ml śmietany kremówki
- spory pęczek koperku
- sól, pieprz czarny
- ziele angielskie
- liść laurowy
Przygotowanie:
Żeberka zalewamy wodą, dodajemy sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie i oczywiście dodajemy włoszczyznę (uwaga – bez marchewki). Gotujemy do momentu, aż mięso będzie miękkie i z łatwością będzie odchodzić od kości. Wywar mięsno-warzywny odcedzamy. Do odcedzonego dodajemy pokrojoną marchewkę pokrojoną w kosteczkę. Teraz gotujemy około 20 minut. Dodajemy pokrojone lub starte ogórki kiszone. Ważne, muszą być przesmażone na łyżce masła. Dodajemy zalewę z ogórków do smaku. Na koniec śmietana, spora ilość zieleniny, mięso z obranych żeberek. Domowa ogórkowa a jednak trochę inna.
Smacznego!