CategoriesEko blog

Zupa krem z ekologicznych ogórków kiszonych

Zupa krem z ekologicznych ogórków kiszonych

Gdy temperatura za oknem wzrasta, ostatnie czego chcemy to długie godziny spędzane w kuchni na przygotowaniu posiłków. Wiemy o tym doskonale, dlatego mamy dla Was przepis na pełną smaku i niezwykle prostą w przygotowaniu zupę krem z ekologicznych ogórków … kiszonych. To jak? Zaczynamy?

Do przygotowania tego pełnego smaku dania będziecie potrzebować:

– 6 sztuk ekologicznych ogórków kiszonych
– 1 cebuli
– 3 ziemniaków
– 3 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego
– 1 szklanki śmietany kremówki
– 2 łyżek masła lub oleju
– soli i pieprzu do smaku
– opcjonalnie: gałki muszkatołowej i kopru do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i ziemniaki pokrój w drobną kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej masło lub olej. Zeszklij cebulę.
  3. Dodaj pokrojone ziemniaki i smaż przez kolejne kilka minut.
  4. Ekologiczne ogórki kiszone pokrój na mniejsze kawałki. Odstaw.
  5. Zawartość patelni przełóż do garnka. Zalej bulionem i gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  6. Dodaj pokrojone w kostkę ekologiczne ogórki kiszone i gotuj przez kolejne 10 minut.
  7. Zupę zdejmij z ognia i zmiksuj blenderem na gładki krem.
  8. Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.
  9. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie gałką muszkatołową.
  10. Przelej zupę na talerze. Udekoruj koperkiem.

Gotowe! Smacznego!

PS Pamiętaj, że jakość składników ma znaczenie. Zupę przygotuj na bazie ekologicznych ogórków kiszonych oznaczonych symbolem Euroliścia, jak te na zdjęciu poniżej:

Ekologiczne charsznickie ogórki kiszone bio