Czy wiecie, że jedynie 3,5% obszarów rolnych w naszym kraju uprawiana jest ekologicznie, a statystyczny Polak wydaje na produkty opatrzone certyfikatem Euroliścia 8 Euro rocznie?[i] Choć to póki co niewiele, rynek BIO nieustająco się rozwija. Poznajcie kluczowe dane i trendy dotyczące rynku żywności ekologicznej w Polsce.
Polska Izba Żywności Ekologicznej w raporcie Żywność Ekologiczna w Polsce wydanym w 2021 r. szacuje, że wartość rynku żywności ekologicznej wynosi w naszym kraju 1,36 mld zł. Na koniec grudnia 2020 r. działało 18 575 certyfikowanych gospodarstw ekologicznych oraz 1 022 przetwórnie ekologiczne. Uprawy BIO zajmowały powierzchnię 509 291 hektarów, co stanowiło 3,5% w ogólnej powierzchni rolnej w kraju.
Z danych przedstawionych w raporcie wynika, że choć od kilku lat spada liczba gospodarstw ekologicznych, wartość rynku wzrasta. Systematycznie zwiększa się udział produktów świeżych w sprzedaży. Polacy najczęściej kupują ekologiczne owoce, warzywa oraz jaja. Na czwartym miejscu znalazło się BIO pieczywo, a na piątym przetwory mleczne (np. jogurty i masło). Polacy deklarują, że na liście ich EKO zakupów znajdują się również wędliny oraz mięso. Nieco rzadziej do koszyka zakupowego trafiają EKO przekąski, zioła, przyprawy, kawa, herbata, orzechy, bakalie, a także dania gotowe i półprodukty.
Na rynku detalicznym za ponad ¾ sprzedaży produktów BIO w Polsce odpowiadają sklepy wielkoformatowe – hipermarkety, supermarkety oraz dyskonty. Żywność ekologiczną można również nabyć w tradycyjnych sklepach spożywczych, sklepach specjalistycznych, na targowiskach i jarmarkach oraz przez internet.
Główną motywacją Polaków do wyboru żywności ekologicznej jest troska o zdrowie własne i swoich najbliższych, ale również przekonanie, że produkty BIO są bezpieczne, nie zawierają pozostałości pestycydów oraz wyróżniają się pod względem walorów smakowych.[ii]
32% konsumentów deklaruje, że kupuje żywność ekologiczną przynajmniej raz w tygodniu oraz przynajmniej raz w miesiącu. 20% sięga po nią sporadycznie. 48% badanych stwierdziło, że nigdy nie kupuje BIO żywności.[iii]
Jeśli należysz do dwóch ostatnich grup zachęcamy, do stopniowego włączania certyfikowanej żywności ekologicznej do codziennego menu. Wystarczy, że na każdych zakupach do koszyka włożysz jeden produkt ekologiczny zamiast konwencjonalnego. Mogą to być np. ekologiczne ogórki kiszone, z których zrobisz surówkę do obiadu, ekologiczna kapusta kiszona, którą wykorzystać do przygotowania farszu do krokietów czy ekologiczny sok z kiszonej kapusty, który świetnie zaspokoi pragnienie lub podkręci smak sosów czy dipów.
Możliwości jest mnóstwo. Tylko od Ciebie zależy, na co się zdecydujesz.
Źródła:
[i] Żywność Ekologiczna w Polsce – raport Polskiej Izby Żywności Ekologicznej, Warszawa 2021 r.
[ii] Ibidem
[iii] Ibidem