CategoriesAktualności

Jak robić letnie przetwory?

Jak robić letnie przetwory?

Kreatywnie i z rozmachem! Dżemy i powidła z owoców sezonowych a także kiszone ogóreczki znamy doskonale. Jednak letnie przetwory mogą zaskoczyć – co powiecie na wytrawny dżem z pomidorów? Można go podać jako przystawkę z wypieczonymi bułeczkami z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim lub jako dodatek do mięs, na przykład do schabu czy upieczonego na złoto udka kurczaka.

Przepis na wytrawny dżem pomidorowy:

  • pół kilograma dojrzałych pomidorów
  • 50 g cukru
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka octu winnego lub
  • kilka kropel soku z cytryny
  • dla chętnych ostra papryczka
  • przyprawy, świeże zioła

Sposób przygotowania:

Dojrzałe, słodkie pomidory zalej wrzątkiem, zdejmij z nich skórkę. Na dno garnka wsyp cukier. Na bardzo wolnym ogniu rozpuść go. Pomidory pokrój, wrzuć na cukier. Mieszaj. Teraz koncentrat pomidorowy. Potem przyprawy, posiekana odrobina świeżych ziół i dla chętnych ostra papryczka. Ocet winny lub sok z cytryny, jeśli nie macie octu pod ręką. Gdy pomidory stracą objętość, woda wyparuje, podaj prosto na stół albo wlej do wyparzonego słoika.

Przetwory to też soki, nalewki i kompoty. Kwiaty dziewanny, liście szałwi czy kwiaty lipy – to niecodzienne bogactwo witamin i składników wzmacniających odporność. Można z nich przyrządzić syropy i inne przetwory, które wzbogacą naturalną domową apteczkę. Z pierwszych jabłek przyrządzić można ocet jabłkowy, z pierwszych gruszek dżem, a patisony i pomidorki koktajlowe można zamarynować.

Smacznego!