Jak wynika z badań zrealizowanych przez SW Research[1], 64% Polaków sięga po produkty ekologiczne. Najczęściej są to świeże warzywa i owoce (48%), nabiał (15%) oraz przetwory z warzyw i owoców – w tym soki i napoje (12%)[2]. Jakie walory mają produkty eko? Dlaczego warto zapłacić za nie więcej? Przekonajcie się sami.
Rynek żywności ekologicznej w Polsce jest bardzo mały – szacuje się, że segment ten ma 0,5% udziału w wartości krajowego rynku żywności. Jednocześnie bardzo dynamicznie się rozwija[3]. Konsumenci cenią produkty BIO przede wszystkim za skład oraz właściwości organoleptyczne, czyli po prostu smak i zapach. W produkcji żywności ekologicznej zakazane jest stosowanie chemicznych środków ochrony roślin oraz nawozów, dlatego też ich pozostałości nie lądują na naszych talerzach.
Na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przeczytamy, że charakterystyczną cechą żywności ekologicznej jest niska zawartość metali ciężkich przede wszystkim kadmu oraz mniejsza zawartość azotynów i azotanów. Ponadto, jest ona średnio czterokrotnie rzadziej zanieczyszczona pozostałościami chemicznymi środków ochrony roślin w porównaniu do żywności pochodzącej z rolnictwa konwencjonalnego.
Większa zawartość związków polifenolowych w ekologicznych roślinach może mieć wpływ na zmniejszenie ryzyka przewlekłych schorzeń, takich jak choroby układu krążenia, choroby neurodegeneracyjne czy nowotwory. (…) Niska zawartość azotanów, a tym samym większa zawartość witaminy C może mieć szczególne działanie w profilaktyce antynowotworowej. Produkty te są również ważne ze względu na swą aktywność antyoksydacyjną.
Produkty ekologiczne pochodzenia zwierzęcego różnią się składem od tych uzyskiwanych w sposób konwencjonalny, wykazują wyższą zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Mleko pochodzące od krów z gospodarstw ekologicznych cechuje się wyższym poziomem CLA (sprzężonego kwasu linolowego) oraz kwasów omega w porównaniu do mleka uzyskiwanego z gospodarstw konwencjonalnych.
Wyższość żywności ekologicznej pod względem zawartości składników odżywczych jest zauważalna również w produktach mięsnych. Mięso ekologiczne ma przede wszystkim wyższą zawartość całkowitą wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3. Substancje te wywierają szereg korzystnych działań na organizm człowieka, m. in. poprzez stymulacje układu sercowo-naczyniowego[4] .
Biorąc pod uwagę zalety certyfikowanej żywności ekologicznej, warto zadbać o to, by produkty z symbolem Euroliścia znalazły stałe miejsce w naszym koszyku zakupowym. Nie musimy w nasze życie od razu wprowadzać rewolucji, ale przestawiać się na eko małymi krokami. Na początek można np.:
- zastąpić zwykłe jogurty jogurtami ekologicznymi,
- surówkę do obiadu przygotować z ekologicznych ogórków kiszonych,
- a zwykły sok zastąpić tym z certyfikatem ekologicznym.
Oferta i dostępność produktów ekologicznych na polskim rynku są tak bogate, że z pewnością mamy szansę rozsmakować się w eko każdego dnia.
Żródła:
[1] Badanie SW Research zrealizowane zostało w ramach kampanii „Przestaw się na eko – szukaj Euroliścia”. Przeprowadzone zostało w maju 2022 r. techniką CAWI. W badaniu udział wzięło 825 Polaków powyżej 18. roku życia. Próba była reprezentatywna ze względu na płeć oraz wiek. Celem badania było poznanie stosunku respondentów do produktów ekologicznych.
[2] Ibidem
[3] „Raport o stanie rolnictwa ekologicznego i ekologicznej produkcji żywności w Polsce, 2022”. Dr hab. Sylwia Żakowska-Biemans, Katedra Badań Rynku Żywności i Konsumpcji Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
[4] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia-/co-kryje-etykieta/zywnosc-ekologiczna/