Czy wiecie, że najskuteczniejsza dieta to taka, którą bylibyście gotowi stosować do końca życia? Wszelkie głodówki, restrykcyjne jadłospisy, wmuszanie w siebie posiłków być może nawet lekkich, ale średnio smakowitych – to działania, które zrażają do odchudzania i sprzyjają szybkiemu powrotowi do dawnych nawyków. Najłatwiej tracić kilogramy, jedząc rzeczy nie tylko zdrowe i wpisujące się w codzienny kaloryczny deficyt, ale też pyszne. Naszą dietetyczną faworytką jest kapusta kiszona!
Kapusta kiszona jest podstawą wielu tradycyjnych polskich potraw: gołąbków, pierogów, bigosu. Dobrze to o nas świadczy, wszak to warzywo, które posiada mnóstwo cennych właściwości: wspomaga odporność, sprzyja detoksowi i regeneracji, przeciwdziała starzeniu się, a nawet potrafi wyleczyć kaca.
Krótko mówiąc, kapusta kiszona jest bardzo pomocna we wdrażaniu zasad zdrowego stylu życia:
- posiada mnóstwo witamin (zwłaszcza witaminy C, ale też witamin z grupy B, A, E, K)
- zawiera też dużo błonnika
- a także związki mineralne: siarkę, wapń, magnez, miedź, potas i żelazo
- zwiększa przyswajanie wapnia i żelaza
- wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu
- chroni przed chorobami
- skraca czas infekcji
- zapobiega rozwojowi schorzeń układu krążenia
- posiada przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki
- zmniejsza stres
- usprawnia działanie mózgu i serca
- poprawia trawienie.
Ale czy odchudza?
Bezpośrednio nie. Odchudzanie jest złożonym procesem, którego nie sposób przeprowadzić przy pomocy tylko jednego składnika.
Żeby chudnąć regularnie i zdrowo trzeba pamiętać zwłaszcza o kilku złotych zasadach:
- zachowaniu deficytu kalorycznego – czyli jeść mniej kalorii niż spalać, zarówno „odchudzając” swoje posiłki, jak i zwiększając fizyczną aktywność
- ograniczeniu słodyczy i słodzonych napojów (oraz niezdrowych przekąsek i fast foodów)
- spożywania regularnych posiłków – ale dostosowując się również do indywidualnych potrzeb organizmu
- komponowaniu wartościowego jadłospisu i piciu dużych ilości wody.
Gdzie w tym wszystkim rola kiszonej kapusty?
To proste: z kapustą łatwiej trzymać się tych zasad.
Po pierwsze: kapusta kiszona jest niskokaloryczna, możesz jej dużo zjeść, nie bojąc się, że przekroczysz limit kalorii na dany dzień.
Po drugie: kapusta kiszona to wspaniałe źródło błonnika pokarmowego, a więc daje poczucie sytości na dłużej i zniechęca cię do podjadania.
Po trzecie: kapusta kiszona to naturalny probiotyk, który wspiera sprawne funkcjonowanie całego układu pokarmowego i dba o twoje bakterie jelitowe; im lepiej pracują twoje jelita, tym lepiej trawisz i przyspieszasz cały proces.
Po czwarte: kapusta kiszona jest mniej kaloryczna niż świeża – część węglowodanów ulega przemianie do kwasu mlekowego.
Sok z kiszonej kapusty – doskonały dodatek w diecie
Kiszona kapusta sprawdza się nie tylko jako dodatek do obiadów czy dań, ale również w formie soku – pijanego między posiłkami. Już szklanka tego wartościowego napoju (na czczo z samego rana lub tuż po posiłku) będzie korzystanie wpływać na twój na układ trawienny danego dnia i pomoże zachować uczucie pełnego żołądka. Może też zadziałać przeczyszczająco, wspierając perystaltykę jelit, a także zapobiec uciążliwym zaparciom i wspomóc detoksykacji organizmu.
Korzyści oczywiście jest więcej. Równolegle z odchudzaniem, sok z kiszonej kapusty działa też odświeżająco na urodę: cerę, włosy, paznokcie. Już nie mówiąc o tym, że przyczynia się do redukcji stresu. Może zabrzmi to trochę zabawnie: ale spokój ducha jest niezwykle ważny na diecie!
Warto pamiętać, że – jak w przypadku niemal wszystkiego –w piciu soku z kiszonej kapusty należy zachować jakiś umiar. Wystarczy pół szklanki dziennie kilka razy w tygodniu. Poza bezpośrednim spożyciem można używać go również jako dodatku do dressingów czy dipów, sprawdzi się też jako składnik marynaty.
Zachęcamy do korzystania z dobrodziejstw Charsznickich Pól Natury – u nas kiszonej kapusty dostatek! Oferujemy ją w różnej, ale niezmiennie naturalnej formie, bez niepotrzebnych dodatków. Od niedawna proponujemy eko-kapustę kiszoną w 1-kilogramowym kubełku z wentylem. To pierwsza taka kapusta na rynku!
Zachęcamy, zapraszamy!