CategoriesAktualności

Tajemnice Kombuchy. Czego jeszcze o niej nie wiesz?

Tajemnice Kombuchy. Czego jeszcze o niej nie wiesz?

Fermentacja jest w modzie, a fermentowane napoje – nie tylko mleczne, ale również te orzeźwiające – doskonale się w tę modę wpisują. Procesowi fermentacji można poddawać nie tylko surowce zbożowe, owoce i warzywa, ale również herbatę. Ta ostatnia to pierwszorzędny smakołyk, który wciąż zyskuje na popularności. Również w Polsce. Właściwie dlaczego?

Napój z fermentowanej herbaty to tzw. kombucha (po polsku: kombucza). Można go uzyskać dzięki grzybowi herbacianemu, zwanemu też grzybkiem japońskim. Tradycja przyrządzania kombuchy wywodzi się ze starożytnego Dalekiego Wschodu. I już wtedy dostrzegano w niej właściwości prozdrowotne. Pierwsze historyczne wzmianki sugerują, że kombucha służyła do leczenia niestrawności. Badania nad jej „magicznym działaniem” kontynuowano także w XX wieku – zwłaszcza w Niemczech i Rosji. Dużą popularnością cieszyła się również w Stanach Zjednoczonych, w czasach epidemii AIDS. Napój miał wzmacniać odporność chorujących i oczyszczać ich organizm. Dziś już wiadomo, że kombucha nie jest lekiem, ani suplementem. A czym jest? Z pewnością cennym pożywieniem. Zawarte w niej – powstałe podczas fermentacji – związki bioaktywne, czynią ją nie tylko orzeźwiającym napojem, ale też frykasem wspierającymi różne funkcje organizmu. Jakie?

Czym DOKŁADNIE jest kombucha?

Kombucha powstaje w procesie fermentacji herbaty przeprowadzonym przy użyciu symbiotycznej kultury bakterii i drożdży, czyli tzw. SCOBY (symbiotic growth of acetic acid bacteria and osmophilic yeast). Jako że ta specyficzna mieszanka tworzy na powierzchni płynu dziwną warstwową strukturę, dla ułatwienia nazywana jest „grzybem”.

Kombucha zawiera przeróżne witaminy, antyoksydanty i składniki mineralne, choć warto zaznaczyć, że fermentowane herbaty mocno się między sobą różnią. Trudno więc mówić o ich jednorodnym stałym składzie.

Niemniej w tego typu napojach potwierdzono występowanie m.in.:

  • bogactwa kwasów organicznych
  • witamin: B1, B2, B6, B12 oraz C
  • aminokwasów, amin biogennych i puryn
  • barwników, lipidów, białka, niektórych enzymów hydrolitycznych
  • etanolu, dwutlenku węgla, fenolu
  • związków polifenolowych.

Co to wszystko oznacza? Przede wszystkim: mnóstwo korzyści.
Poszczególne składniki, spożywane regularnie, wspomagają:

  • równowagę kwasowo-zasadową organizmu, a więc i regulują np. nieprzyjemne zaparcia
  • układ nerwowy
  • odporność organizmu
  • hamują rozwój szkodliwych bakterii
  • hamują powstawanie zakrzepów i stwardnienia tętnic
  • poprawiają ogólny stan zdrowia.

A to jeszcze nie wszystko. Oprócz tego kombucha:

  • wykazuje działanie adaptogenne
  • dobrze wpływa na wygląd skóry i pomaga zwalczyć trądzik
  • spowalnia procesy starzenia i chroni przed zanieczyszczeniem środowiska
  • wzbogaca dietę o cenne witaminy.

Ma też ma silne właściwości orzeźwiające – jest przyjemnie kwaśna, lekko owocowa, wytrawna i delikatnie musująca.

Jak powstaje pyszna kombucha?  

Kombuchę można uzyskać, umieszczając SCOBY w naparze z herbaty (może być czarna, ale też zielona czy czerwona) z dodatkiem cukru. Grzyb jest w tych warunkach bardzo żarłoczny i „zjada” rozpuszczony cukier, a w skutek tego rozrasta się, tworząc kolejne warstwy. To z kolei sprawia, że herbata zaczyna fermentować – wytwarza kwas węglowy i alkohol. Zamienia swój słodki smak na kwaśny. Cukry przemieniają się stopniowo w korzystne dla organizmu enzymy, antyoksydanty, witaminy i kwasy. W świecie nauki są one efektem procesu fermentacji. W naszym codziennym życiu stanowią nic innego jak bombę witaminową – regulują trawienie, korzystnie wpływają na urodę i są  w ogóle pełne dobra. Niczym kiszonki!

Powszechnie uważa się, że aby zrobić kombuchę, należy użyć czystej, nie aromatyzowanej herbaty. Ale są i tacy, którzy wytwarzają ten napój z coli, ziół, a nawet mleka. Należy pamiętać, że kombuchę należy robić w naczyniach szklanych i najlepiej też ją z takowych smakować.

Serdecznie zachęcamy do smakowania kombuchy KARATE z Charsznickich Pól Natury. Wszak doskonale znamy się na fermentowaniu, a i fermentowanie herbaty nie jest nam obce. U nas ten egzotyczny napój zostaje wzbogacany sokami z polskich owoców, co daje wyjątkowo apetyczny efekt i zdrowy mix różnych kultur.

Polecamy nasze 4 smaki Kombuchy – wszystkie na bazie ekologicznej, zielonej herbaty Sencha

  • kombuchę RUBĀBU – napar pokrzywy, z dodatkiem soku jabłkowego i rabarbaru
  • kombuchę SUGURI – wzbogaconą o mieszankę soku jabłkowego i czerwonej porzeczki
  • kombuchę GURĒPU – oprócz zielonej herbaty i pokrzywy, posiada sporą dawkę soku z winogron
  • kombuchę KURASHIKKU – to nasza najbardziej klasyczna wersja tego napoju.

 

Na zdrowie!