CategoriesEko blog

Odżywcza bomba witaminowa na talerzu – dlaczego warto jeść kiszone ogórki?

Odżywcza bomba witaminowa na talerzu – dlaczego warto jeść kiszone ogórki?

Zimą wiele osób poszukuje naturalnych metod wsparcia odporności, by chronić organizm przed drobnoustrojami. Jednym z sekretów zachowania dobrego zdrowia i samopoczucia w tym newralgicznym czasie jest regularne spożywanie kiszonek – naszego rodzimego superfoods o wyjątkowych właściwości prozdrowotnych. Dostarczają solidnej porcji witamin, wspomagają układ immunologiczny i oczyszczają organizm[1]. A to tylko wybrane, nieliczne zalety kiszonek. Tym razem na tapet bierzemy kiszone ogórki. Dlaczego warto po nie sięgać?

Od lat cieszą się niesłabnącą popularnością wśród konsumentów. Doceniane za walory smakowe, ale też wartości odżywcze i zdrowotne. Ogórki kiszone to naturalne probiotyki, które – jadane regularnie – korzystnie wpływają nie tylko na układ odpornościowy, ale także funkcjonowanie całego układu pokarmowego[2]. Sprawdzamy, co kryje w sobie ta popularna kiszonka!

Od surowego do kiszonego

Ogórki kiszone to ogórki poddane procesowi fermentacji mlekowej, która nadaje im kwaśny smak i charakterystyczny zapach. Fermentacja polega na zanurzeniu ogórków w solance z dodatkiem przypraw, m.in. czosnku, kopru czy liści chrzanu. Następnie ogórki są przechowywane w odpowiednich warunkach przez kilka dni lub tygodni, aby umożliwić namnożenie bakterii fermentujących i przemianę cukrów w kwas mlekowy. Powstały kwas nie tylko nadaje kiszonkom charakterystycznego, kwaśnego smaku, ale także konserwuje produkt. To dlatego można je przechowywać w szczelnie zamkniętych słoikach przez kolejne miesiące.

Dlaczego warto jeść ogórki kiszone?

Mają nie tylko doskonały smak – są również niskokaloryczne i zawierają dużo błonnika, który daje uczucie sytości, przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, zapobiega zaparciom i wspiera w procesie redukcji masy ciała, zmniejszając wchłanianie tłuszczu z pożywienia[3]. Poznaj pozostałe właściwości ogórków kiszonych!

  • WITAMINY I MINERAŁY – ogórki kiszone są źródłem witamin, m.in. witaminy C, witaminy K, witaminy z grupy B oraz minerałów, takich jak: potas, magnez i fosfor[4]. Kiszonki te zawierają 72.1 mikrogramów witaminy K w jednej porcji, co stanowi aż 58% dziennego zapotrzebowania dla mężczyzn i 80% dla kobiet. Dla porównania: taka sama porcja ogórków przed kiszeniem zawiera jedynie 17.1 mikrogramów witaminy K[5]. Kiszone ogórki są też również bogatym źródłem witaminy A, która wpływa korzystnie na krew, reguluje pracę tarczycy i wspiera wzrok. Jedna porcja zaspokaja prawie 40% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę dla mężczyzn i 50% dla kobiet. Witaminy C w ogórkach kiszonych jest z kolei aż dwa razy więcej niż w zwykłych ogórkach!
  • NATURALNY PROBIOTYK – fermentacja mlekowa prowadzi do powstania zdrowych bakterii probiotycznych, takich jak Lactobacillus. Probiotyki wspomagają układ pokarmowy, poprawiają trawienie, wzmacniają układ odpornościowy oraz pomagają w utrzymaniu równowagi mikrobioty jelitowej[6].
  • ZDROWIE SERCA – potas w ogórkach kiszonych może pomóc w regulacji ciśnienia krwi, a docelowo – zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych[7].
  • ANTYOKSYDANTY – fermentacja zwiększa zawartość niektórych związków o działaniu antyoksydacyjnym, takich jak glutation, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki[8].

Tyle dobra w jednym słoiku – pij sok z ogórków kiszonych!

Nie tylko same ogórki, ale i sok, który powstaje w procesie kiszenia, wykazuje wiele prozdrowotnych i leczniczych właściwości. Woda z ogórków kiszonych jest źródłem kwasu mlekowego, sprzyjającego utrzymywaniu prawidłowej flory bakteryjnej jelit, a znajdujące się w nim bakterie probiotyczne poprawiają gospodarkę wodno-zasadową organizmu oraz podnoszą jego odporność[9]. Sok z ogórków kiszonych przywraca równowagę elektrolityczną, ponieważ dostarcza potasu i sodu, które tracone są m.in. w trakcie intensywnego wysiłku fizycznego[10].

To także źródło witamin z grupy B oraz A, C, E i K, a także wapnia, żelaza, cynku, magnezu i fosforu[11]. Ze względu na zawartość witamin z grupy B, woda po kiszonych ogórkach poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Reguluje również ciśnienie krwi oraz łagodzi migrenowe bóle głowy, a nawet kaszel. Wykazuje także działanie uspokajające, przeciwzapalne, przeciwbólowe i moczopędne[12].

Ogórki kiszone? Tylko w wersji EKO!

Na smak, zapach, jakość i wartość odżywczą kiszonek kluczowy wpływ mają warunki uprawy i sposób przetwarzania. Najlepszym wyborem – bo bezpiecznym i dla człowieka, i środowiska, jest żywność wytwarzana według przepisów obowiązujących w unijnym systemie rolnictwa ekologicznego. W certyfikowanych gospodarstwach ekologicznych zabronione jest stosowanie pestycydów, nawozów syntetycznych i azotanów. W zamian stosuje się tradycyjne, nieprzemysłowe, metody upraw, naturalne nawozy i środki pielęgnacji roślin, nasion i sadzonek.

Jak rozpoznać ekologiczne ogórki kiszone na sklepowej półce? Na etykiecie szukaj symbolu Euroliścia – unijnego logo, który tworzy 12 białych gwiazdek ułożonych w kształt liścia na zielonym tle. To jedyna gwarancja ekologicznego pochodzenia produktu. Sięgając po lokalne i ekologiczne kiszonki, wzbogacasz codzienny jadłospis, dbasz o jelita, a jednocześnie przyczyniasz się do walki o ochronę środowiska naturalnego. Same plusy!

Ekologiczne charsznickie ogórki kiszone bio


Źródła:
[1] https://nowyjantar.pl/o-dietach/bez-kategorii/kiszonki-i-zakwasy-w-diecie-codziennej-dla-wzmocnienia-odpornosci/

[2] https://www.medme.pl/artykuly/czy-ogorki-kiszone-sa-zdrowe,70099.html

[3] https://apteka-amica.pl/artykul/kiszonki-na-wsparcie-odpornosci,65.html

[4] https://sklep.biofood.pl/dlaczego-warto-jesc-kiszonki-10-powodow

[5] https://gurbacka.pl/jakie-korzysci-zdrowotne-maja-ogorki-kiszone/

[6] https://mybestpharm.com/odpornosc-na-talerzu-i-na-lyzeczce/

[7] https://www.edziecko.pl/jedzenie/7,79323,24808456,ogorki-kiszone-dlaczego-warto-je-jesc.html

[8] https://onkointegra.pl/2018/02/08/kiszonki-odzywcza-bomba-okresie-zimowym/

[9]https://stronazdrowia.pl/nie-wylewaj-tylko-pij-woda-z-ogorkow-kiszonych-ma-cenne-wlasciwosci-ale-wazna-jest-dawka-zobacz-na-co-pomaga-sok-z-kiszonych/ar/c14-17370545

[10] Tamże.

[11] https://www.wapteka.pl/blog/artykul/dlaczego-warto-pic-sok-z-kiszonych-ogorkow

[12] Tamże.