CategoriesEko blog

Kombucha – dobra alternatywa dla słodkich napojów gazowanych

Kombucha – dobra alternatywa dla słodkich napojów gazowanych

Starasz się zdrowo odżywiać, ale twoją piętą Achillesa są słodkie napoje gazowane? Chcesz ograniczyć ich picie albo wykluczyć je z diety, ale nie wiesz jak? Z pomocą przychodzi ekologiczna kombucha! Ten fermentowany napój nie dość, że może poprawić Twoje nawyki żywieniowe, to na dodatek niesie ze sobą wiele korzyści.

Kombucha to napój, który powstaje w wyniku fermentacji tlenowej słodzonej herbaty zachodzącej pod wpływem kultury bakterii i drożdży zwanej SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria Yeast). Brzmi skomplikowanie? To tylko pozory – ekologiczna kombucha jest bowiem napojem w pełni naturalnym. Pysznie smakuje, a do tego:

  • jest niskokaloryczna – zawiera jedynie naturalne cukry z herbaty oraz ewentualnie dodatków takich jak owoce czy przyprawy,
  • ma korzystny wpływ na funkcjonowanie przewodu pokarmowego,
  • stymuluje metabolizm i układ odpornościowy,
  • działa rewitalizująco na organizm – pomaga usunąć stres i zmęczenie,
  • reguluje apetyt,
  • leczy zmiany skórne,
  • poprawia kondycje włosów i paznokci.[i]

Miłośnicy kombuchy sięgają po nią przez cały rok, jednak to właśnie w miesiącach letnich napój ten znacznie zyskuje na popularności. Kombucha bowiem doskonale gasi pragnienie. Jest lekko gazowana, co zapewnia uczucie odświeżenia i orzeźwienia, szczególnie, gdy pije się ją mocno schłodzoną. Stanowi też świetną bazę do sporządzania koktajli lub … lodów.

Jeśli dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z kombuchą i jej smak jest dla Ciebie zbyt kwaśny lub intensywny, poszukaj napojów wzbogaconych sokiem z owoców, jak na przykład:

Kombucha Karate Gurepu

Możesz również rozcieńczyć ją wodą gazowaną lub zwykłą wodą mineralną. Nic nie stoi na przeszkodzie, by napój ten wzbogacić cząstkami cytryny, plasterkami imbiru, listkami mięty lub ulubionymi owocami.

Ponieważ kombucha w ostatnich latach znacznie zyskuje na popularności, łatwo znaleźć ją w sklepach ze zdrową żywnością, kawiarniach oraz supermarketach. Pamiętaj tylko, że najlepiej sięgać po wersję BIO tego napoju. Rozpoznasz ją po symbolu euroliścia zamieszczonym na etykiecie.


Źródła:
[i] https://www.up.lublin.pl/files/foodscience/2014_newsy/11/2014.11.19_kombucha.pdf