CategoriesAktualności

Czy kapusta kiszona pomoże ci schudnąć?

Czy kapusta kiszona pomoże ci schudnąć?

Czy wiecie, że najskuteczniejsza dieta to taka, którą bylibyście gotowi stosować do końca życia? Wszelkie głodówki, restrykcyjne jadłospisy, wmuszanie w siebie posiłków być może nawet lekkich, ale średnio smakowitych – to działania, które zrażają do odchudzania i sprzyjają szybkiemu powrotowi do dawnych nawyków. Najłatwiej tracić kilogramy, jedząc rzeczy nie tylko zdrowe i wpisujące się w codzienny kaloryczny deficyt, ale też pyszne. Naszą dietetyczną faworytką jest kapusta kiszona!

Kapusta kiszona jest podstawą wielu tradycyjnych polskich potraw: gołąbków, pierogów, bigosu. Dobrze to o nas świadczy, wszak to warzywo, które posiada mnóstwo cennych właściwości: wspomaga odporność, sprzyja detoksowi i regeneracji, przeciwdziała starzeniu się, a nawet potrafi wyleczyć kaca.

Krótko mówiąc, kapusta kiszona jest bardzo pomocna we wdrażaniu zasad zdrowego stylu życia:

  • posiada mnóstwo witamin (zwłaszcza witaminy C, ale też witamin z grupy B, A, E, K)
  • zawiera też dużo błonnika
  • a także związki mineralne: siarkę, wapń, magnez, miedź, potas i żelazo
  • zwiększa przyswajanie wapnia i żelaza
  • wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu
  • chroni przed chorobami
  • skraca czas infekcji
  • zapobiega rozwojowi schorzeń układu krążenia
  • posiada przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki
  • zmniejsza stres
  • usprawnia działanie mózgu i serca
  • poprawia trawienie.

Ale czy odchudza?

Bezpośrednio nie. Odchudzanie jest złożonym procesem, którego nie sposób przeprowadzić przy pomocy tylko jednego składnika.

Żeby chudnąć regularnie i zdrowo trzeba pamiętać zwłaszcza o kilku złotych zasadach:

  • zachowaniu deficytu kalorycznego – czyli jeść mniej kalorii niż spalać, zarówno „odchudzając” swoje posiłki, jak i zwiększając fizyczną aktywność
  • ograniczeniu słodyczy i słodzonych napojów (oraz niezdrowych przekąsek i fast foodów)
  • spożywania regularnych posiłków – ale dostosowując się również do indywidualnych potrzeb organizmu
  • komponowaniu wartościowego jadłospisu i piciu dużych ilości wody.

Gdzie w tym wszystkim rola kiszonej kapusty?

To proste: z kapustą łatwiej trzymać się tych zasad.

Po pierwsze: kapusta kiszona jest niskokaloryczna, możesz jej dużo zjeść, nie bojąc się, że przekroczysz limit kalorii na dany dzień.

Po drugie: kapusta kiszona to wspaniałe źródło błonnika pokarmowego, a więc daje poczucie sytości na dłużej i zniechęca cię do podjadania.

Po trzecie: kapusta kiszona to naturalny probiotyk, który wspiera sprawne funkcjonowanie całego układu pokarmowego i dba o twoje bakterie jelitowe; im lepiej pracują twoje jelita, tym lepiej trawisz i przyspieszasz cały proces.

Po czwarte: kapusta kiszona jest mniej kaloryczna niż świeża – część węglowodanów ulega przemianie do kwasu mlekowego.

Sok z kiszonej kapusty – doskonały dodatek w diecie

Kiszona kapusta sprawdza się nie tylko jako dodatek do obiadów czy dań, ale również w formie soku – pijanego między posiłkami. Już szklanka tego wartościowego napoju (na czczo z samego rana lub tuż po posiłku) będzie korzystanie wpływać na twój na układ trawienny danego dnia i pomoże zachować uczucie pełnego żołądka. Może też zadziałać przeczyszczająco, wspierając perystaltykę jelit, a także zapobiec uciążliwym zaparciom i wspomóc detoksykacji organizmu.

Korzyści oczywiście jest więcej. Równolegle z odchudzaniem, sok z kiszonej kapusty działa też odświeżająco na urodę: cerę, włosy, paznokcie. Już nie mówiąc o tym, że przyczynia się do redukcji stresu. Może zabrzmi to trochę zabawnie: ale spokój ducha jest niezwykle ważny na diecie!

Warto pamiętać, że – jak w przypadku niemal wszystkiego –w piciu soku z kiszonej kapusty należy zachować jakiś umiar. Wystarczy pół szklanki dziennie kilka razy w tygodniu. Poza bezpośrednim spożyciem można używać go również jako dodatku do dressingów czy dipów, sprawdzi się też jako składnik marynaty.

Zachęcamy do korzystania z dobrodziejstw Charsznickich Pól Natury – u nas kiszonej kapusty dostatek! Oferujemy ją w różnej, ale niezmiennie naturalnej formie, bez niepotrzebnych dodatków. Od niedawna proponujemy eko-kapustę kiszoną w 1-kilogramowym kubełku z wentylem. To pierwsza taka kapusta na rynku!

Zachęcamy, zapraszamy!