CategoriesEko blog

Kiszonki – naturalne superfoods

Kiszonki – naturalne superfoods

Zbilansowana dieta jest jednym z kluczowych elementów zdrowego stylu życia. Ważne, by była ona dostosowana do płci, wieku czy trybu pracy – inne bowiem zapotrzebowanie na składniki i substancje odżywcze ma osoba trenująca wyczynowo, a zupełnie inne osoba pracująca osiem godzin przed komputerem. Analogicznie, w zależności od pory roku, zmienia się także nasze zapotrzebowanie kaloryczne. Niezależnie jednak od wymienionych czynników każdy z nas, aby wspomóc organizm w budowaniu odporności, powinien na stałe włączyć do jadłospisu żywność nieprzetworzoną, charakteryzującą się wartością odżywczą. Do takiej kategorii możemy zaliczyć kiszonki, które należą do tzw. superfoods.

Mianem superfoods określa się grupę produktów spożywczych charakteryzujących się wysoką zawartością korzystnych substancji odżywczych. Zaliczamy do nich m.in.: owoce jagodowe, warzywa liściaste, orzechy, nasiona, ryby, algi morskie i wiele innych produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego – w tym kiszone produkty. Wiele superfoods jest bogatych w antyoksydanty, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz błonnik[1].

Choć samo określenie “superfoods” może wydawać się stosunkowo nowoczesne, wiele z tych produktów – ze względu na ich korzystne właściwości zdrowotne – jest wykorzystywanych od wieków przez różne kultury na całym świecie. W ostatnich latach pojawiło się dodatkowo wiele nowych superfoods, które zyskały na popularności dzięki rosnącemu zainteresowaniu dietą wegetariańską, wegańską czy fleksitariańską. Według raportu przygotowanego przez agencję badawczą IQS Research odsetek Polaków deklarujących się jako wegetarianie lub weganie wzrósł bowiem z 4 proc. w 2019 roku do 6 proc. w 2020 roku[2]. Ponadto w samym 2021 roku już około 17 proc. rodaków przyznało, że ograniczyło spożycie mięsa lub zrezygnowało z niego całkowicie[3].

Kiszonki? Tak, tak, tak!

Określa się je często jako naturalne superfoods ze względu na ich korzystne właściwości odżywcze. Kiszonki są bogate w probiotyki, czyli korzystne bakterie, które wspierają prawidłową pracę jelit oraz wspomagają pracę układu odpornościowego. Mogą również dostarczać witaminy, minerały i przeciwutleniacze, a także pomagać w regulacji poziomu cukru we krwi i obniżać poziomu cholesterolu[4]. Wśród popularnych kiszonek znajdują się m.in. kimchi, kefir, kwas chlebowy, kapusta kiszona, ogórki kiszone czy kombucha.

Ekologiczne charsznickie ogórki kiszone bio
Ekologiczna kapusta kiszona bio
Ekologiczny sok 100% z kiszonej kapusty bio

Kiszonki wykazują szereg właściwości. Bakterie fermentacji mlekowej, odpowiedzialne za proces powstawania kiszonek, mają korzystny wpływ na organizm ludzki:

  • przeciwdziałają powstawaniu procesów chorobowych;
  • poprawiają wchłanianie i trawienie;
  • kiszonki bogate są w witaminy z grupy B oraz K, które pomagają w procesach przemiany materii;
  • zawarty w kiszonkach błonnik wspiera poprawną pracę układu pokarmowego i przyczynia się do zwiększenia uczucia sytości;
  • duża dawka witaminy C oraz przeciwutleniaczy bierze udział w zwalczaniu wolnych rodników, a tym samym – opóźnia procesy starzenia;
  • produkty kiszone zalecane są dla osób uprawiających sport oraz podejmujących duży wysiłek fizyczny, ponieważ regulują gospodarkę kwasowo-zasadową oraz przeciwdziałają zakwaszeniu organizmu w przypadku przetrenowania;
  • sok z kiszonek zawiera dużą ilość elektrolitów – sodu, potasu i innych cennych minerałów, takich jak magnez i żelazo, które w naturalny sposób pomagają uzupełnić poziom wody i składników mineralnych traconych podczas intensywnego wysiłku.

Na co zwrócić uwagę przed kupnem kiszonki?

Kiszone produkty można obecnie kupić w wielu sklepach spożywczych, ekologicznych, na pobliskim targu czy bezpośrednio u lokalnych producentów. Nie wszystkie kiszonki jednak są równie wartościowe. Należy przede wszystkim zwrócić uwagę na ich skład, a ściślej – na listę dodatków użytych do wyprodukowania kiszonki oraz sposób jej konserwacji. Idealnie, gdyby tych dodatków nie było, a konserwacja była naturalna, dlatego warto przed zakupem zapoznać się ze składem i procesem powstawania produktu, a gdy jest to dodatkowo możliwe – również spróbować, czy smak kiszonki jest odpowiedni.

Kiszona eko superżywność

Jeśli nie ma przeciwskazań do spożywania kiszonek, warto wprowadzić je na stałe do codziennego jadłospisu – w niewielkich ilościach, za to regularnie! Dobrej jakości produkty kiszone najwięcej wartości odżywczych, w tym witamin, minerałów i “dobrych bakterii”, zawierają w formie surowej. Dlatego lepszym pomysłem może okazać się wypicie soku z kiszonej kapusty, buraków czy ogórków niż zjedzenie bazującej na nich zupy. Najważniejsze jednak, by wybierać produkty pochodzące od sprawdzonych dostawców, np. z ekologicznych upraw. Przewagą takiej żywności jest fakt, że do jej produkcji nie stosuje się chemicznych środków ochrony roślin czy nawozów sztucznych, a cały proces – od siewu, poprzez zbiory, przechowywanie, aż po transport – przebiega w oparciu o zasady poszanowania środowiska naturalnego, zgodne z unijnymi przepisami.

Jeśli zatem dbasz o jakość spożywanych potraw, których uprawa dodatkowo jest przyjazna planecie, postaw na eko kiszonki. Aby mieć pewność, że są certyfikowane, na ich opakowaniach szukaj symbolu dwunastu białych gwiazdek ułożonych w kształt liścia na tle zielonego prostokąta (symbol Euroliścia), który jest gwarantem, że trzymasz w rękach certyfikowany eko produkt.

WAŻNE!

Pamiętaj, że jedzenie superfoods nie stanowi samo w sobie rozwiązania zdrowotnego i nie zastępuje zbilansowanej diety. Ważne jest, aby włączać je do codziennych posiłków w umiarkowanych ilościach, jako część zrównoważonej i różnorodnej diety.

 


Źródła

https://upacjenta.pl/poradnik/dlaczego-warto-jesc-kiszonki

https://odzywianie.wprost.pl/produkty/10274367/dlaczego-warto-jesc-kiszonki-o-tym-mogles-nie-wiedziec.html

https://zywienie.medonet.pl/produkty-spozywcze/superfoods/superfoods-co-to-jest-jak-je-jesc-lista-produktow/mqshlyr

https://bedietcatering.pl/superfoods-ktore-warto-wlaczyc-do-swojej-diety-cz-1/

https://www.medonet.pl/zdrowie/diety,12-zalet-jedzenia-kiszonek,artykul,96420851.html

https://biogo.pl/blog/czemu-warto-jesc-kiszonki-i-jakie-warzywa-nadaja-sie-do-kiszenia/

https://kulinaria.trojmiasto.pl/Okiem-dietetyka-warto-jesc-kiszonki-n120208.html

https://ksow.pl/files/Bazy/Biblioteka/files/Kiszonki._Praktyczny_przewodnik_dla_kazdego.pdf

[1] https://wylecz.to/diety/superfoods-co-to-jest-superzywnosc/

[2] “Rynek roślinnych zamienników mięsa i nabiału w Polsce”, IQS Research”, 2020 r.

[3] Źródło: badanie portalu InYourPocket.com, 2021 r.

[4] https://odzywianie.wprost.pl/produkty/10274367/dlaczego-warto-jesc-kiszonki-o-tym-mogles-nie-wiedziec.html