Przekąski na imprezę to rzecz niby błaha, ale bardzo istotna. Gości należy nie tyle sowicie nakarmić, co podsunąć im pod nos różne niesamowitości – wówczas smakują wszystkiego po trochu, próbują, degustacjom towarzyszą żywe rozmowy. Im więcej przekąsek na stole, tym bardziej kolorowo i ciekawie. Dziś proponujemy kilka sprawdzonych imprezowych hitów z wykorzystaniem ogórka kiszonego.
Sałatka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym
Pożywna sałatka ziemniaczana zawsze jest rozchwytywana. Najlepiej smakuje posypana świeżym, siekanym koperkiem i solidnie doprawiona pieprzem.
Czego potrzebujesz?
- 5 średnich ziemniaków
- 3 charsznickie ogórki kiszone
- 1 czerwona cebula
- 1 pęczek koperku
- 1 ugotowane jajko
- 3 łyżki majonezu
- sałata
- sól + pieprz
Jak to zrobisz?
Umyj sałatę, delikatnie poszarp i ułóż w misce. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj. Gdy wystygną, pokrój je w plasterki razem z ogórkami kiszonymi i czerwoną cebulą. Jajko pokrój w kosteczkę, koperek posiekaj. Na liściach sałaty ułóż ziemniaki, cebulę, ogórki, jajko, dopraw solidnie solą i pieprzem. Dodaj majonez, koperek i delikatnie wymieszaj. Całość możesz udekorować pietruszką.
Twarożek z tofu
Twarożek z tofu to pyszny, zdrowy i lekki dodatek do kanapek, który możesz wykorzystać do śniadania lub podać w miseczce na imprezowy stół razem z pełnoziarnistym chlebem. Sprawdzi się jako subtelna przekąska. To opcja wegańska, która zadowoli każdego – niezależnie od żywieniowych preferencji.
Czego potrzebujesz?
- 1 charsznicki ogórek kiszony
- 1 czerwony pomidor
- 1 kostka tofu
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 spora łyżka majonezu wegańskiego
- sól + pieprz
Jak to zrobisz?
Tofu odsącz z wody. Przełóż do miski, dodaj majonez i rozgnieć wszystko widelcem. Pomidora i ogórka pokrój w drobniutką kosteczkę, szczypiorek posiekaj. Warzywa dodaj do tofu, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, a potem jeszcze raz wymieszaj.
Sałatka z ogórka kiszonego na szybko
Przyrządzając przekąski na imprezę, często zależy nam na czasie. Wiele z nich możemy przygotować bardzo szybko, co wcale nie znaczy, że będą byle jakie. Wręcz przeciwnie. Czasem tajemnica sukcesu tkwi właśnie w prostocie. Poniższa sałatka z ogórka kiszonego jest tego dowodem.
Czego potrzebujesz?
- 5 charsznickich ogórków kiszonych
- 1 mała czerwona cebula
- 1 średnia marchew
- 1 jabłko
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- Pieprz
Jak to zrobisz?
Kiszone ogórki pokrój w drobną kostkę, marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a cebulę posiekaj. Jabłko zetrzyj na mus. Połącz wszystkie składniki, dodaj oliwę i pieprz (możesz dorzucić szczyptę chili, ta sałatka świetnie smakuje na ostro), a potem wszystko wymieszaj. Przykryj i schowaj do lodówki. Na stół podawaj schłodzoną.
Sos do burgerów z wody spod ogórków
Sos do burgera z wody spod ogórków zawsze wzbudza zainteresowanie gości. Tymczasem jego przygotowanie nie wymaga dużo wysiłku. Zobaczcie sami! Ogórkowy sos doskonale pasuje do mięsa, zaprawia je wyrazistym, kwaskowatym smakiem. Możesz podawać go również solo, razem z przekąskami typu kabanosy lub frytki z warzyw.
Czego potrzebujesz?
- 2 małe charsznickie ogórki kiszone (lub jeden duży)
- ¼ szklanki wody spod ogórków
- 6 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- ½ pęczka pietruszki
- pieprz
Jak to zrobisz?
Przełóż jogurt do miseczki. Ogórka pokrój w drobną kostkę i dorzuć do jogurtu. Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę, posiekaj też pietruszkę, a potem wszystko dodaj do miski. Całość dokładnie wymieszaj, jednocześnie dolewając wodę z ogórków. Dopieprz do smaku. Sos schłodź w lodówce przed podaniem.
Gryczane burgerki z ogórkiem kiszonym
Opcja wegetariańska. Ciekawe w smaku, nieduże burgery wyglądają apetycznie i szybko znikają z półmiska. Podawaj je w towarzystwie ogórków kiszonych i surówki colesław.
Czego potrzebujesz?
- 2 średnie ogórki charsznickie
- 100 g kaszy gryczanej
- 6 łyżek mąki kukurydzianej
- 1 duże jajko
- 1 pęczek pietruszki
- Oliwa z oliwek
- pieprz + sól
Jak to zrobisz?
Kaszę ugotuj, ostudź i przełóż do miski. Wbij jajko, dodaj posiekaną natkę pietruszki i pokrojone drobno ogórki. Całość wymieszaj, stopniowo dodając mąkę kukurydzianą. Posól i popieprz. Z powstałej masy uformuj niewielkie kotleciki, upiecz je w temperaturze 200 stopni (wystarczy pół godziny). W połowie pieczenia obróć kotlety na drugą stronę. Podawaj na dużym talerzu w małych przygrillowanych bułeczkach razem z ketchupem, sałatą, pomidorem i innymi świeżymi warzywami, które posiadasz w lodówce.
Zielone superkanapki
Bo żadna impreza nie obędzie się bez kanapek! Tym razem proponujemy wersję finezyjną – czyli zieloną, z dodatkiem awokado.
Czego potrzebujesz?
- 1 chleb pełnoziarnisty
- 1 serek śmietankowy
- Kilka charsznickich ogórków kiszonych
- Kilka pomidorów
- Awokado
- Szpinak
- Wybrane kiełki
- Oliwa z oliwek
- Sól
Jak to zrobisz?
Chleb pokrój i posmaruj serkiem. Na każdej z nich ułóż plastry ogórka, pomidora, szpinak, posyp kiełkami. Całość skrop oliwą i posól. Awokado przekrój wzdłuż i pozbaw pestki. Natnij miąższ w kratkę i „wydłub” ze skórki za pomocą łyżki, przełóż do miseczki i rozgnieć widelcem. Purée z awokado rozsmaruj na pozostałych kromkach chleba i przykryj nimi przygotowane kanapki.
Ogórki kiszone solo
Najprostsza z przekąsek, zawsze się sprawdza, zawsze znika ze stołu. Ogórek solo ma mnóstwo zalet – jest wystarczająco wyrazisty w smaku, by poradzić sobie bez żadnych dodatków. Pasuje do alkoholu, mięs, serów i innych warzyw, które możesz ułożyć na półmisku. Poza tym ma zdecydowanie mniej kalorii niż paluszki czy chipsy, a poza tym jest zdrowy.
Czego potrzebujesz?
1 opakowanie charsznickich ogórków kiszonych
Jak to zrobisz?
Pokrój dowolną ilość ogórków w dość solidne słupki i podaj na talerzyku lub w wysokiej szklance w towarzystwie hummusu i sosu tatarskiego.