ABC certyfikowanej żywności ekologicznej CategoriesEko blog

ABC certyfikowanej żywności ekologicznej

Produkcja ekologiczna zyskuje na znaczeniu, szczególnie w kontekście wyzwań związanych z ochroną bioróżnorodności i zmianami klimatycznymi[i]. Oparte na harmonii z naturą podejście…

Kapusta kiszona - sojusznik w walce o szczupłą sylwetkę CategoriesEko blog

Kapusta kiszona – sojusznik w walce o szczupłą sylwetkę

Kapusta kiszona od lat cieszy się uznaniem ze względu na właściwości prozdrowotne. Ale czy wiedzieliście, że może być także cennym…

Kiszone warzywa w diecie dzieci CategoriesEko blog

Kiszone warzywa w diecie dzieci

Kiszone warzywa, czyli produkty poddane procesowi fermentacji mlekowej, są popularne w wielu kulturach na całym świecie. Dzieje się tak, ponieważ…

Pomysły na dania z kiszonkami CategoriesEko blog

Pomysły na dania z kiszonkami

Zima to czas, gdy zwyczajowo jemy więcej kiszonych warzyw. I super! Produkty kiszone są lekkostrawne i łatwo przyswajalne, ułatwiają wchłanianie…

Sok z kiszonej kapusty – dobry wybór dla sportowców, kobiet w ciąży oraz diabetyków CategoriesEko blog

Sok z kiszonej kapusty – dobry wybór dla sportowców, kobiet w ciąży oraz diabetyków

Ten niepozorny na pierwszy rzut oka napój stanowi bogate źródło witaminy C.[i] Jest również naturalnym probiotykiem, który wspomaga pracę układu…

Kombucha a inne napoje fermentowane – sprawdź różnice CategoriesEko blog

Kombucha a inne napoje fermentowane – sprawdź różnice

Czy wiesz, że kombucha, podobnie jak jogurt czy kefir, powstaje w wyniku fermentacji? Każdy z nich oferuje nieco inne korzyści…

Jak pysznie nie marnować? CategoriesEko blog

Jak pysznie nie marnować?

Święta minęły i okazało się, że zostało Ci zbyt dużo jedzenia? Postaraj się go nie marnować – część potraw można…

Karnawałowe przekąski z kiszonym ogórkiem CategoriesEko blog

Karnawałowe przekąski z kiszonym ogórkiem

Karnawał, czyli okres od Święta Trzech Króli do rozpoczęcia Wielkiego Postu, to w tradycji czas zabaw, bali, maskarad i spotkań…

EKOlogiczna kapusta kiszona na świątecznym stole – nie tylko w wersji wigilijnej! CategoriesEko blog

EKOlogiczna kapusta kiszona na świątecznym stole – nie tylko w wersji wigilijnej!

Ustalmy jedno: święta Bożego Narodzenia bez kapusty kiszonej byłyby równie nieudane jak Wigilia bez „Kevina samego w domu”. Ten tradycyjny przysmak…

Śledzik lubi… kiszonki CategoriesEko blog

Śledzik lubi… kiszonki

Śledź z kiszonym ogórkiem, bigos, pierogi to dania, które zaliczają się do klasyki serwowanej podczas świąt Bożego Narodzenia czy innych…