CategoriesAktualności

Przepisy na zdrowe kanapki

Przepisy na zdrowe kanapki

Czy kanapka do pracy lub do szkoły musi być dobrze wszystkim znaną białą bułką z plastrem szynki lub sera? Zdecydowanie nie! Zachęcamy, aby było zdrowo i kolorowo.

My wiemy, że dbać o zdrowie należy cały rok a codzienne nawyki budują odporność, dlatego zapraszamy do wypróbowania nietuzinkowych przepisów na kanapki.

Zwiastująca jesień kanapka do szkoły
Pełnoziarnisty chleb posmaruj masłem wcześniej wymieszanym z ulubionymi ziołami dziecka. Szczypiorek, pietruszka, koperek, bazylia – wszystkie chwyty dozwolone. Pomiędzy plasterki wędliny a sałaty ułóż cienkie plasterki ekologicznego ogórka kiszonego Charsznickich Pól Natury.

Kanapka do szkoły na drugą zmianę
Pełnoziarniste pieczywo posmaruj masłem. Ugotowane na twardo jajka pokrój w grube plastry. Na nich ułóż pokrojone w plastry ekologiczne ogórki kiszone Charsznickich Pól Natury. Dodaj wędlinę i liście sałaty. Klasyka zapewniająca energię.

Hummus dla małych i dużych
Przygotuj domowy hummus z ciecierzycy, ziaren sezamu, soku z cytryny i czosnku. Ekologiczne ogórki kiszone Charsznickich Pól Natury pokrój w drobną kostkę. Połącz ze zblendowaną pastą z cieciorki. Jeśli dziecko lubi zieleninę, dodaj pietruszkę lub kolendrę, ta druga nada orientalnego smaku. Pastą obficie posmaruj pieczywo. W wersji dla dorosłych świetnie sprawdzą się krążki surowej czerwonej cebuli.

Odżywcza kanapka do pracy
Ekologiczne ogórki kiszone Charsznickich Pól Natury pokrój w drobną kostkę. Jajka ugotowane na twardo posiekaj, wymieszaj z ogórkiem, dodaj ulubionych ziół. Łyżka musztardy nada ostrości, łyżka majonezu wilgotności. 

Temperamentna kanapka dla zapracowanych
Skarmelizuj na patelni czerwoną cebulę, miękkie masło wymieszaj z rozgniecionym czosnkiem. Do tej kompozycji polecamy ostrą paprykową kiełbasę chorizo lub kwaskowatego, pieprznego kindziuka. Tu sprawdzi się chleb z suszonymi pomidorami, oliwkami lub o intensywnym smaku – cebulowy lub czosnkowy.

Kanapka jak obiad
Ekologiczną kapustę kiszoną Charsznickich Pól Natury odsącz z soku, poszatkuj. Uduś na patelni na maśle z dodatkiem pieprzu. Chleb posmaruj ulubionym sosem, np. tatarskim, cygańskim. Jeśli lubisz awokado – rozgniecione z dodatkiem soli, pieprzu i soku z cytryny pysznie się połączy. Na pełnoziarnistym pieczywie ułóż plastry żółtego sera, kiszoną kapustę, następnie plastry szynki. Jeśli pracujesz zdalnie – taką kanapkę możesz posmarować masłem od zewnątrz (tak, od zewnątrz) i usmażyć na patelni pod przykryciem. Ciepły ser będzie się apetycznie ciągnął. 

Smacznego!