Żywność ekologiczna jest droższa od tzw. żywności konwencjonalnej. Zastanawialiście się kiedyś z czego to wynika i czy rzeczywiście za eko warto zapłacić więcej? Jeśli nie – zapraszamy do lektury.
Żywność ekologiczna i konwencjonalna różnią się w wielu aspektach, począwszy od metod uprawy i produkcji, aż po wpływ na środowisko i jakość produktów. Oto główne różnice pomiędzy nimi:
Metody uprawy i produkcji:
-
- Środki chemiczne: W produkcji żywności ekologicznej zabronione jest używanie środków chemicznych i nawozów sztucznych.
- GMO: Żywność ekologiczna jest produkowana bez użycia GMO.
Używanie chemikaliów:
-
- Pestycydy i herbicydy: W produkcji żywności ekologicznej nie wolno stosować pestycydów i herbicydów do kontroli szkodników i chwastów.
- Antybiotyki i hormony: W hodowli zwierząt w gospodarstwach ekologicznych nie wolno stosować stymulatorów wzrostu, a w przypadku konieczności leczenia, w pierwszej kolejności stosuje się leki roślinne i homeopatyczne, dopiero w ostateczności – syntetyczne produkty lecznicze.
Warunki hodowli zwierząt:
-
- Przestrzeń i dostęp do wybiegu: Zwierzęta hodowane w gospodarstwach ekologicznych mają dostęp do wybiegów i pastwisk. Łąki, na których są wypasane również są ekologiczne. Podobnie, jak pasze, którymi karmione są zwierzęta.
Jakość żywności:
-
- Dodatki i konserwanty: W żywności ekologicznej nie wolno stosować konserwantów, sztucznych barwników i wzmacniaczy smaku. Nie można również używać aż 80% dodatków stosowanych w przemyśle spożywczym.
- Antybiotyki i hormony: Mięso i produkty mleczne z produkcji ekologicznej mają tendencję do zawierania mniejszych ilości antybiotyków i hormonów, które mogą występować w produktach konwencjonalnych.
Wpływ na środowisko:
-
- Ochrona zasobów naturalnych: Gospodarka ekologiczna stawia większy nacisk na zrównoważone praktyki, minimalizację użycia zasobów naturalnych i ograniczenie emisji gazów cieplarnianych.
- Ochrona bioróżnorodności: Metody uprawy ekologicznej często promują ochronę bioróżnorodności, zachowanie gleby i ekosystemów.
Certyfikacja:
-
- Certyfikacja ekologiczna: Produkty ekologiczne są certyfikowane na każdym etapie produkcji „od pola do stołu”.
Należy zaznaczyć, że zarówno żywność ekologiczna, jak i konwencjonalna mają swoich zwolenników i krytyków. Wybór między nimi zależy od osobistych preferencji i możliwości zakupowych. Zachęcamy jednak, by Waszym codziennym menu, przynajmniej jeden produkt pochodził z ekologicznych upraw. Może to być np. surówka do obiadu na bazie ekologicznej kapusty kiszonej czy ekologicznych ogórków kiszonych: