Gdy temperatura za oknem wzrasta, ostatnie czego chcemy to długie godziny spędzane w kuchni na przygotowaniu posiłków. Wiemy o tym doskonale, dlatego mamy dla Was przepis na pełną smaku i niezwykle prostą w przygotowaniu zupę krem z ekologicznych ogórków … kiszonych. To jak? Zaczynamy?
Do przygotowania tego pełnego smaku dania będziecie potrzebować:
– 6 sztuk ekologicznych ogórków kiszonych
– 1 cebuli
– 3 ziemniaków
– 3 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego
– 1 szklanki śmietany kremówki
– 2 łyżek masła lub oleju
– soli i pieprzu do smaku
– opcjonalnie: gałki muszkatołowej i kopru do posypania
Sposób przygotowania:
- Cebulę i ziemniaki pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło lub olej. Zeszklij cebulę.
- Dodaj pokrojone ziemniaki i smaż przez kolejne kilka minut.
- Ekologiczne ogórki kiszone pokrój na mniejsze kawałki. Odstaw.
- Zawartość patelni przełóż do garnka. Zalej bulionem i gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Dodaj pokrojone w kostkę ekologiczne ogórki kiszone i gotuj przez kolejne 10 minut.
- Zupę zdejmij z ognia i zmiksuj blenderem na gładki krem.
- Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie gałką muszkatołową.
- Przelej zupę na talerze. Udekoruj koperkiem.
Gotowe! Smacznego!
PS Pamiętaj, że jakość składników ma znaczenie. Zupę przygotuj na bazie ekologicznych ogórków kiszonych oznaczonych symbolem Euroliścia, jak te na zdjęciu poniżej: