CategoriesAktualności

Ogórki kiszone. Z czym je jeść wiosną?

Ogórki kiszone. Z czym je jeść wiosną?

Co smakuje zawsze dobrze – niezależnie od pory roku? Oczywiście, że ogórki kiszone! Ich kwaskowaty smak pasuje zarówno do zimy, jak i lata. Dzięki wysokiej zawartości wody, sporej dawce witamin C i K oraz wartości probiotycznych, po chrupiące ogórki kiszone sięgamy również dla orzeźwienia.

Jedną z najlepszych rzeczy w wiosennej, bogatej w zdrowe składniki kuchni, jest to, że nie trzeba włączać piekarnika. Od surówek, przez burgery, na koktajlach (wcale nie) kończąc – oto kilka tipów, które pomogą Wam jeść (i pić) ogórki kiszone każdego dnia.

W sałatce

Sałatka z ogórków kiszonych może być banalna albo skomplikowana. Wyrazisty smak kiszonego warzywa robi robotę: przełamuje smakową bazę charakterystyczną kwaskowatością.

Z bardziej wyrafinowanych pomysłów na sałatkę z ogórków kiszonych, są te z dodatkiem grillowanego kurczaka, łososia lub makreli. Bazę stanowi mix sałat, a także drobniutko pokrojona czerwona cebula. Najbardziej jednak liczy się sos. My proponujemy łączyć ogórki z sosem tahini-limonkowym z odrobiną oleju i chili. Dość oczywistym składnikiem są pomidorki koktajlowe. Nie może ich zabraknąć w salaterce!

Sałatka z kiszonych ogórków może być zarówno dodatkiem, jak i daniem głównym. Ich smak doskonale współgra z fetą i ciecierzycą, które jednocześnie dodają posiłkowi sytości. Aby wzbogacić całość o wyrazisty posmak, wystarczy wycisnąć kilka ząbków czosnku i posypać nieoczywistymi przyprawami, choćby kminkiem i kurkumą.

Co ciekawe, ogórki kiszone sprawdzają się również w towarzystwie słodkiego – polecamy je wtedy rozgnieść, by trochę złagodzić twarde krawędzie. Skosztuj ich w sałatce z melonem, z dodatkiem octu ryżowego i oleju sezamowego. Do ogórków pasują również brzoskwie i awokado, z obfitym dodatkiem delikatnych ziół.

Nie ograniczaj się, eksperymentuj, wrzucaj do miski to, co aktualnie masz w lodówce. Oto prawdziwe wiosenno-letnie smaki!

W koktajlu lub lemoniadzie

Koktajl z kiszonych ogórków to bomba witaminowa i moc orzeźwienia. Możesz przygotować jego różne wariacje. Sprawdzi się z garścią szpinaku, jabłkiem oraz kisielkiem z siemienia lnianego. Znakomicie smakuje również z gruszką, jarmużem i awokado. Jeśli chcesz uzyskać słodszą wersję, dodaj banana.

Gdy temperatura rośnie, lekkie schłodzone napoje – jednocześnie nawadniające, witaminowe i orzeźwiające – smakują najlepiej. Polecamy ogórkową lemoniadę, dosładzaną cukrem, z cytryną i miętą. Przygotuj ją na bazie gazowanej wody, by wzmocnić efekt orzeźwienia.

Na pożywnej kanapce

Wiosną masz tyle możliwości, żeby urozmaicić smak swoich kanapek, że aż szkoda się ograniczać do plasterka sera i pomidora. Świeży, żytni chlebek proponujemy posmarować serkiem śmietankowym, położyć sałatę i pokroić ogórka oraz papryczkę jalapeño. Żeby było jeszcze pyszniej, warto na wierzch wycisnąć odrobinę czosnku, soku z cytryny, a całość skropić oliwą. Kanapkę można udekorować świeżymi ziołami (bazylia i kolendra będą ok), a także musnąć słodką zdrową konfiturą. Niebo w gębie!

W misce ryżu

Miska ryżu to najprostszy sposób na obiad, w którym możesz wykorzystać wszystkie składniki  zalegające w lodówce – i nie poświęcić temu zbyt wiele czasu. Oto jak z resztek można wyczarować coś nowego! Usmaż udko z kurczaka (albo przyprawione tofu), pokrój wszystkie warzywa, które masz w lodówce (może to być naprawdę zróżnicowany zestaw: cebula, cukinia, bakłażan, papryka, warzywa z bulionu, dużo czosnku) i również trochę je podsmaż. Taką eksperymentalną miksturę wrzuć do miski z ugotowanym ryżem, do smaku dodaj pokrojonego kiszonego ogórka, posyp ziarnami i przyprawami (pietruszka + koperek = nieśmiertelny zestaw), wymieszaj. Jeśli masz fetę, możesz jej nieco skruszyć do miski. Smacznego!

W burgerze i z łososiem

Burger nie obejdzie się bez ogórka kiszonego! Tak na dobrą sprawę nie potrzebujesz niczego więcej oprócz bułki, przysmażonej wkładki i pokrojonego ogórka, którego smak jest wystarczająco wyrazisty, by zapanować nad daniem. Ale oczywiście nie musisz się ograniczać. Ser, cebula i pomidor zawsze w cenie! Możesz też nieco poeksperymentować. Do bułki dodaj kilka ząbków czosnku i startego imbiru, dorzuć postrzępionego wędzonego łososia.

Ogórki kiszone zresztą świetnie „dogadują się” z łososiem, nie tylko wędzonym. Zgrillowany łosoś z chrupiącą skórką, podawany z przyprawami, marchewką i ogórkiem kiszonym, całość muśnięta jogurtem naturalnym i posypana szczypiorkiem. Wiosenny obiad jak się patrzy!

Z drinkiem

Wstążka z ogórka kiszonego to łatwy sposób na podanie drinka z eleganckim dodatkiem. Wystarczy, że za pomocą obieraczki do warzyw wykroisz długie, cienkie wstążki tego warzywa i udekorujesz nimi szklanki. Efekt „wow” gwarantowany. Ogórek kiszony pasuje również do margarity. Podawaj margaritę w dzbanku z lodem, z sokiem z kwaśnej cytryny i limonki, ugniecionym ogórkiem kiszonym i papryczką jalapeno. Towarzystwo, które uraczysz takim wiosennym trunkiem na pewno będzie zachwycone.