Przed nami ferie zimowe. Dla wielu to czas białego szaleństwa – szusowania po górach, jazdy na łyżwach, ślizgania się na sankach, a następnie sięgania po pyszne i sycące jedzenie, które nas rozgrzeje. Jednym z dań idealnie wpisującym się w ten opis jest kwaśnica. Mamy dla Was przepis na tę zupę w EKO odsłonie.
By ugotować pyszną kwaśnicę musimy kupić odpowiednią kapustę. Kluczowe jest to, by była ona kiszona a nie kwaszona. Jaka jest między nimi różnica? Kolosalna!
Kwaszona kapusta to taka, do wyprodukowania której dodano octu lub kwasu cytrynowego. Niejednokrotnie, dla zrównoważenia smaku, znajdziemy w niej cukier oraz, w obawie przed bakteriami gnilnymi, konserwanty. Kapusta kwaszona nie ma nic wspólnego z kapustą przygotowywaną przez naszych dziadków. Nie zawiera bakterii probiotycznych. I choć ma ładny, biały kolor, jej jedzenie jest dla nas zdecydowanie mniej korzystne, niż kapusty kiszonej.
Kiszona kapusta to bogate źródło mikroelementów (żelaza, selenu, manganu), makroelementów (wapnia, magnezu, siarki, sodu, potasu), witamin (z grupy B, A, E, K), kwasu foliowego oraz błonnika[1]. Jeśli nie kisimy jej sami w domu, najlepiej sięgnąć po tę ekologiczną, opatrzoną symbolem euroliścia. Mamy wtedy pewność, że nie zawiera ona konserwantów, regulatorów kwasowości ani przeciwutleniaczy, jak np.:
Do przygotowania EKO kwaśnicy potrzeba następujących składników:
– 1 kg ekologicznej kiszonej kapusty
– 500 g łopatki wieprzowej
– 300 g wędzonych żeberek
– 200 g wędzonego boczku
– 500 g ziemniaków obranych, pokrojonych w kostkę
– 2 marchewek obranych, pokrojonych w talarki
– 1 pietruszki (korzeń) obranej, pokrojonej w talarki
– pół małego selera obranego, pokrojonego w kawałki
– 2 litrów wody
– 3 ząbków czosnku
– przypraw: 1 łyżeczka soli, 10 ziarenek pieprzu, 4 ziarenek ziela angielskiego, 3 listków laurowych, 2 łyżeczek suszonego majeranku
Wykonanie:
Łopatkę wieprzową umyj i włóż do garnka. Zalej wodą, posól. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 1 godzinę od momentu zagotowania.
Po tym czasie na patelni obsmaż wędzone żeberka i wędzony boczek. Gdy wytopi się z nich tłuszcz, dodaj marchew, pietruszkę, seler oraz czosnek. Smaż przez ok. 5 min. Całość przełóż do garnka z łopatką, dodaj pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i gotuj przez ok. pół godziny.
Po tym czasie dołóż ziemniaki i gotuj przez kolejne 20 minut.
Z garnka ostrożnie wyjmij mięso – łopatkę oraz wędzone żeberka i boczek. Gdy trochę przestygną, pokrój je na mniejsze kawałki i wrzuć do zupy.
Następnie, do garnka włóż pokrojoną ekologiczną kapustę kiszoną. Nie przelewaj kapusty wodą i nie odciskaj z niej soku – dzięki temu Twoja zupa będzie miała zdecydowany, kwaśny smak.
Całość gotuj przez ok. pół godziny. Pod koniec dodaj suszony majeranek. W razie potrzeby, na tym etapie do zupy możesz dodać nieco soli czy pieprzu do smaku.
Podawaj na gorąco z dodatkiem pajdy ekologicznego chleba.
Smacznego!