Pierwsza fala upałów za nami. Ale lato dopiero się rozkręca. Jak sobie radzić, gdy temperatura rośnie? Jak zadbać o swoje samopoczucie? Gdzie szukać orzeźwienia? Dietetycy podpowiadają: oczywiście w piciu, ale też w jedzeniu! Odpowiedni rodzaj żywności może nas ochłodzić i nawodnić – co szczególnie ważne podczas upałów.
Utrata apetytu, zły sen, niepokojące uczucie „więdnięcia” – okresy upałów nie zawsze nam służą. W tym czasie warto zachować wszystkie środki ostrożności, ale też spojrzeć na zawartość swojego talerza pod zupełnie innym kątem.
Podstawowe zasady na upały
Główna zasada brzmi: pozostań nawodniony.
Kolejna: jedz pokarmy, które wspomagają regulację temperatury ciała.
Wśród żywności szczególnie rekomendowanej na czas upałów dietetycy wymieniają bogate w wodę owoce i warzywa oraz lekkie źródła białka. Radzą również unikać ciężkich, wysokotłuszczowych posiłków, ponieważ te gorzej się trawią, a proces trawienny zwiększa ciepłotę ciała.
Jak zatem odżywiać się podczas upałów, żeby poczuć ulgę?
Nawadniaj się. Pij dużo wody przez cały dzień (więcej niż podczas normalnych dni!) i rozważ włączenie do swojej diety napojów bogatych w elektrolity, aby uzupełnić utracone minerały.
Jedz lekkie, orzeźwiające posiłki. Wybieraj pokarmy o wysokiej zawartości wody, takie jak ogórki, arbuz i inne owoce oraz warzywa. Dobrym rozwiązaniem mogą być również sałatki z dużą ilością zielonych liści i lekkich dressingów. Poza tym rekomendowane są kiszonki, które pozytywnie wpływają na proces trawienia – im szybciej trawimy, tym czujemy większą lekkość. A to zbawienne uczucie, gdy jest gorąco!
Unikaj ciężkich, tłustych potraw. Pokarmy bogate w tłuszcze i białka mogą być trudne do strawienia, co powoduje uczucie ospałości. Zamiast smażonych potraw i ciężkich mięs wybieraj chude źródła białka, takie jak grillowany kurczak lub ryba.
Sprytne przekąski. Miej pod ręką nie tylko świeże owoce i surowe warzywa, ale też przetwory mleczne, jak schłodzony jogurt czy kefir. Te pokarmy pomogą Ci się jednocześnie nawodnić i pożywić, nie obciążając przy tym żołądka.
Włącz do menu posiłki przyrządzane na wodzie (lub innym płynie). Przepisy, które wymagają użycia wody, pomagają w utrzymaniu odpowiedniego poziomu nawodnienia. Na upały zaleca się zupy (w naszej ofercie znajdziesz ich duży wybór – przyrządzone według tradycyjnych receptur, orzeźwią cię w sposób na równo zdrowy, co pożywny) oraz gulasze. Dobrze widziana jest również owsianka z sezonowymi owocami.
Zimne niekoniecznie chłodzi. Lody i lodowate napoje wydają się naturalnym wyborem na czas upałów, ale w rzeczywistości mogą wyrządzić więcej szkody niż pożytku. Owszem, zimna żywność daje pozytywny efekt schłodzenia, ale jest on krótkotrwały. Proces trawienia (który sam w sobie generuje ciepło) połączony z szybkim ochłodzeniem po spożyciu czegoś zimnego sprawia, że organizm nadkompensuje stratę, podnosząc temperaturę wewnętrzną. Zaczynamy się wtedy pocić i ogólnie czujemy się przegrzani.
Ciepła zupa, ciepła herbata, i od razu… chłodniej! Tak więc w trakcie upałów świetnie sprawdzi się miska ciepłej zupy lub szklanka ciepłego napoju. Paradoksalnie to one – skuteczniej niż lody – sprzyjają wewnętrznemu ochłodzeniu, gdy temperatura na zewnątrz jest bardzo wysoka.
Unikaj alkoholu i kofeiny. Staraj się ograniczyć te używki, ponieważ mają tendencję do podnoszenia temperatury ciała. Uwaga, nawet mrożona kawa może podkręcić twoją ciepłotę!
5 produktów spożywczych, z którymi przetrwasz falę upałów
Arbuz: Arbuz składa się w ponad 90% z wody, co czyni go doskonałą przekąską na czas upału. Zawiera również elektrolity, takie jak potas, które pomagają regulować równowagę płynów w organizmie. Arbuza smakuj solo lub w bardziej złożonych wariantach: w sałatce, smoothie, w misce pełnej owoców.
Ogórek: Ogórki również są bogate w wodę i pomagają w utrzymaniu nawodnienia. Ponadto zawierają witaminę C, która słynie ze swoich właściwości antyoksydacyjnych, a więc neutralizuje wolne rodniki powstające w wyniku promieniowania UV.
Woda kokosowa: Woda kokosowa to naturalny napój elektrolitowy, który może pomóc uzupełnić płyny i minerały utracone razem z potem. Ma też mało kalorii i cukru.
Mięta: Mięta działa chłodząco na organizm. Dodaj świeże listki mięty do wody lub zaparz herbatę miętową, aby się nieco orzeźwić.
Jogurt naturalny: Jogurt jest doskonałym źródłem probiotyków, które regulują trawienie i wzmacniają układ odpornościowy. Dodaj do jogurtu świeże owoce lub granolę, aby uzyskać orzeźwiającą i pożywną przekąskę podczas fali upałów.
Gotowanie na fali upałów
Gotowanie podczas upału może być trudne, ponieważ generuje dużą ilość ciepła w jednym pomieszczeniu – w twojej kuchni. Oto kilka wskazówek dotyczących gotowania, gdy na zewnątrz (i w środku) gorąco.
Użyj grilla. Grillowanie na zewnątrz to świetny sposób na letnie gotowanie – bez potrzeby przebywania w przegrzanym pomieszczeniu. Możesz grillować mięso, warzywa, a nawet owoce, które złożą się na twój orzeźwiający letni posiłek.
Jedz bez gotowania. Sałatki, kanapki i wrapy to posiłki, do których nie potrzebujesz pieca, ani patelni. W dodatku przygotujesz je szybko i łatwo, nie nadwyrężając się, w czasie w którym ogólnie czujesz się ciężko.
Gotuj rano lub wieczorem. Jeśli jednak zamierzasz spędzić więcej czasu w kuchni, spróbuj zorganizować swój czas w ten sposób, by zająć się gotowaniem rano lub wieczorem, a więc w „chłodniejszych” godzinach. Gotuj na zapas: na następny dzień, a nawet na kilka dni.