Europejski Zielony Ład zakłada, że do 2030 roku 25% wszystkich upraw w UE będzie uprawami ekologicznymi. Mamy więc powody przypuszczać, że rynek będzie przestawiał się na EKO. Poznajcie 5 faktów dotyczących certyfikowanej żywności ekologicznej, które mogą zachęcić was do rozsmakowania się w BIO:
FAKT 1 – Certyfikowana żywność ekologiczna nie zawiera pozostałości pestycydów, herbicydów, nawozów chemicznych i innych syntetycznych substancji chemicznych
Dlaczego? Z bardzo prostego powodu. Ich stosowanie w produkcji żywności ekologicznej jest po prostu zabronione. Zamiast nich wykorzystywane są naturalne sposoby ochrony roślin, jak na przykład rośliny pułapkowe[i] czy rotacja upraw. Czy jest to ważna informacja? Bardzo! Jak przeczytamy na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej pozostałości pestycydów mogą pozostawać w żywności po ich zastosowaniu w uprawach.[ii] Spora część pozostałości pestycydów ma działanie endokrynnie (wewnątrzwydzielniczo) czynne, które może wpływać na procesy rozwojowe związane między innymi z rozrodem człowieka.
Według danych WHO, w latach 2002-2012, stwierdzono narastanie liczby danych o niekorzystnych skutkach zdrowotnych substancji chemicznych endokrynnie aktywnych na układ rozrodczy pod postacią niepłodności, nowotworów złośliwych i wad wrodzonych. Pojawiają się także dane o niekorzystnym wpływie tych związków chemicznych na funkcjonowanie tarczycy, mózgu, rozwój otyłości i zaburzenia metabolizmu z udziałem insuliny i glukozy. Niepokojące jest także to, że tylko niewielka część, spośród setek tysięcy dotąd wprowadzonych do obrotu substancji chemicznych wytworzonych przez człowieka, została oceniona pod względem ich aktywności wchodzenia w reakcje z układem endokrynnym (wewnątrzwydzielniczym).[iii]
FAKT 2 – EKO = NON GMO
Uprawy ekologiczne są wolne od GMO, co oznacza, że nie stosuje się w nich organizmów genetycznie modyfikowanych (GMO) ani produktów pochodzących z takich roślin. Ten aspekt jest jednym z kluczowych czynników odróżniających produkcję żywności ekologicznej od konwencjonalnej.
FAKT 3 – Rolnictwo ekologiczne dąży do minimalizacji negatywnego wpływu na środowisko
Rolnictwo ekologiczne opiera się na zasadach zrównoważonego rolnictwa, które dba o utrzymanie zdrowego ekosystemu, ochronę bioróżnorodności i minimalizację negatywnego wpływu na środowisko. Celem produkcji żywności ekologicznej nie jest wzrost wydajności i obniżanie kosztów upraw. Na pierwszym miejscu są jakość produktów i troska o środowisko naturalne.
FAKT 4 – Żywność ekologiczna jest bogatsza w składniki odżywcze
Liczne meta-analizy oparte na naukowych publikacjach wykazały, że żywność ekologiczna zawiera istotnie więcej antyoksydantów (m.in. kwasów fenolowych, flawonoli, stilbenów, antocyjanów) i witamin (szczególnie witaminy C i z grupy B).[iv]
W jabłkach, cebuli, ziemniakach, kapuście, pomidorach i papryce pochodzących z ekologicznych upraw zawartość witamin C i B jest o wiele wyższa niż w przypadku owoców i warzyw z konwencjonalnych upraw. W składzie ekologicznej żywności obserwuje się też wyższą zawartość składników mineralnych: żelaza w marchwi, magnezu w czarnej porzeczce, fosforu w selerze, potasu w szpinaku i wapnia w wiśniach.[v] Ponadto, produkty pochodzące z rolnictwa ekologicznego zawierają o około 30 proc. więcej antyoksydantów niż w przypadku żywności konwencjonalnej.[vi]
FAKT 5 – Eko smakuje lepiej
W maju 2022 r. dom badawczy SW Research wykonał na zlecenie Polskiej Izby Żywności Ekologicznej badania pn. Kupowanie, rozpoznawanie oraz postrzeganie produktów ekologicznych[vii]. Ankietowani, wśród kluczowych zalet produktów ekologicznych, wskazywali, że są one smaczniejsze niż inne produkty. Czy tak rzeczywiście jest przekonajcie się sami, próbując (przynajmniej!) jeden z naszych ekologicznych produktów:
Źródła:
[i] https://www.kpodr.pl/innowacyjne-rozwiazania-w-rolnictwie-ekologicznym-podsumowanie-konferencji/
[ii] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/pozostalosci-pestycydow-w-zywnosci-jak-uniknac-narazenia-na-substancje-szkodliwe/
[iii] Ibidem
[iv] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zywnosc-ekologiczna/
[v] Siebielec S. (2014): Charakterystyka żywności produkowanej w warunkach rolnictwa ekologicznego. Polish Journal of Agronomy, 19, 25-35.
[vi] Hallmann E., Rembiałkowska E. (2006): Zawartość związków antyoksydacyjnych w wybranych odmianach cebuli z produkcji ekologicznej i konwencjonalnej. Journal of Research and Applications in Agricultural Engeneering, 51 (2), 42-46.
[vii] Badania „Kupowanie, rozpoznawanie oraz postrzeganie produktów ekologicznych” na zlecenie Polskiej Izby Żywności Ekologicznej wykonane przez SW Research, N=825, maj 2022