CategoriesEko blog

Żywność EKO w diecie dzieci

Żywność EKO w diecie dzieci

Jak wskazują dane NielsenIQ, kategorią spożywczą generującą największą wartość produktów BIO są produkty żywieniowe przeznaczone dla małych dzieci.[i] Dlaczego wielu rodziców stawia na EKO? Powodów może być kilka. Jakich? Przekonajcie się sami.

Eko oczami ekspertów

Jak wskazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, meta-analizy oparte na naukowych publikacjach wykazały, że żywność ekologiczna zawiera istotnie więcej antyoksydantów (m.in. kwasów fenolowych, flawonoli, stilbenów, antocyjanów) i witamin (szczególnie witaminy C i z grupy B).[ii] Ma również większą zawartość związków polifenolowych, co z kolei może mieć wpływ na zmniejszenie ryzyka przewlekłych schorzeń takich jak choroby układu krążenia, choroby neurodegeneracyjne czy nowotwory.[iii]

Inną, ważną cechą charakterystyczną żywności ekologicznej jest niska zawartość metali ciężkich przede wszystkim kadmu oraz mniejsza zawartość azotynów i azotanów. Ponadto jest ona średnio czterokrotnie rzadziej zanieczyszczona pozostałościami chemicznymi środków ochrony roślin w porównaniu do żywności pochodzącej z rolnictwa konwencjonalnego.[iv]

Według ekspertów nawet niewielkie ilości pozostałości pestycydów w żywności mogą wywoływać negatywne skutki dla organizmu, objawiając się alergiami, chorobami cywilizacyjnymi czy spadkiem odporności. Długotrwały wpływ pestycydów na organizm powoduje m.in. niemiarowość pracy serca, zmniejszoną płodność, wady wrodzone czy powstanie nowotworów.[v] W szczególności narażone są na to kobiety w ciąży, matki karmiące oraz dzieci do 15 roku życia, gdyż pestycydy gromadzą się przede wszystkim w mleku, mózgu, wątrobie i tłuszczu.[vi]

Żywność ekologiczna jest wolna od GMO. W jej hodowli nie wolno stosować również jakichkolwiek stymulatorów wzrostu, by zwiększyć produktywność upraw. W produkcji żywności ekologicznej zabronione jest stosowanie sztucznych konserwantów czy barwników.[vii] By produkt zyskał miano ekologicznego musi mieć m.in. naturalny skład złożony przynajmniej w 95% z certyfikowanych składników.[viii] 

Eko oczami konsumentów

Wskazane powyżej zalety certyfikowanej żywności ekologicznej znajdują odzwierciedlenie w opiniach konsumentów. Jak wskazują badania zrealizowane na rzecz Polskiej Izby Żywności Ekologicznej, polscy konsumenci kupują żywność ekologiczną przede wszystkim ze względu na troskę o zdrowie własne i swoich najbliższych, ale także ze względu na przekonanie, że żywność ekologiczna jest bezpieczna, nie zawiera pozostałości pestycydów oraz wyróżnia się pod względem walorów smakowych.[ix]

W przypadku produktów ekologicznych stworzonych z myślą o dzieciach, Polacy najchętniej sięgają po jedzenie w słoiczkach, ciastka, kaszki, certyfikowane soki, herbaty oraz mleko modyfikowane.[x]


Źródła:
[i] https://jemyeko.com/wp-content/uploads/2021/07/raport_05-07-2021.pdf
[ii] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zywnosc-ekologiczna/
[iii] Ibidem
[iv] Ibidem
[v] Kazimierczak R., Rembiałkowska E. (2007): Żywność ekologiczna – postęp w żywieniu. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 1, 70-73.
[vi] Gadomska J., Sadowski T., Buczkowska M. (2014): Ekologiczna żywność jako czynnik sprzyjający zdrowiu.  Probl Hig Epidemiol, 95 (3), 556-560
[vii] https://przestawsienaeko.eu/ekoznaczybezpiecznie/
[viii] ibidem
[ix] https://jemyeko.com/wp-content/uploads/2021/07/raport_05-07-2021.pdf
[x] Ibidem