Mało osób zdaje sobie sprawę z faktu, że duża część prozdrowotnych właściwości kiszonek znajduje się właśnie w soku. Bezpośrednio wytłoczony z kiszonych warzyw, jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Spożywanie soków z kiszonek może znacznie wpłynąć na poprawę zdrowia. Wystarczy wiedzieć, w jaki sposób je pić.
JAK PIĆ SOKI Z KISZONYCH WARZYW?
Przede wszystkim – regularnie.
Spożywanie soków z kiszonych warzyw kilka razy w tygodniu będzie dawać liczne efekty prozdrowotne. Bardzo często słyszymy, że soki z kiszonek należy pić na czczo. Może to być jednak ryzykowne w przypadku osób z wrażliwym układem pokarmowym, ponieważ kiszonki mogą podrażniać śluzówkę żołądka. Należy pamiętać, że każdy organizm jest inny i warto sprawdzić jak nasze ciało zareaguje na spożywanie kiszonego soku na czczo. Jeśli żołądek będzie się buntować, zaleca się picie soku pomiędzy posiłkami.
Już po kilku tygodniach regularnego spożywania soku z kiszonych warzyw, możemy na własnej skórze doświadczyć jego prozdrowotnych właściwości:
- stanowi naturalny probiotyk
- zawiera witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na cerę, włosy i paznokcie,
- oczyszcza organizm z toksyn, dzięki witaminie C, i nadaje się jako środek na „chorobę dnia jutrzejszego”
- to doskonałe źródło sodu i potasu
- UWAGA! Bardzo istotne jest, by spożywać sok, który nie jest pasteryzowany, nie zawiera żadnych konserwantów ani regulatorów kwasowości!
SOKI Z KISZONEK – DLACZEGO POWINNIŚMY DAWAĆ JE DZIECIOM OD NAJMŁODSZYCH LAT?
Odpowiedź jest prosta. Soki z kiszonek to prawdziwa bomba witaminowa. Wzmacniają odporność i są naturalnymi probiotykami. Dodatkowo, są niskokaloryczne i wpływają na równowagę mikroflory jelitowej.
Dzieci, które zaprzyjaźnią się ze smakiem kiszonych soków, mogą w łatwy sposób wzmocnić swój organizm. W końcu wypicie szklanki soku jest dużo przyjemniejsze, niż spożywanie suplementów diety wspomagających odporność.
Warto podawać kiszonki dzieciom od najmłodszych lat, zaczynając od 12 miesiąca życia. Trzeba jednak przestrzegać kilku zasad:
- Kiszonki zawierają dużo soli, dlatego nie zaleca się spożywania soku z kiszonych warzyw w dużych ilościach każdego dnia.
- Jak w przypadku każdego nowego pożywienia w diecie dziecka, zaleca się zacząć od podawania niewielkich ilości soku (1-2 łyżki dziennie). Dzięki temu organizm będzie mógł spokojnie przyzwyczaić się do spożywania soków z kiszonek, a dziecko oswoi się z charakterystycznym smakiem.
- Jeśli dziecku wyjątkowo nie spodoba się smak soku z kiszonek, można wprowadzić go do diety jako składnik zróżnicowanych dań: dodatek do sosu czy zupy. Trzeba jednak pamiętać o dodaniu soku do potrawy na samym końcu, tak by nie został podgrzany i nie stracił swoich cennych właściwości. Kolejnym pomysłem jest wymieszanie soku z kiszonek z sokiem wyciśniętym z jabłka lub marchewki.
- Często zaleca się podawanie dzieciom soków z kiszonek jedynie własnej produkcji, ponieważ mamy w takiej sytuacji pewność co do ich naturalności. Bywamy jednak zabiegani, brakuje nam czasu na kiszenie własnych warzyw – poza tym kupne warzywa często pochodzą ze niesprawdzonych upraw, mają kontakt z pestycydami i konserwantami. Dlatego opracowaliśmy soki z kiszonek, które nie tylko mają w 100% naturalny skład, ale przede wszystkim pochodzą z certyfikowanych ekologicznych upraw.
Naszą misją jest rozpowszechnianie ekologicznych produktów. Soki z kiszonek od Charsznickich Pól Natury możesz podawać swoim dzieciom bez strachu przed dodatkami chemicznymi i podejrzanym składem. Są produkowane w tradycyjny sposób, nie są pasteryzowane, nie zawierają żadnych konserwantów ani regulatorów kwasowości!
Wśród naszych ekologicznych soków z kiszonek możecie znaleźć 3 smaki:
- sok z kiszonej kapusty
- sok z kiszonych buraków
- sok z kiszonych ogórków
W SKRÓCIE – PIJ KISZONKI, BĘDZIESZ ZDROWY!
Spożywanie soków z kiszonek zalecane jest szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Gdy nadchodzi wiosna, zdajemy się zapominać o dbaniu o odporność – to błąd! Należy się o nią troszczyć przez cały rok, a szukając sposobu na jej poprawę, warto wybrać ten naturalny. Obok króla i królowej fermentowanej żywności, kiszonego ogórka i kiszonej kapusty, na stałe zasiąść powinny również kiszone soki.
WIEDZIEĆ NIE ZNACZY CHCIEĆ
Wiemy już dużo na temat wpływu soków z kiszonek na zdrowie. Sama wiedza bywa jednak niewystarczająca, gdy oczami wyobraźni stajemy przed wyzwaniem przekonania swoich dzieci do spożywania kwaśnych soków. Wyobraźnia lubi jednak płatać figle, co sprawdza się również w tym przypadku, bo jak pokazuje doświadczenie – dzieci lubią kiszonki i można je przekonać do ich regularnego spożywania.
KISZONKI NIE MUSZĄ WYKRZYWIAĆ TWARZY, MOGĄ WYWOŁYWAĆ UŚMIECH NAWET NA TWARZY DZIECI
W celu przetestowania tych optymistycznych poglądów na temat relacji dzieci z kiszonkami, odwiedziliśmy Przedszkole Samorządowe nr 3 w podkrakowskiej Wieliczce, gdzie wspólnie, w radosnej atmosferze poznawaliśmy tajniki kiszonek. W myśl powszechnie znanej mądrości: dzieci wiedzą czasem więcej niż dorośli, zadaliśmy przedszkolakom pytanie:
Towarzyszył nam również Kiszman, fermentowany superbohater, który uczy jak w prosty sposób przeprowadzać najważniejszą z walk – o nasze zdrowie.
Kiszonki są jednym z tych produktów, które bez ogródek można nazwać niezbędnym elementem diety*. Jeśli pomimo wszystkiego, czego właśnie się dowiedzieliście, wciąż nie czujecie się przekonani do ich znamiennego wpływu na zdrowie – wypróbujcie je sami! W łatwy sposób przekonacie się, że wzbogacenie diety o jeden produkt może polepszyć nasz stan zdrowia o 180 stopni.
_________________________
*Warto zaznaczyć, że wyjątki od reguły występują zawsze i wszędzie. Soki z kiszonych warzyw są bardzo wartościowe, jednak powinny ich unikać osoby posiadające problemy zdrowotne, szczególnie nadciśnienie tętnicze bądź choroby związane z układem pokarmowym. Wszelkie decyzje i zalecenia w tej kwestii leżą po stronie lekarza i zawsze muszą być konsultowane.