CategoriesAktualności

Jak karnawał to karnawał! Zdrowe przekąski na imprezę

Jak karnawał to karnawał! Zdrowe przekąski na imprezę

Karnawał trwa. Czas maskarad i balów nie przez przypadek przypada na okres zimowy, kiedy jesteśmy najbardziej depresyjni i zmęczeni. Spotkania towarzyskie pomagają przetrwać ten ponury okres, skutecznie wyrywają z letargu. Oprócz hucznych bali preferowane są również domówki – w skromnym gronie, przy zastawionym stole, w gwarze wesołych rozmów. Zorganizowanie takiej imprezy nie jest wcale trudne. Wystarczy sprawdzone towarzystwo, energetyczna playlista i oczywiście – zdrowe lekkie przekąski.

Na karnawałowy stół polecamy smakołyki z naszej oferty. Ogórki kiszone to nieodzowna zakąska – nie tylko wyrazista i łatwa w obsłudze (ogórki wystarczy pokroić i zaserwować na spodeczku), to jeszcze zdrowa. Obok ogórków sprawdzą się również chipsy – my podpowiadamy zdrowe ekologiczne chipsy jabłkowe, niskokaloryczne, słodkie, choć niedosładzane i niezapychające.

Poniżej podrzucamy też kilka łatwych przepisów, które sprawdzą się na karnawałowym stole.

Pasta z makreli z ogórkiem kiszonym

Gładka pasta o słonawym smaku. Podaj ją na stół w towarzystwie ciemnego pieczywa.

Czego potrzebujesz?

  • 2 charsznickie ogórki kiszone
  • 2 jajka
  • 1 wędzona makrela (ok. 200 g)
  • ½ pęczka szczypiorku
  • ½ pęczka koperku
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól + pieprz

Jak to zrobisz?

Jajka ugotuj na twardo. Przelej zimną wodą i obierz. Makrelę obierz ze skóry i ości. Szczypiorek i koperek umyj i poszatkuj. Ogórki pokrój w kostkę. Makrelę, jaja i ogórki zblenduj. Do masy dodaj majonez, szczypiorek i koperek, a potem wszystko dokładnie wymieszaj. Dolej soku z cytryny, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj jeszcze raz. Włóż do lodówki. Podawaj w misce udekorowanej ziołami.

Kanapkowe koreczki z łososiem i ogórkiem kiszonym

Przy tych koreczkach nie ma za dużo roboty. Przepis możesz modyfikować według uznania.

Czego potrzebujesz?

  • wykałaczki
  • charsznickie ogórki kiszone
  • oliwki
  • ciemne pieczywo
  • gładki serek śmietankowy
  • wędzony łosoś w plasterkach

Jak to zrobisz?

Zacznij od pokrojenia pieczywa i ogórków w solidną kostkę. Potem przygotuj wykałaczki i nabijaj na nie kolejno: pieczywo, ogórka, zwinięte plastry z łososia, które wcześniej obficie posmaruj serkiem, kompozycję zwieńcz oliwką. Koreczki podawaj na talerzu udekorowanym koperkiem, papryką i pomidorkami.

Frytki warzywne

Frytki z warzyw są nie tylko łatwe do przyrządzenia, ale też zdrowe i kolorowe – efektownie prezentują się na stole. Polecamy serwować je w towarzystwie sosów: czerwonego pesto, sosu czosnkowego i meksykańskiego. Sprawdzi się też ketchup wysokiej jakości.

Czego potrzebujesz?

  • 800 g buraków
  • 800 g batatów
  • 800 g marchewki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • komplet sosów
  • sól + pieprz

Jak to zrobisz?

Warzywa umyj i pokrój w słupki (nie musisz ich obierać!). Następnie oprósz je solą i pieprzem. Całość rozkładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a potem włóż do rozgrzanego na 220 stopni piekarnika. Frytki piecz przez 20 minut. Podawaj na ciepło w miseczkach lub wysokich kubkach.

Kapusta kiszona na ciepło

Kiszona kapusta jest samowystarczalna. Duszona, podana na ciepło, ma działanie rozgrzewające i pobudza kubki smakowe. Doskonale komponuje się z zimową aurą, a do tego jest istną witaminową bombą. Kapustę podawaj w niewielkich miseczkach, razem z ciemnym pieczywem.

Czego potrzebujesz?

  • 1 opakowanie charsznickiej kapusty kiszonej
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 7 ząbków czosnku
  • 1 łyżka nasion z kolendry
  • 1 łyżka nasion kminu
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • ½ łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 5 śliwek suszonych
  • 1 garść rodzynek
  • pieprz + sól
  • oliwa z oliwek

Jak to zrobisz?

Cebulę pokrój w kostkę, czosnek na drobne kawałeczki. Kapustę odsącz i posiekaj. W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę. Dodaj kolendrę i kmin, zamieszaj i smaż przez minutę. Następnie dorzuć liście laurowe, ziele angielskie, kurkumę, curry i dosyp większą szczyptę pieprzu. Zamieszaj. Teraz dodaj cebulę, czosnek, znowu zamieszaj i smaż przez kilka minut. Następnie dorzuć kapustę, śliwki i rodzynki, całość stopniowo podlewaj bulionem, od czasu do czasu mieszając. Duś do momentu, aż kapusta będzie miękka.

Owsiany kurczak z surówkami

Owsianego, chrupiącego kurczaka podawaj w towarzystwie naszych charsznickich surówek. Polecamy zwłaszcza: ekologiczną surówkę colesław oraz charsznicką surówkę z ogórka kiszonego.

Czego potrzebujesz?  

  • 100 g płatków owsianych
  • 5 łyżek mąki
  • ½ łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka
  • 1 kg udek z kurczaka
  • sól + pieprz
  • oliwa z oliwek
  • wybór charsznickich surówek

Jak to zrobisz?

Płatki owsiane drobno posiekaj. Do miski wsyp 4 łyżki mąki pszennej, pokrojone płatki owsiane oraz mąkę ziemniaczaną, dopraw solą, pieprzem oraz tymiankiem. Do drugiej miseczki wbij jajka, dolej mleko, całość wymieszaj. Udka z kurczaka umyj, osusz, wytnij z nich kości i przekrój na pół. Mięso przypraw solą i pieprzem, a potem oprósz mąką pszenną. Następnie zanurz w jajkach i obtocz w panierce. Udka smaż w dużym garnku lub na patelni od 7 do 10 minut. Podawaj w misce z kompletem kolorowych soczystych surówek.

Smacznego!