11 000 kilometrów od Polski leży zielony kraj – Paragwaj – podzielony na dwie części przez jedną z najdłuższych rzek Ameryki Południowej. W kraju tym najpopularniejszym sportem jest piłka nożna a napojem… zapewne yerba mate, przyrządzana z ostrokrzewu paragwajskiego.
Od dobrych kilku lat yerba mate znana jest w Polsce i zyskuje coraz większe grono fanów. Głośno mówi się o jej dobroczynnych właściwościach – wpływa bowiem na zwiększenie odporność, obniża poziom złego cholesterolu, wykazuje właściwości oczyszczające, detoksykuje krew a witaminy z grupy B wpływają na zachowanie dobrego samopoczucia. Jakże ważne w dzisiejszych czasach! O właściwościach można mówić bez końca, bo działa także przeciwzapalnie, przeciwgrzybicznie a i przeciwutleniająco. Samo zdrowie!
A gdyby tak paragwajskie złoto połączyć z tym, co nasza polska ziemia ma do zaoferowania? Polskie superfoods: agrest, maliny, czerwona porzeczka albo soczyste jabłka. Zaowocuje to powstaniem ekologicznego energetyku. W 100 ml napoju jest 28 mg kofeiny, ale w przeciwieństwie do kawy pobudzenie nie będzie nagłe i krótkie, a stopniowe i delikatniejsze.
Szczególnie latem doceń właściwości MATEMOC:
- podawana schłodzona wspaniale orzeźwia
- pobudza w stopniowy sposób
- wzmacnia ciało
Od 15 lipca po starannie skomponowane smaki ekologicznego energetyka zapraszamy do sieci sklepów Biedronka!