Kreatywnie i z rozmachem! Dżemy i powidła z owoców sezonowych a także kiszone ogóreczki znamy doskonale. Jednak letnie przetwory mogą zaskoczyć – co powiecie na wytrawny dżem z pomidorów? Można go podać jako przystawkę z wypieczonymi bułeczkami z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim lub jako dodatek do mięs, na przykład do schabu czy upieczonego na złoto udka kurczaka.
Przepis na wytrawny dżem pomidorowy:
- pół kilograma dojrzałych pomidorów
- 50 g cukru
- łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżka octu winnego lub
- kilka kropel soku z cytryny
- dla chętnych ostra papryczka
- przyprawy, świeże zioła
Sposób przygotowania:
Dojrzałe, słodkie pomidory zalej wrzątkiem, zdejmij z nich skórkę. Na dno garnka wsyp cukier. Na bardzo wolnym ogniu rozpuść go. Pomidory pokrój, wrzuć na cukier. Mieszaj. Teraz koncentrat pomidorowy. Potem przyprawy, posiekana odrobina świeżych ziół i dla chętnych ostra papryczka. Ocet winny lub sok z cytryny, jeśli nie macie octu pod ręką. Gdy pomidory stracą objętość, woda wyparuje, podaj prosto na stół albo wlej do wyparzonego słoika.
Przetwory to też soki, nalewki i kompoty. Kwiaty dziewanny, liście szałwi czy kwiaty lipy – to niecodzienne bogactwo witamin i składników wzmacniających odporność. Można z nich przyrządzić syropy i inne przetwory, które wzbogacą naturalną domową apteczkę. Z pierwszych jabłek przyrządzić można ocet jabłkowy, z pierwszych gruszek dżem, a patisony i pomidorki koktajlowe można zamarynować.
Smacznego!