Karnawał trwa. Czas maskarad i balów nie przez przypadek przypada na okres zimowy, kiedy jesteśmy najbardziej depresyjni i zmęczeni. Spotkania towarzyskie pomagają przetrwać ten ponury okres, skutecznie wyrywają z letargu. Oprócz hucznych bali preferowane są również domówki – w skromnym gronie, przy zastawionym stole, w gwarze wesołych rozmów. Zorganizowanie takiej imprezy nie jest wcale trudne. Wystarczy sprawdzone towarzystwo, energetyczna playlista i oczywiście – zdrowe lekkie przekąski.
Na karnawałowy stół polecamy smakołyki z naszej oferty. Ogórki kiszone to nieodzowna zakąska – nie tylko wyrazista i łatwa w obsłudze (ogórki wystarczy pokroić i zaserwować na spodeczku), to jeszcze zdrowa. Obok ogórków sprawdzą się również chipsy – my podpowiadamy zdrowe ekologiczne chipsy jabłkowe, niskokaloryczne, słodkie, choć niedosładzane i niezapychające.
Poniżej podrzucamy też kilka łatwych przepisów, które sprawdzą się na karnawałowym stole.
Pasta z makreli z ogórkiem kiszonym
Gładka pasta o słonawym smaku. Podaj ją na stół w towarzystwie ciemnego pieczywa.
Czego potrzebujesz?
- 2 charsznickie ogórki kiszone
- 2 jajka
- 1 wędzona makrela (ok. 200 g)
- ½ pęczka szczypiorku
- ½ pęczka koperku
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól + pieprz
Jak to zrobisz?
Jajka ugotuj na twardo. Przelej zimną wodą i obierz. Makrelę obierz ze skóry i ości. Szczypiorek i koperek umyj i poszatkuj. Ogórki pokrój w kostkę. Makrelę, jaja i ogórki zblenduj. Do masy dodaj majonez, szczypiorek i koperek, a potem wszystko dokładnie wymieszaj. Dolej soku z cytryny, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj jeszcze raz. Włóż do lodówki. Podawaj w misce udekorowanej ziołami.
Kanapkowe koreczki z łososiem i ogórkiem kiszonym
Przy tych koreczkach nie ma za dużo roboty. Przepis możesz modyfikować według uznania.
Czego potrzebujesz?
- wykałaczki
- charsznickie ogórki kiszone
- oliwki
- ciemne pieczywo
- gładki serek śmietankowy
- wędzony łosoś w plasterkach
Jak to zrobisz?
Zacznij od pokrojenia pieczywa i ogórków w solidną kostkę. Potem przygotuj wykałaczki i nabijaj na nie kolejno: pieczywo, ogórka, zwinięte plastry z łososia, które wcześniej obficie posmaruj serkiem, kompozycję zwieńcz oliwką. Koreczki podawaj na talerzu udekorowanym koperkiem, papryką i pomidorkami.
Frytki warzywne
Frytki z warzyw są nie tylko łatwe do przyrządzenia, ale też zdrowe i kolorowe – efektownie prezentują się na stole. Polecamy serwować je w towarzystwie sosów: czerwonego pesto, sosu czosnkowego i meksykańskiego. Sprawdzi się też ketchup wysokiej jakości.
Czego potrzebujesz?
- 800 g buraków
- 800 g batatów
- 800 g marchewki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- komplet sosów
- sól + pieprz
Jak to zrobisz?
Warzywa umyj i pokrój w słupki (nie musisz ich obierać!). Następnie oprósz je solą i pieprzem. Całość rozkładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a potem włóż do rozgrzanego na 220 stopni piekarnika. Frytki piecz przez 20 minut. Podawaj na ciepło w miseczkach lub wysokich kubkach.
Kapusta kiszona na ciepło
Kiszona kapusta jest samowystarczalna. Duszona, podana na ciepło, ma działanie rozgrzewające i pobudza kubki smakowe. Doskonale komponuje się z zimową aurą, a do tego jest istną witaminową bombą. Kapustę podawaj w niewielkich miseczkach, razem z ciemnym pieczywem.
Czego potrzebujesz?
- 1 opakowanie charsznickiej kapusty kiszonej
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 7 ząbków czosnku
- 1 łyżka nasion z kolendry
- 1 łyżka nasion kminu
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- ½ łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- 5 śliwek suszonych
- 1 garść rodzynek
- pieprz + sól
- oliwa z oliwek
Jak to zrobisz?
Cebulę pokrój w kostkę, czosnek na drobne kawałeczki. Kapustę odsącz i posiekaj. W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę. Dodaj kolendrę i kmin, zamieszaj i smaż przez minutę. Następnie dorzuć liście laurowe, ziele angielskie, kurkumę, curry i dosyp większą szczyptę pieprzu. Zamieszaj. Teraz dodaj cebulę, czosnek, znowu zamieszaj i smaż przez kilka minut. Następnie dorzuć kapustę, śliwki i rodzynki, całość stopniowo podlewaj bulionem, od czasu do czasu mieszając. Duś do momentu, aż kapusta będzie miękka.
Owsiany kurczak z surówkami
Owsianego, chrupiącego kurczaka podawaj w towarzystwie naszych charsznickich surówek. Polecamy zwłaszcza: ekologiczną surówkę colesław oraz charsznicką surówkę z ogórka kiszonego.
Czego potrzebujesz?
- 100 g płatków owsianych
- 5 łyżek mąki
- ½ łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 jajka
- 50 ml mleka
- 1 kg udek z kurczaka
- sól + pieprz
- oliwa z oliwek
- wybór charsznickich surówek
Jak to zrobisz?
Płatki owsiane drobno posiekaj. Do miski wsyp 4 łyżki mąki pszennej, pokrojone płatki owsiane oraz mąkę ziemniaczaną, dopraw solą, pieprzem oraz tymiankiem. Do drugiej miseczki wbij jajka, dolej mleko, całość wymieszaj. Udka z kurczaka umyj, osusz, wytnij z nich kości i przekrój na pół. Mięso przypraw solą i pieprzem, a potem oprósz mąką pszenną. Następnie zanurz w jajkach i obtocz w panierce. Udka smaż w dużym garnku lub na patelni od 7 do 10 minut. Podawaj w misce z kompletem kolorowych soczystych surówek.
Smacznego!