Kiełbasa, karkówka, musztarda i ketchup – ten grillowy zestaw potraw i dodatków powoli odchodzi do lamusa[i] . Jego miejsce zajmują bardziej wyszukane mięsa, jak jagnięcina, a także owoce morza, ryby, owoce i warzywa[ii]. Te ostatnie podaje się w najróżniejszych formach – grillowane, na surowo jako składnik sałatek, czy kiszone. Jeśli skrzywimy się na myśl, że przegryzanie burgera kwaszonym ogórkiem już dawno wymyślono – nic bardziej mylnego. Okazuje się, że sposobów na grillowanie z kiszonkami w roli głównej jest mnóstwo. Warto dowiedzieć się, po które produkty warto sięgać i jak je łączyć, aby urządzić ucztę dla podniebienia i… jelit.
Kiszonki robią ferment
W ostatnich latach kiszonki znalazły się na liście składników codziennej diety, zalecanych przez specjalistów ds. żywienia[iii], [iv]. Stało się tak m.in. za sprawą licznych badań i publikacji na temat ich pozytywnego wpływu na mikroflorę jelitową, która z kolei ma ogromne znaczenie dla prawidłowej pracy układu pokarmowego, ale też profilaktyki zdrowotnej, odporności czy nawet – redukcji stresu![v] Pre- i probiotyczne właściwości kiszonek to jedno[vi], a co ze smakiem? To właśnie specyficzne walory sensoryczne sprawiają, że grono fanów kiszonych produktów stale rośnie[vii], [viii]. Mniej lub bardziej kwaśne, czasem słone, o wyrazistym zapachu i chrupkiej konsystencji mogą urozmaicić smak niemal każdej potrawy, również deserów! A jak odnajdą się na grillu?
Kiszone ogórki w grillowej odsłonie
Jeśli jesteśmy nowicjuszami w poszerzaniu grillowego menu, warto zacząć od składników, które już dobrze znamy. Smak kwaszonych ogórków towarzyszy nam od dzieciństwa jako dodatek do kanapek, składnik sałatki jarzynowej czy wreszcie baza do pysznej zupy z koperkiem. Sezon na kwaszenie ogórków rozpoczyna się pod koniec lipca i trwa do połowy sierpnia – wtedy możemy cieszyć się smakiem najświeższych, kilkudniowych przetworów, ale dobrze zakonserwowane mogą nam służyć przez cały rok. To kolejna zaleta!
Sposoby na kiszone ogórki na grillu:
- Salsa z kiszonych ogórków – pokrojone w kostkę ogórki łączymy z koprem włoskim, papryką, miodem i płatkami migdałów; będzie to smakowity dodatek do pieczonych batatów czy żeberek;
- Kiszone ogórki w maślance – pokrojone ogórki miksujemy z maślanką, czosnkiem niedźwiedzim i koperkiem; dodając oregano i szczyptę chilli, uzyskamy ożywczy koktajl;
- Sos z kiszonych ogórków – grillowane burgery wołowe nie obejdą się bez solidnego sosu; przyrządzimy go, łącząc pokrojone w kostkę ogórki kwaszone, posiekaną cebulkę, majonez, keczup i musztardę;
- Szaszłyki z kwaszonym ogórkiem – szaszłyki z makreli, halibuta czy krewetek to pole do popisu dla dodatków – kiszonych ogórków, papryczek chilli czy melona;
- Chrupiący miks z ogórkiem – jeśli na grillowym stole znajdzie się sałatka z chrupiącymi ogórkami, rzodkiewkami, kalarepą i sałatą, na pewno jej zawartość szybko zniknie;
- Ogórkowy farsz – drobno pokrojone kwaszone ogórki, połączone z białym serkiem i łososiem stworzą farsz do nadziewania grillowanych pieczarek lub kwiatów cukinii.
Jedz lokalnie, wybieraj ekologicznie
Na smak, jakość i wartość odżywczą kwaszonych produktów bardzo znaczący wpływ mają warunki uprawy i sposób przetwarzania[ix]. Najbardziej bezpieczna dla człowieka, ale też środowiska naturalnego, jest żywność wytwarzana według przepisów obowiązujących w unijnym systemie rolnictwa ekologicznego[x]. To produkcja rolna, w której niedopuszczalne jest stosowanie pestycydów, nawozów syntetycznych i azotanów. W zamian stosuje się tradycyjne, nieprzemysłowe, metody upraw, naturalne nawozy i środki pielęgnacji roślin, nasion i sadzonek. Od pozostałości chemicznych substancji wolne są nie tylko produkty spożywcze, ale też gleba, w której rosną rośliny[xi]. Jak rozpoznać ekologiczne kiszonki na sklepowej półce? Na etykiecie znajdziemy symbol Euroliścia – zielony prostokąt z dwunastoma gwiazdkami ułożonymi w kształt liścia. Ponieważ rolnictwo ekologiczne jest trudne, wymagające spełnienia wielu surowych norm i ogromnego nakładu pracy[xii], oferta nie jest bardzo rozpowszechniona[xiii] – unijny znak posiadają na przykład te ogórki kiszone:
Sięgając po lokalne i ekologiczne kiszonki, wzbogacimy nasz jadłospis, zadbamy o jelita, ale też o naturę.
Źródła
[i] KANTAR na zlecenie Carrefour Polska, Badanie preferencji grillowych Polaków w maju 2022 roku, link: https://infowire.pl/generic/release/750381/inflacja-na-grillu-polacy-jedza-wiecej-drobiu-oraz-warzyw-i-owocow.
[ii] Tamże.
[iii] https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/naturalne-wspomaganie-odpornosci-w-chlodne-dni/
[iv] https://supermenu.com.pl/kiszonki-czym-sa-jakie-maja-wlasciwosci-dlaczego-warto-je-jesc/
[v] https://www.polskieradio.pl/10/5566/artykul/3131069,kiszony-ogorek-albo-kimchi-pomoga-na-stres
[vi] K I S Z O N K I. praktyczny przewodnik dla każdego. Publikacja opracowana przez dr Annę Wrzodak na zlecenie Samorządu Województwa Mazowieckiego, Warszawa 2022.
[vii] https://supermenu.com.pl/kiszonki-czym-sa-jakie-maja-wlasciwosci-dlaczego-warto-je-jesc/
[viii] https://www.halodoctor.pl/portal/nie-tylko-sok-z-kiszonej-kapusty-dlaczego-warto-siegac-po-kiszonki
[ix] AUTOREFERAT, Dr inż. Renata Kazimierczak, Katedra Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, WARSZAWA 2016, s. 13.
[x] Tamże, s. 5.
[xi] ZASADY PROWADZENIA GOSPODARSTW W SYSTEMIE ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO, Centrum doradztwa rolniczego w Brwinowie oddział w Radomiu, Barbara Sazońska, Radom 2020.
[xii] https://jemyeko.com/eko-rolnik/
[xiii] Udział wartościowy produktów BIO w koszyku spożywczym wyniósł 0,5% wg NielsenIQ: Panel Handlu Detalicznego NielsenIQ, rynek: Cała Polska z Dyskontami (Food), sprzedaż wartościowa, skumulowane okresy maj’20-kwiecień’21 oraz maj’21-kwiecień’22.