W Charsznickich Polach Natury doceniamy właściwości marchewki – te zdrowotne, i te smakowe. Marchewkę znajdziesz w naszych surówkach, w duecie z ekologiczną kapustą kiszoną lub w biosoku – marchewkowo-jabłkowym. Dlaczego warto polubić się z marchewką? Oto garść powodów.
Marchewka to warzywo tak popularne, że wręcz kultowe. Słynie ze swojego jasnopomarańczowego koloru, który wynika z obecności beta-karotenu, przeciwutleniacza, przekształcającego się po spożyciu w witaminę A. Marchewki są pełne niezbędnych składników odżywczych, które na różne sposoby wspierają nasz organizm.
Marchewki są dobre dla oczu
Marchewki korzystnie wpływają na nasz wzrok, ze względu na zawartość karotenoidów i witaminy A. Regularne jedzenie marchewek zmniejsza ryzyko takich chorób, jak: ślepota nocna czy zwyrodnienie plamki żółtej na starość.
Marchewki wspierają odchudzanie
Jedną z lepszych rzeczy, którą możesz zrobić na diecie, jest dodanie do niej marchwi. Marchew ma mało kalorii, ale pomaga na dłużej utrzymać uczucie sytości, a także łagodzi napady głodu. Paradoksalnie: im więcej marchwi jesz, tym masz większe szanse na zmniejszenie codziennego spożycia kalorii.
Marchewki pomagają w profilaktyce raka
Marchew zawiera falcarinol, przeciwutleniacz poliacetylenowy, który wspiera niszczenie komórek rakowych i hamuje ich wzrost. Badania dowiodły, że marchew może zmniejszyć ryzyko wystąpienia różnych rodzajów raka, takich jak rak okrężnicy, piersi, prostaty czy żołądka.
Marchew dobra na zęby
Jedzenie surowej marchwi może poprawić zdrowie zębów, pomagając pozbyć się płytki nazębnej i cząstek jedzenia zalegających w jamie ustnej, ale także pomaga w produkcji śliny poprzez stymulację dziąseł. Tworzenie się śliny jest korzystne dla kontrolowania rozrostu ubytków i bakterii.
Marchew zwiększa odporność
Jedną z licznych zalet soku marchwi jest wysoka zawartość przeciwutleniaczy, co korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Regularne spożywanie tego warzywa pomaga w budowaniu lepszej i silniejszej odporności.
Marchewki usuwają toksyny
Duże ilości witaminy A w marchwi pomagają w usuwaniu toksyn z organizmu, a także zapobiegają gromadzeniu się tłuszczu i żółci w wątrobie, utrzymując ją w zdrowiu. Proces detoksykacji jest również wspomagany dzięki błonnikowi, którego marchew ma przecież niemało.
Marchew świetnie wpływa na układ pokarmowy
Marchew zawiera duże ilości błonnika, który wspomaga trawienie. Błonnik jest również korzystny w regulacji poziomu cukru we krwi.
Marchewki wspierają menstruację
Marchew może okazać się pomocna przy problemach z menstruacją. Kobiety, które mają nieregularne miesiączki lub cierpią na obfite krwawienia, powinny włączyć marchew do codziennej diety. Także dla kobiet, które zmagają się z dolegliwościami menopauzalnymi – takimi jak uderzenia gorąca, wahania nastroju – marchew może okazać się zbawiennym wsparciem i pomóc w zminimalizowaniu tych objawów.
Marchew pomaga obniżyć ciśnienie krwi
Marchew będzie bardzo pomocna, również gdy walczysz z nadciśnieniem. Dzieje się tak dzięki dużej zawartości potasu. Potas rozluźnia tętnice i naczynia krwionośne, a także pomaga usprawnić krążenie krwi. Zapobiega też niechcianym skurczom.
Marchewki minimalizują ryzyko cukrzycy
Marchew pomaga regulować poziom cukru we krwi, a tym samym zapobiec cukrzycy.
Marchew ma zbawienny wpływ na włosy
Marchew zawiera witaminę A i witaminę E, które korzystnie wpływają na poprawę krążenia krwi w skórze głowy. To z kolei wspomaga wzrost włosów, zapobiega przedwczesnemu siwieniu i hamuje proces wypadania, wzmacniając cebulki.
Marchew działa na skórę jak dobry krem
Ze względu na wysoką zawartość minerałów i witamin marchew pomaga zwalczyć trądzik, zapalenie skóry, skłonność do wysypki. Sprzyja też naturalnemu nawilżeniu skóry i chroni przed uszkodzeniami spowodowanymi nadmiernym opalaniem.
Marchew jako wsparcie w walce ze starzeniem się
Włączenie marchwi do regularnej diety może pomóc w spowolnieniu procesu starzenia. Dzieje się tak, ponieważ obecność beta-karotenu działa jako przeciwutleniacz, odwracając uszkodzenia komórek.
Jak włączyć marchewkę do swojej diety?
Marchewki najlepiej spożywać w świeżej postaci. Można je jeść na surowo lub przyrządzić na parze, gotować, dusić, a nawet piec. Marchewka to wszechstronne warzywo, które świetnie sprawdza się w kuchni. Spróbuj też naszych produktów! Połączenie marchwi z kapustą to prawdziwa witaminowa bomba. Uprzedzając wątpliwości: możesz jeść od 2 do 4 marchwi dziennie.